Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ευρωκαταδίκη για τη "χρυσή" σύμβαση στις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκαταδίκη για τη "χρυσή" σύμβαση στις Σκουριές

- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Κόλαφος ήταν για την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδικάζει τη χώρα μας για το γεγονός ότι παρέλειψε να λάβει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει, και μάλιστα εντόκως, από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,34 εκατομμύρια ευρώ, που παρανόμως χορήγησε το Ελληνικό Δημόσιο πουλώντας δημόσια περιουσία σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή από τους φόρους.

Η καταδίκη ήταν επακόλουθο προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε ληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2011 -Ε(2011)1006- σχετικά με την κρατική ενίσχυση που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός (υπόθεση C 48/2008, πρώην ΝΝ 61/2008), καλώντας το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από την εταιρεία το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ νομιμοτόκως.

Πριν από δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε το δράμα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και δεν μιλάμε μόνο για το έγκλημα που συντελείται στο οικοσύστημα της περιοχής. Το ζήτημα είναι πως οι επίδοξοι επενδυτές έβαλαν στο χέρι τεράστιες εκτάσεις στη Χαλκιδική, που κρύβουν στα σωθικά τους απίστευτους φυσικούς πόρους, χωρίς να πληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Στα τέλη του 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Ανάπτυξης τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα και υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μεσολάβησε για να μεταβιβαστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρεία TVX στη νεοσυσταθείσα, το Δεκέμβριο του 2003, εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., συμφερόντων της κατασκευαστικής Άκτωρ της οικογένειας Γ. Μπόμπολα.

Η μεσολάβηση του Δημοσίου έγινε διότι είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με την TVX. Η καναδική εταιρεία διεκδικούσε αποζημιώσεις από το Δημόσιο θεωρώντας το υπεύθυνο διότι δεν προχωρούσε η επένδυση. Από την πλευρά του το Δημόσιο διεκδικούσε αποζημιώσεις από την TVX, διότι οι Καναδοί δεν υλοποιούσαν τα συμφωνηθέντα.

Με τον νόμο 3220, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28.1.2004, τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της Ελληνικός Χρυσός (European Goldfields και Ελλάκτωρ).

Η νεοσύστατη τότε εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο Ελληνικό Δημόσιο; Όχι. Το τίμημα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το Ελληνικό Δημόσιο για την αγορά των δικαιωμάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωμάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το Ελληνικό Δημόσιο ήταν μηδενικό! Και όχι μόνο αυτό.

Το Δημόσιο προέβη στη μεταβίβαση χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.

Επίσης με τη σύμβαση παραχώρησης η Ελληνικός Χρυσός, ιδιοκτησίας της Καναδικής Eldorado Gold SA και ΑΚΤΩΡ Α.Ε. του Μπόμπολα, απαλλάσσεται από οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Δηλαδή με μηδενικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο!

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της έκρινε ότι το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (που δεν πήγαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στην προηγούμενη εταιρεία TVX) ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση. Το ποσό της παράνομης ενίσχυσης υπολογίστηκε από την Επιτροπή στα 15,4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε η Ελληνικός Χρυσός να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Και όμως, στις 28 Απριλίου του 2011, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής για την παράνομη επιδότηση της Ελληνικός Χρυσός, παρά το γεγονός, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν κρίνει ότι ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας!

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Ε.Ε. να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας το 2012 γιατί δεν έλαβε τα χρήματα από την εταιρεία με αποτέλεσμα, την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης της Πέμπτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική συγκυρία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς αυτή έρχεται την ίδια ώρα που, μετά από καταγγελίες του "Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" για εξαγωγή συμπυκνωμάτων χρυσούχου αρσενοπυρίτη στην Κίνα και με αφορμή περιβαλλοντικό ατύχημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπλοκαρίστηκαν οι εξαγωγές και έτσι η εταιρεία έχει υποστεί στέρηση εσόδων.

Πέτρος Κατσάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL