Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Διαμαρτυρία αύριο για να κλείσει το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία αύριο για να κλείσει το κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη

Από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει καταγγελίες για την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε όσες/ους κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Πέτρου Ράλλη. Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, προσβολές, ξυλοδαρμοί, ηλεκτρικές εκκενώσεις με τέιζερ. Κελιά βρώμικα γεμάτα ψείρες και κοριούς, άθλιο φαγητό, βρώμικο νερό, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

Σημειώνουμε ότι οι μετανάστριες/στες κρατούνται επειδή είχαν την ατυχία να βρεθούν χωρίς χαρτιά ή απλά έληξε η άδεια παραμονής τους καθώς δεν είχαν να πληρώσουν για την ανανέωσή της. Πολλοί απ’ αυτούς ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και προέρχονται από Παλαιστίνη, Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Σομαλία, Νιγηρία, Αιθιοπία, Ερυθραία, Καμερούν, Μαρόκο, Ινδονησία, Κίνα, Θιβέτ, Φιλιππίνες, Αλβανία, Γεωργία, Λευκορωσία, Ιταλία και Τουρκία. 

Υποτίθεται ότι κρατούνται εκεί για να διευκολυνθεί η απέλασή τους, αλλά οι περισσότερες/οι δεν απελαύνονται ποτέ. Αποτελεί έγκλημα να στερεί το κράτος την ελευθερία κάποιου μόνο και μόνο γιατί θέλει να τον απελάσει. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι η κράτηση πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο σ’ αυτή την περίπτωση.

Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων: Αλληλεγγύη στις/στους κρατουμένους/ες της Πέτρου Ράλλη

 Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων μέσα στην κρίση του κορονοϊού αποφάσισε να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σ' αυτούς/ές που είναι οι πιο ευάλωτοι/ες σ' αυτή την κρίση --οι φυλακισμένοι/ες, εγχώριοι/ες και αλλοδαποί/ες, οι στοιβαγμένοι/ες στα Χοτ Σποτ και τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Εμείς επιλέξαμε το Προ.Κε.Κ.Α. (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) στην Πέτρου Ράλλη. Στο "Aλλοδαπών" αυτό κρατούνται 20-50 γυναίκες και 120-200 άνδρες. Οι περισσότεροι/ες δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, απλά έληξε η άδεια παραμονής – π.χ. ελλείψει χρημάτων για το παράβολο ανανέωσης – ή απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους και απελαύνονται. Αρκετοί/ές παραμένουν στα κρατητήρια αυτά 3, 4 ή και παραπάνω μήνες.

Οι συνθήκες κράτησης στην Πέτρου Ράλλη είναι ανηλεείς. Βιαιοπραγίες εκ μέρους των αστυνομικών είναι σχεδόν καθημερινή πράξη στα ανδρικά κρατητήρια, ακόμα και ξυλοδαρμοί και ηλεκτρικές εκκενώσεις με τέιζερ καταγγέλθηκαν, καθώς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών με το πρόσχημα της διανομής τροφίμων. Τα κελιά αρκετές φορές είναι γεμάτα με ζωύφια και παράσιτα. Από το κράτος που είναι ο υπεύθυνος για τους/τις κρατούμενους/ες δεν διατίθενται τα πιο βασικά για την προσωπική υγεία και αρκετός ρουχισμός. Λείπουν σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες και -κρέμες, πετσέτες, εσώρουχα, σαγιονάρες κλπ. Επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εκ μέρους των αρχών για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν ξέρουν καν πόσο καιρό πρέπει να μείνουν εκεί μέσα.

Το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει καταδικαστεί επανειλημμένως (πάνω από 10 φορές τα τελευταία 10 χρόνια) για τις "απάνθρωπες συνθήκες κράτησης" στα κρατητήρια και τις φυλακές του, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους φυλακισμένους/ες. Ακόμα και όταν οι κρατούμενοι/ες με μια κραυγή απελπισίας δημοσιεύουν τις συνθήκες κράτησής τους ή προχωρούν σε απεργία πείνας όπως το περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Τα μίντια έχουν αναφερθεί πολλές φορές στις άθλιες συνθήκες στο Αλλοδαπών και πάλι χωρίς καμία βελτίωση.

Έτσι αποφασίσαμε, πέρα από τη στήριξη με τη συλλογή ειδών, να συγκεντρωθούμε και να διαδηλώσουμε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο τα βασανιστήρια και τις βάρβαρες συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενοι/ες! (Το υπουργείο δεν διαχειρίζεται άμεσα την Π. Ράλλη, αλλά είναι αρμόδιο για τις άδειες παραμονής και το άσυλο).

Φτάνει πια με αυτή την αθλιότητα!

Τελειώστε με αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανθρώπων των οποίων το μόνο έγκλημα είναι να μη διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα!

Αξιοπρεπής διαμονή, τροφή και ιατρική περίθαλψη για όλους/ες τους/τις κρατούμενους/ες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL