Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Το μεγάλο παζάρι για τον διάδοχο του Γιούνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μεγάλο παζάρι για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και ώρες οι Βρυξέλλες, καθώς σήμερα το βράδυ αναμένεται να γίνει η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις των θεσμικών οργάνων.

Ο χρόνος πλέον πιέζει αρκετά τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένο υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής πριν από την πρώτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Όπως έχει γίνει σαφές, ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τους ηγέτες και τα πολιτικά κόμματα δεν απέδωσε καρπούς, αφού, όπως εξηγούσε αξιωματούχος της Ε.Ε., "υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις".

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. σήμερα αναμένεται να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τους εμπλεκόμενους, ενώ αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.

Τα ονόματα

Για την προεδρία της Επιτροπής τα ονόματα που έχουν "πέσει" στο τραπέζι είναι οι λεγόμενοι κορυφαίοι υποψήφιοι των κομμάτων (spitzenkandidaten) με τον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να συγκεντρώνει, ωστόσο, πολλές αρνητικές απόψεις από πολλούς ηγέτες, αλλά και "τρίτοι", όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ.

"Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν τη βούληση να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη" αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε χθες στους ηγέτες ενόψει της συνόδου.

Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψηφίους πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Την επόμενη εβδομάδα όμως ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών αύριο, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της συνόδου.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθεί επίσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση των 28 ηγετών της Ε.Ε. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε χθες ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων χθες να εγκριθούν από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν "κατάλληλα μέτρα" έναντι της Τουρκίας "χωρίς καθυστέρηση". "Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι "οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες" της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη διεύρυνση.

"Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε" σχολίασε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επανέλαβε δε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL