Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
«Ένας από εμάς» ο υποψήφιος δήμαρχος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ένας από εμάς» ο υποψήφιος δήμαρχος

Κάλπες στήνονται αύριο στα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Τα μέλη του κινήματος ενάντια στην ανοικτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές θα αναδείξουν μέσα από μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξουν στις εκλογές του Μαϊου και με ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο θα δώσουν τη μάχη για να κερδίσουν τον Δήμο Αριστοτέλη, προκειμένου να ανατραπεί το σημερινό υπόδουλο στην Ελληνικός Χρυσός και την Eldorado καθεστώς.

Για πρώτη φορά στην περιοχή χιλιάδες πολίτες με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και κομματικές αφετηρίες αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να σώσουν τον τόπο τους από τη βέβαιη καταστροφή που τους υπόσχονται η άκρατα νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση και οι σύγχρονοι χρυσοθήρες. Έτσι το έλασσων, δηλαδή επί μέρους ιδεολογικές διαφωνίες ή και φιλοδοξίες, υποτάσσεται στο μείζον που είναι η προώθηση ενός διαφορετικού αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και δεν θα «ξεκοιλιάζει» ένα αρχέγονο δάσος, δεν θα στερεύει και δεν θα δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα για μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας... Αν και ο πρωθυπουργός, ακόμη και από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε εξτρεμιστές τους κατοίκους που αντιδρούν στη «χρυσή επένδυση», αν και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι και στην υπόθεση των Σκουριών «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δημιουργήθηκε από τα κάτω και είναι χωρίς κομματική «ταμπέλα». Γυναίκες και άνδρες που ποτέ τους δεν συμμετείχαν σε διαδηλώσεις τώρα είναι στην πρώτη γραμμή, αντιστέκονται στην πρωτοφανή καταστολή και δυσφήμηση λαϊκού κινήματος από την πλευρά της κυβέρνηση και διώκονται ως «εγκληματίες» ή «τρομοκράτες». Ο υποψήφιος δήμαρχος, όπως τονίζουν μέλη του κινήματος, θα είναι «ένας από εμάς».

Ο κοινός υποψήφιος...

Μέχρι χθες όλα έδειχναν ότι στη σημερινή διαδικασία το «χρίσμα» του υποψηφίου δημάρχου Αριστοτέλη θα διεκδικήσουν τρία πρόσωπα. Ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στο ΑΠΘ, ο επίσης καθηγητής του ΑΠΘ Χάρης Λαζαρίδης και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος. Οι δύο πρώτοι έχουν μιλήσει σε πολλές εκδηλώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της ανοικτής εξόρυξης στις Σκουριές. Μέχρι και χθες «παιζόταν» η υποψηφιότητα του πολιτικού μηχανικού Τάσου Παπαγεωργίου, κάτι που αναμένεται να τελειώσει σήμερα. Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι υποψήφιοι για το «χρίσμα» έδωσαν έναν άτυπο προεκλογικό αγώνα, ενώ δεν έλειψαν και διάφορες υπόγειες διεργασίες για την «τόνωση» συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων, που έφεραν και την απόσυρση του αρχικού ενδιαφέροντος από ορισμένους, προς ενίσχυση άλλου υποψηφίου. Οι κάλπες θα στηθούν αύριο στην Ιερισσό, στη Μεγάλη Παναγιά, στην Αρναία, την Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα και στην Αμμουλιανή. Οι αντίστοιχες Εφορευτικές Επιτροπές θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, καθώς πρόκειται για μικρές κοινωνίες που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

...και οι άλλοι

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη του κινήματος είναι βέβαιο ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχει ως αντίπαλό του τον Χρ.Πάχτα, που αναμένεται να κατέβει και πάλι με τη σημαία της Ελληνικός Χρυσός, τάζοντας ανάπτυξη με σπόνσορα την Eldorado Gold, που ήδη κάνει «δωράκια» μερικών εκατομμυρίων στον δήμο. Το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα ότι η Ν.Δ. θα δώσει το «χρίσμα» στον πρώην βουλευτή Γιώργο Βαγιωνά, τον οποίο δεν αποκλείεται να στηρίξει και ο συνεταίρος της στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ. Άγνωστες είναι οι διαθέσεις του ΚΚΕ, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής θα δυσκολευτεί να βρει υποψήφιο στον Δήμο Αριστοτέλη στην περίπτωση που αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του κινήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι θα στηρίξει το ενωτικό ψηφοδέλτιο, το ίδιο θα πράξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και αναμένεται και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Πορεία στον Κάκαβο

Στο μεταξύ οι Επιτροπές Αγώνα καλούν σε νέα συγκέντρωση και πορεία στον Κάκαβο, στις 26 Ιανουαρίου, "για να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε την καταστροφή που συντελείται στη Χαλκιδική". "Η 'ανάπτυξη' της κυβέρνησης παίρνει πλέον σάρκα και οστά: καταστροφή του δάσους των Σκουριών, αποψίλωση του αρχέγονου δάσους στο ρέμα Καρατζά, εκχέρσωση του χώρου του εργοστασίου εμπλουτισμού, ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και συνεχείς παρανομίες υπό την ανοχή και προστασία κράτους και ελεγκτικών μηχανισμών" τονίζουν στη σχετική πρόσκληση. "Όλοι αυτοί που λεηλατούν τη φύση, υποτάσσονται σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας, καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, παραβιάζουν βασικές αρχές δικαίου και προσπαθούν να μας καταντήσουν άβουλα και αναξιοπρεπή υποχείριά τους, θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι. Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος... Μόνο ο δρόμος της αντίστασης. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη", καταλήγουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL