Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
"Γαλάζια" διγλωσσία για την τουρκική προκλητικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" διγλωσσία για την τουρκική προκλητικότητα

Τη θέση ότι “αν συνεχιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις” διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι “αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, καθώς “είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια”. Ο Κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε την “αμέριστη στήριξή του” και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ρεσιτάλ λαϊκισμού

Ένα 24ωρο ωστόσο μετά το μήνυμα, προέδρου της Ν.Δ. (Star) ότι “πρέπει να μείνουν έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση τα εθνικά θέματα”, ο Νότης Μηταράκης κατέφυγε σε νέο ρεσιτάλ λαϊκισμού ισχυριζόμενος (ΑΠΕ) ότι “είχα πει πρόσφατα -και ξέρω ότι υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις γι' αυτό- ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδος και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις συζητήσεις που είχαν γίνει με την Αλβανία για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, όλα αυτά συνέβαλαν στο να ανοίξουν την όρεξη της Τουρκίας και στο μέτωπο της Κύπρου»!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. αναγνώρισε ωστόσο ότι “η χώρα μας δεν είναι μία χώρα η οποία θα φύγει από διεθνείς συμφωνίες, γιατί, αν συμβεί στη γειτονιά μας αυτό και από άλλες χώρες, αυτό θα είναι πολύ δυσμενές για την Ελλάδα”. Κατέληξε ωστόσο σε μικροκομματικούς τόνους ότι “γι' αυτό είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όσων καταψήφισαν τότε την πρόταση δυσπιστίας και πολλοί από αυτούς μετά το μετάνιωσαν ή κάνανε ότι το μετάνιωσαν, αλλά όπως φαίνεται -στην πολιτική και στην πραγματικότητα- ήταν αργά»…

"Να μην εργαλειοποιούμε τα εθνικά θέματα"

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, καθώς υποστήριξε ότι “δεν πρέπει να εργαλειοποιούμε τα εθνικά θέματα. Να μην τα βάζουμε στο στόχαστρο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό» αλλά "χρειάζεται προσοχή, ρεαλισμός και ομοψυχία”.

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε δε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι «η Ελλάδα καλά κάνει και πρέπει να εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συμμαχίες της” προσθέτοντας ότι “η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας, μιας χώρας που δεν είναι μέλος της. Είναι φυσικό να απαιτούμε το ίδιο, κατ’ ελάχιστον, όταν προσβάλλονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους - μέλους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα”.

Επαφές με Μέρκελ και Βέμπερ

Τέλος, σύμφωνα με “γαλάζιο” σημείωμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ, στην οποία “εξέθεσε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιήσει, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στη Ν.Δ.”. Επιπλέον ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε τη στήριξή του στον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ προτάσσοντας “την ανάγκη ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL