Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δεκαέξι λεπτά μετά από εννιά χρόνια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεκαέξι λεπτά μετά από εννιά χρόνια...

Το κοινό χειροκρότησε θερμά το όνομα "Μητσοτάκης" μόνο όταν αυτό ακούστηκε από τα χείλη του Καραμανλή

Θεσσαλονίκη. Στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα κεντροδεξιά πρόσφερε χθες ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά από εννέα χρόνια στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Η πολυδιαφημισμένη ομιλία διήρκεσε 16 λεπτά και ο πρώην πρωθυπουργός διατήρησε το κεντροδεξιό προφίλ του προβάλλοντας την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για τον τρόπο που πορεύτηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε, όμως, μακριά από την οξεία αντιπολιτευτική ρητορική της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. και απέφυγε χαρακτηρισμούς, καταστροφολογίες και ύβρεις.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ για μια ακόμη φορά τον «αποθέωσε», κάνοντας σαφές ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει βαθιά καραμανλική και, ενώ το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μόνο όταν ακούστηκε από τα χείλη του Κώστα Καραμανλή εισέπραξε θερμό χειροκρότημα.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι «ορθώς την επέκρινε και ορθώς την καταψήφισε η Ν.Δ.». «Λυπάμαι, δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου» συνέχισε, για να προσθέσει ότι «έπρεπε να απαιτήσουμε και να πετύχουμε πολύ περισσότερα». Έμεινε πάντως μακριά από τη γραμμή της Πειραιώς περί «προδοτικής» ή «εθνικώς επιζήμιας» συμφωνίας και δεν την περιέγραψε ως «προϊόν συναλλαγής».

Μιλώντας γενικότερα για τα εθνικά ζητήματα και αναφερόμενος προφανώς στις τουρκικές προκλήσεις είπε: «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Πιστεύουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, όμως απειλές και απόπειρες εκβιασμού δεν γίνονται αποδεκτές και επιστρέφονται στον αποστολέα».

Στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Νωρίτερα μίλησε για την προσήλωση της Ν.Δ. στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι το 2015 η πορεία αυτή κινδύνευσε.

«Υπηρετούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας οδήγησε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όχι γιατί δεν ξέρουμε ότι η Ε.Ε. έχει αδυναμίες, όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε αδικημένοι κάποια στιγμή από τους εταίρους μας. Ξέρουμε ότι σήμερα η Ε.Ε. απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών της, όπως και ότι παραμένει ο μοναδικός χώρος για την ασφάλεια της χώρας. Άλλοι έπαιξαν με τυχοδιωκτικές απόψεις και άλλοι έκαναν καριέρα τον αντιευρωπαϊσμό» ανέφερε, για να προσθέσει ότι «η δική μας παράταξη ήταν αυτή που το κρίσιμο 2015 κράτησε τη χώρα στην Ε.Ε.».

Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια, καθαρό ορίζοντα και μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση». «Για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα, που θα αναλάβει το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης. Την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL