Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συνάντηση «Ελληνικού Δικτύου» με την Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση «Ελληνικού Δικτύου» με την Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Αντιπροσωπία του «Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία» συναντήθηκε την Τρίτη 16.6.2020 στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  με τη Γ.Γ. κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία» εκπροσώπησαν τα μέλη του Συντονιστικού:

Ιωάννα Καναβού, Αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών
Σοφία Κάντα, Γραμματεία Γυναικών ΟΤΟΕ, Πρόεδρος Γυναικών UNI-EUROPA
Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Λίλιαν Γαζή, Συντονίστρια Δικτύου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών/Γενική Γραμματέας Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών
Χριστίνα Ευθυμιάτου, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Π.Σ. Οικολόγων Πράσινων, τ. Μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης
 
Σκοπός της συνάντησης ήταν αφ' ενός να τεθούν από τη μεριά του «Ελληνικού Δικτύου» μια σειρά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προώθηση αιτημάτων για την ισότητα των φύλων σε μία δύσκολη περίοδο μετά την πανδημία για την χώρα μας και για όλο τον κόσμο  και αφ' ετέρου η ενημέρωσή μας για τις δραστηριότητες και τον προγραμματισμό των ενεργειών της Γ.Γ.
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε, το Δίκτυο έθεσε αιτήματα που  αφορούν:
 
* Στην  ενδοοικογενειακή βία  στη μετά COVID-19 εποχή και στην αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας  για την εδραίωση και επέκταση των δομών σε όλη τη χώρα (συμβουλευτικά κέντρα, χώροι φιλοξενίας, εκπαίδευση θυτών κλπ), καθώς και την εξασφάλιση της εργασίας και αμοιβής  του προσωπικού αυτών των δομών.
 
* Στην  άμεση δρομολόγηση των μέτρων για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
 
* Στην άμεση έναρξη του διαλόγου για την επικύρωση της σύμβασης C190 της  ΔΟΕ που αφορά στην "καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στο κόσμο της  εργασίας".
 
* Στην  αντιμετώπιση της αυξανόμενης γυναικείας  ανεργίας,  με πολιτικές εξειδικευμένες και  στοχευμένα  προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις γυναίκες, προγράμματα κατάρτισης σε νέες τεχνολογίες, καθώς  και προγράμματα γυναικείας Επιχειρηματικότητας.(Με στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο του 2020 οι εγγεγραμμένοι άνδρες άνεργοι ήταν 417.000 με ποσοστό 36,85% στο σύνολο και οι εγγεγραμμένες άνεργες ήταν 714.623 με ποσοστό 63,15%).
 
* Στην αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου σεξισμού στα ΜΜΕ και στο δημόσιο λόγο, με την άμεση λήψη πρωτοβουλιών  από την γενική γραμματεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την εφαρμογή του  άρθρου 24 του Ν.4604/2019 (Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας)
 
* Στην  ανάγκη συγκρότησης των  Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων (ΕΣΙΦ) όπως προβλέπεται στον νόμο για την ουσιαστική ισότητα Ν. 4604/2019
 
*Στην ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον διάλογο για την κατανομή των Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων στα προγράμματα και στις πολιτικές για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση (gender mainstreaming- Ενσωμάτωση της Αρχής της Ισότητας των Φύλων και της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές).
 
H Γενική Γραμματέας κ. Συρεγγέλα ενημέρωσε για τη δράση και τους σχεδιασμούς της ΓΓΟΠΙΦ, εστιάζοντας σε τέσσερα ζητήματα:
 
- Στην δραστηριότητα της Γενικής Γραμματείας, εν μέσω πανδημίας, για την ενημέρωση των γυναικών και εξασφάλιση δομών για την κάλυψη των αναγκών, λόγω αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας.
-Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για όλες τις δομές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έως το 2023.
 
- Στην προώθηση της συγκρότησης των Επιτροπών Ισότητας τόσο σε Δημοτικό/Περιφερειακό όσο και σε Εθνικό Επίπεδο, το συντομότερο.
 
- Στην διαμόρφωση προγραμμάτων κατάρτισης τεχνολογικών δεξιοτήτων για τις γυναίκες από τον ΟΑΕΔ καθώς και στην ένταξη της οπτικής του φύλου σε όλα τα προγράμματα για την εργασία.
 
Το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία» επιδιώκει να συνεχίσει τον διάλογο με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) καθώς και με άλλους φορείς διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής, για την προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συμβάλλοντας στην εφαρμογή των νόμων για την ουσιαστική ισότητα, στην ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών, στην κοινωνική συνοχή και σε έναν κόσμο δικαιοσύνης.
 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL