Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Δώδεκα πράγματα που δεν θέλει να πει η Ν.Δ. στο ντιμπέιτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώδεκα πράγματα που δεν θέλει να πει η Ν.Δ. στο ντιμπέιτ

Πολιτική σκοπιμότητα κρύβει η άρνηση ουσιαστικά σύσσωμης της αντιπολίτευσης να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Η Ν.Δ. δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις για όσα σχεδιάζει -και δεν λέει- για την επομένη των εκλογών στην περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση. Υπάρχουν σειρά θεμάτων που ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συζητήσει:

1. Τη δήλωσή του σε κανάλι της Κρήτης ότι μέσα στο 2019 δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση στη φορολογία, επειδή θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω παρεμβάσεις.

2. Τη δήλωσή του (στην ίδια συνέντευξη) ότι το μόνο που θα κάνει το 2019 είναι να πετύχει ένα “κύμα μεταρρυθμίσεων”, ώστε το 2020 να μπορεί να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να μειώσουν τα πλεονάσματα και τότε (το 2021) να κάνει και φοροελαφρύνσεις. Σημειώνεται πως ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ήδη στον Κ. Μητσοτάκη ότι τα δημόσια ταμεία έχουν πάνω από 30 δισ. ρευστότητα και με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει -και δεν απορρίφθηκε από την Ε.Ε.- κερδήθηκε ήδη η μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 κατά 1% του ΑΕΠ, κατά 2 δισ., χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία.

3. Το περιεχόμενο του “κύματος μεταρρυθμίσεων” με το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους. Θα περιλαμβάνει προφανώς περικοπές στις δαπάνες, στις συντάξεις, στους μισθούς, στα επιδόματα, αλλά και απολύσεις στον δημόσιο τομέα -με πρώτους- πρώτους τους συμβασιούχους.

4. Αποδυνάμωση της εργασίας: η θέση του Κ. Μητσοτάκη είναι πως το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, πως το πενθήμερο μπορεί να καταστρατηγηθεί αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση που θα το προβλέπει, πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία και πως η ανεξέλεγκτη επταήμερη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. πολυκαταστημάτων) δεν θα κλείσει όλα τα μικρά καταστήματα.

5. Όλα αυτά για τη Ν.Δ. είναι η ενίσχυση της εργοδοσίας στο όνομα της ελευθερίας του εργαζόμενου στις σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Στον αντίποδα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την Κυριακή πως “παραγωγικός εργαζόμενος είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται καλά, είναι ο εργαζόμενος που αμείβεται στην ώρα του. Είναι αυτός που ξέρει ότι θα δουλεύει οκτάωρο. Είναι αυτός που ξέρει ότι έχει σταθερή σχέση εργασίας. Είναι αυτός που μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του σε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Δεν είναι παραγωγικός αυτός που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, από ήλιο σε ήλιο, μένει απλήρωτος και αυτός που ξυπνάει κάθε πρωί με το φόβο της απόλυσης”.

6. Ανάπτυξη 4% και 100 δισ. επενδύσεις στην τετραετία. Οι στόχοι του Κ. Μητσοτάκη είναι υποδεέστεροι αυτών του Α. Σαμαρά όταν υποσχόταν ανάπτυξη 4% και επενδύσεις 150 δισ. την τετραετία.

7. Το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους που ανοικοδομείται τα τελευταία χρόνια: τα επιδόματα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα ενοικίου, το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα της ανεργίας, τα επιδόματα για ΑμεΑ.

8. Την περικοπή πόρων όχι μόνο από την Πρόνοια, αλλά και από την Παιδεία και την Υγεία.

9. Τις απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, σε συμβασιούχους, αλλά και εμμέσως σε μη συμβασιούχους. Αυτό το σχέδιο υποκρύπτεται πίσω από τη θέση αρχής της Ν.Δ. για επαναφορά ενός μνημονιακού κανόνα: μία πρόσληψη για κάθε πέντε που θα αποχωρούν με σύνταξη.

10. Την περικοπή των συντάξεων. Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ν.Δ. θα κόψει τη 13η σύνταξη, που θα δίνεται με τη μορφή του δώρου του Πάσχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να μονιμοποιήσει τον θεσμό και να διπλασιάσει τα ποσά.

Πέραν όμως αυτού η Ν.Δ. σχεδιάζει να δώσει στους νυν εργαζόμενους τη δυνατότητα να στείλουν την επικουρική τους εισφορά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα μειωθούν οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, καθώς οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές δεδομένου ότι τα ταμεία δεν έχουν αποθεματικά και ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα επικουρικά ταμεία.

11. Τα σκάνδαλα και τα δάνεια της Ν.Δ. Η Ν.Δ. καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση όλων των υποθέσεων, και πρωτίστως της Novartis, ασκώντας πιέσεις στη Δικαιοσύνη και με τα στελέχη της να καταθέτουν διαρκώς μηνύσεις κατά των δικαστών. Παράλληλα αφήνει τα οικονομικά της σε πλήρες σκοτάδι και δεν απαντά πώς και πότε θα αποκληρώσει τα δάνειά της, που αυξάνονται με ρυθμό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

12. Την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η δεξιά αντιπολίτευση στα Σκόπια έχει ανοίξει το θέμα, αλλά η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι “δεν την παίρνει” να μπει σε αυτή τη συζήτηση, καθώς θα χάσει και το όνομα που κέρδισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα διχαστεί και στο εσωτερικό της.

Το ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών το ομολογούν και όσοι χειρίζονται τα εθνικά θέματα εκ μέρους της Ν.Δ., όπως οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Άγγελος Συρίγος. Όμως η ηγεσία της Ν.Δ. έχει καλλιεργήσει προσδοκίες στη δεξιά βάση του κόμματός της. Οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι να σιωπήσει.

Να επεκταθούν οι 120 δόσεις;

Φυσικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν θέλουν να απαντήσουν στην πρόκληση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να απαντήσει για τις 120 δόσεις, μια και άφησε υπονοούμενα πως αν εκλεγεί θα καταργηθούν, μετά και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις Βρούτση. Στον αντίποδα, ο Αλ. Τσίπρας έχει προτείνει "να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά στη μεγάλη πλειονότητα, ίσως με τζίρο έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων κι αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, εγώ είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να νομοθετηθεί. Αν υπάρξει διαφωνία, να μας εξηγήσουν γιατί έχουν διαφωνία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL