Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Φάουλ Μητσοτάκη με το ΚΥΣΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάουλ Μητσοτάκη με το ΚΥΣΕΑ

Το κόμμα που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι σχεδιάζει συμφωνία τύπου Πρεσπών με την Τουρκία δήθεν για να εκχωρήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, παρακαλεί τώρα την Άγκυρα να μην προκαλεί τα Σαββατοκύριακα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “δραματοποιεί” τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ότι συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ, ξεχνώντας ότι η Αθήνα ήταν σε συνεννόηση με τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης!

Η πρόταξη της προεκλογικής προπαγάνδας, από τον Κ. Μητσοτάκη, έναντι της σοβαρότητας των εθνικών θεμάτων προκάλεσε αρνητική έκπληξη. “Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίησή της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.! Επίσης ζήτησε “Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας”.

“Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις” απάντησε (στον ΑΝΤ1) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ήταν απαραίτητη και είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος του. Άρα, τοποθετήσεις όπως αυτές της Ν.Δ. περί επικοινωνιακού εντυπωσιασμού είναι απαράδεκτο να γίνονται για τέτοιου είδους ζητήματα. Δηλαδή, όταν έχουμε ένα σοβαρό εθνικό θέμα, συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα, ακριβώς για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, και αυτό δείχνει στάση ευθύνης. Δεν είναι ορθή η τοποθέτηση της Ν.Δ. και δεν θα πρέπει να επιμείνει. Εξάλλου, δεν συμβαδίζει αυτή η τοποθέτηση με την τοποθέτηση ότι εδώ έχουμε όντως ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί, δηλαδή, και να είναι σοβαρό και την ίδια ώρα να μη ζητάμε σύγκληση των οργάνων την κρίσιμη στιγμή, αυτό είναι εσωτερικά αντιφατικό”.

Θλιβεροί υπαινιγμοί ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στην ίδια εκπομπή (του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας πήγε ακόμη πιο πέρα και από τη γραμμή της Ν.Δ., ρωτώντας “αθώα” αν ο πρωθυπουργός ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι του Ερντογάν όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα.

Κικίλιας κατά Αποστολάκη!

“Καλό είναι, επειδή πρόκειται περί εθνικών ζητημάτων, η κυβέρνηση να μην παίζει με αυτά τα θέματα” ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας θεώρησε ότι μπορεί να επιτεθεί στον υπουργό Άμυνας, ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. “Τα εθνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν προσφέρονται για εσωτερική κατανάλωση ή για μικροπολιτική. Δεν συμφωνώ με δηλώσεις ανησυχίας εν είδει τηλεοπτικού σχολιασμού. Αυτό μπορεί να γίνεται από σχολιαστές, δημοσιογράφους, καθηγητές, αλλά όχι από πολιτικούς” είπε (στον ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: “Σε ψηφίζουν, σε εκλέγουν και σε διορίζει ένας πρωθυπουργός σε μια θέση ευθύνης, όχι για να ανησυχείς, αλλά για να δρας. Όχι για να σχολιάζεις, αλλά για να προλαμβάνεις. Για να οργανώνεις την εξωτερική πολιτική της χώρας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη στρατηγική και την τακτική σου”.

Δ. Κουτσούμπας: "Σφραγίδα ΝΑΤΟ, Ε.Ε."

Ευθύνες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. επιρρίπτει το ΚΚΕ. “Μπροστά στην τούρκικη επιθετικότητα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δηλαδή όλων αυτών που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή” επεσήμανε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Γ. Βαρουφάκης: "Τέλος στις εξορύξεις"

“Λέμε οι εξορύξεις τέλος. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να τελειώνουμε με τις εξορύξεις. Οι υδρογονάνθρακες δεν αποτελούν πηγή ανάπτυξης αλλά μόνο πηγή όξυνσης των γεωπολιτικών διαφορών, ενίσχυσης της κλιματικής καταστροφής. Το μέλλον είναι η πράσινη μετάβαση” υποστήριξε (στον ΑΝΤ1) ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: “Εμείς λέμε, καμία τρύπα στον βυθό της θάλασσας. Εάν έρθουν και τρυπήσουν στην ΑΟΖ ή στην υφαλοκρηπίδα μας, θα το θεωρήσουμε casus belli, θα το θεωρήσουμε επιθετική κίνηση και θα κινήσουμε όλες τις συμμαχίες που χρειάζεται, θα κινητοποιήσουμε τον ελληνικό λαό, θα δημιουργήσουμε αρραγές μέτωπο εναντίον αυτής της επιθετικής κίνησης”.

Ν. Φίλης: "Εκτός αντιπαράθεσης τα εθνικά"

“Τα εθνικά ζητήματα είναι αναγκαίο να βγουν από την πολιτική - προεκλογική αντιπαράθεση” υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Ράδιο Επικοινωνία). “Χρειαζόμαστε δυο πράγματα: 1) εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι -μικρές ή μεγάλες- απειλές 2) στο διεθνές πεδίο, συμμαχίες στη βάση συμφερόντων με στόχο και άξονα τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Οι συμμαχίες αυτές δεν είναι απαραίτητο να αποκλείουν την Τουρκία. Το αναγκαίο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των επιθετικών στοιχείων της, όχι ο αποκλεισμός της. Είναι ευθύνη της Τουρκίας, η οποία έχει αποφασίσει να κάνει άλλες επιλογές, ο διπλωματικός αποκλεισμός της από τα τεκταινόμενα στην περιοχή” επεσήμανε.

Ν. Ξυδάκης: "Ιδού η σημασία των Πρεσπών"

Τώρα φαίνεται η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έκλεισε ένα άσκοπο, άκαιρο προς Βορρά μέτωπο, σημείωσε ο Νίκος Ξυδάκης Στο Κόκκινο 105,5 και πρόσθεσε εμφατικά: “πρέπει να το μάθει το μάθημα και η αντιπολίτευση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL