Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δ. Βίτσας: Τρέμω στην ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Τρέμω στην ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό

Εάν επιστρέψει η Ελλάδα στην προηγούμενη πολιτική στο προσφυγικό, θα έχουμε τα φαινόμενα του 2012-2013, όταν όλη η αστυνομία ήταν στον Έβρο και άτυποι καταυλισμοί δημιουργούνταν στο κέντρο της Αθήνας, την Ειδομένη, την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/639416082&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Μέχρι το τέλος Μαΐου, υπήρχε μία μείωση ροών προς τα νησιά κατά 10% σε σχέση με το 2018 και 70%-80% στον Έβρο. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση, που έχει να κάνει και με την καλοκαιρία και με την δραστηριοποίηση των διακινητών, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και κινδύνους, όπως είπε ο κ. Βίτσας, διευκρινίζοντας ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να υπονοούν ότι υπάρχει διαφορετική στάση από την Τουρκία.

Υπάρχουν ωστόσο «άσχημα νέα» όπως είπε, καθώς η αύξηση της δραστηριότητας οδηγεί σε περισσότερα ναυάγια, όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας όταν βάρκα που χωρούσε το πολύ 20 άτομα βυθίστηκε μεταφέροντας 65, ανοιχτά της Λέσβου, με αποτέλεσμα να πνιγούν επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά. Προχθές σημειώθηκε αντίστοιχο ναυάγιο κοντά στις τουρκικές ακτές, με τα πρώτα στοιχεία να μιλούν για 12 νεκρούς. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι θα κάνει, ώστε να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και στην  Μεσόγειο όπου από την αρχή του έτους έχουν πνιγεί πάνω από 550 άτομα», όπως ανέφερε.

Η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, «στο τέλος της ημέρας σκέφτεται και τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, γι’ αυτό και υπάρχουν 25.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε σπίτια στην ενδοχώρα, 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας, 8.000 σε ξενοδοχεία, αλλά και 12.500 στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, «όπου οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές», όπως παραδέχθηκε. «Τρέμω όμως την ιδέα να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό, η προηγούμενη πολιτική», όπως τόνισε.

Εκτός των πόρων που αντλεί η Ελλάδα από κοινοτικές και άλλες πηγές για να χρηματοδοτήσει την υποδοχή των παραπάνω, υπάρχει επίσης ένα άλλο ζήτημα, όπως είπε ο κ. Βίτσας, οι προνοιακές δαπάνες για ανθρώπους που έφτασαν στην Ελλάδα πριν το 2015 και πλέον έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, έχουν οικονομική δραστηριότητα, είναι 550.000 άνθρωποι που ήρθαν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει και γι’ αυτό τον λόγο να απομονωθούν οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές, ειδικά όταν μιλάνε και για τους Ρομά, που είναι Έλληνες πολίτες. «Εάν το σύστημα που στήσαμε και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε ανατραπεί, η κατάσταση και οι όροι διαμονής αυτών  των ανθρώπων στην Ελλάδα αλλάζουν και θα έχουμε φαινόμενα 2012-2013, όταν η τότε κυβέρνηση έστειλε σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στον Έβρο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι αστυνομικοί να κοιμούνται στις πλατείες και στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει άτυπος καταυλισμός προσφύγων, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα επίσης και να πιέζονται τα λιμάνια μας προς την Ευρώπη», θύμισε ο ίδιος. Σήμερα δεν υπάρχει καταυλισμός στην Ειδομένη, οι διαμένοντες στις Αποθήκες του Πειραιά, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όλα αυτά έχουν λυθεί και η κατάσταση ακόμη και στην Μόρια έχει βελτιωθεί ταχύτατα, από τις 9.000 άτομα τον Σεπτέμβριο σήμερα με τις αυξημένες ροές είναι το πολύ 5.000».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα, σήμερα υπάρχουν στην Μόρια 1.500 άτομα που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν … δεν έχουμε τις θέσεις φιλοξενίας που χρειάζονται», παραδέχθηκε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας ότι νέες δημοτικές Αρχές το πρώτο που προσπάθησαν να βάλουν στην ατζέντα τους είναι το να μην πάνε εκεί πρόσφυγες. «Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα αύξησης της παραβατικότητας, ούτε ένα παράδειγμα δημιουργίας ιατρικού προβλήματος, αντίθετα από την γρίπη π.χ. λόγω του συστηματικού εμβολιασμού δεν προσλήφθηκε ούτε ένας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος εξάλλου στον αντίκτυπο που είχε το προσφυγικό στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι μεσοσταθμικά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, με εξαίρεση την Σάμο και το Βαθύ όπου «πραγματικά υπάρχει ζήτημα γιατί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ουσιαστικά είναι μέσα στην πόλη. Εμείς έχουμε νοικιάσει άλλο χώρο έξω από την πόλη, διαμορφώνουμε ένα νέο Κέντρο πολύ πιο καλό από το υπάρχον», όπως είπε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το υπάρχον Κέντρο μετά την εκκένωσή του θα δοθεί στον Δήμο της Σάμου για κοινωφελείς χρήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL