Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
14.5°C19.0°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.6°C17.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
0 BF 87%
Δραπέτευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το ντιμπέιτ με τον Αλ. Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραπέτευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το ντιμπέιτ με τον Αλ. Τσίπρα

Την 1η Ιουλίου πρόκειται να διεξαχθεί ένας και μοναδικός διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, που θα προβληθεί από την ΕΡΤ. Αυτό αποφασίστηκε στη διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Ρουπακιώτη, όπου συμφωνήθηκε ο αποκλεισμός εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα αποδοθεί το υπόλοιπο 60% του ποσού της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 2,146 εκατ. ευρώ.

Την αντίδρασή της στην άρνηση της Ν.Δ. να διοργανωθεί ντιμπέιτ μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. “Τι φοβάται η Ν.Δ. από ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών;” διερωτάται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στην άρνηση της Ν.Δ. για τη μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη. “Η στάση αυτή της Ν.Δ. γεννά ερωτήματα”, υπογραμμίζει η Έφη Αχτσιόγλου, που τα προσδιορίζει στο “τι ακριβώς φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση από μια τέτοια αντιπαράθεση;” και στο "εάν υπάρχουν πράγματα που θέλει να κρύψει από το πρόγραμμά της”.

“Τι, τελικά, το αρνητικό υπάρχει στη διεξαγωγή μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας” συνεχίζει η Έφη Αχτσιόγλου για να καταλήξει: “Αυτά είναι ερωτήματα που απευθύνονται στη Ν.Δ., οφείλουν όμως να προβληματίσουν και κάθε πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα να γνωρίζει το σχέδιο και το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας”. Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται η διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών είτε στην ΕΡΤ είτε στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης από τις 5 μ.μ. έως τη 1.30 π.μ. της επόμενης ημέρας. Για τους δε ραδιοφωνικούς σταθμούς προβλέπεται η μετάδοση των ντιμπέιτ από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Οι περιορισμοί στην προβολή των κομμάτων

Παράλληλα, σε ισχύ έχουν τεθεί οι περιορισμοί των ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων, που αφορούν όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου έως την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που φέρει την υπογραφή των Αντ. Ρουπακιώτη, Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου, προβλέπεται ότι στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση κατανέμεται ραδιοτηλεοπτικός χρόνος, που αντιστοιχεί στο ποσόν των 6,25 εκατ. ευρώ με βάση τη δύναμη που συγκέντρωσαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και τις ευρωκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Η ΕΡΤ, τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά και συνδρομητικά μέσα ενημέρωσης οφείλουν να προβάλουν όλους τους υποψηφίους των κομμάτων, κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμού. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων οφείλουν να παρέχουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλο το αναγκαίο υλικό. Η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει μια συνέντευξη διάρκειας μιας (1) ώρας του πολιτικού αρχηγού ή εκπροσώπου κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Επίσης, η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει μια συνέντευξη Τύπου διάρκειας 45 λεπτών με καθέναν από τους εκπροσώπους κομμάτων και συνασπισμού κομμάτων. Οι ιδιωτικοί ή δορυφορικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να μεταδώσουν συνεντεύξεις είτε πολιτικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή το αργότερο έως τις 5 π.μ. της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση μαγνητοσκοπημένης ή μαγνητοφωνημένης συνέντευξης, αυτή μπορεί να μεταδοθεί από τις 11 π.μ. της ίδιας ημέρας έως τις 3 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Για την κάλυψη προεκλογικών συγκεντρώσεων ή πολιτικών εκδηλώσεων, η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να καλύψει μία για κάθε κόμμα και μία ακόμη σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα οφείλουν να μεταδίδουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο σποτ κάθε πολιτικού κόμματος μέσα στην εβδομάδα από τις 7 π.μ. έως τη 1 π.μ. της επόμενης ημέρας. Δεν επιτρέπεται η μετακύλιση ούτε η συσσώρευση του δεκάλεπτου χρόνου τις επόμενες εβδομάδες, εξαιρουμένης της πρώτης.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η προβολή των υποψηφίων βουλευτών πέραν της μιας σε εθνικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικό μέσο και πέραν των δυο σε περιφερειακής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι πρόεδροι κομμάτων και οι βουλευτές επικρατείας. Η απάντηση ή ο σχολιασμός δηλώσεων μελών της κυβέρνησης από υποψήφιους βουλευτές λογίζεται ως χρόνος προβολής των τελευταίων. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 6 Ιουλίου και έως την Κυριακή 7 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ. απαγορεύεται η όποια μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων ή εκπομπών προεκλογικού χαρακτήρα.

Βροντερό “όχι” στη Χρυσή Αυγή

Βροντερό “όχι” στη Χρυσή Αυγή εξέφρασε εκ νέου με ευρύτατη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του για την έγκριση χωροθέτησης εκλογικών κέντρων. Παρά την αντίδραση του Ηλ. Κασιδιάρη, που απειλούσε με νέα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και νέα υποβολή μήνυσης, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων συμφώνησαν με την εισήγηση του δημάρχου Γ. Μπρούλια, που υπογράμμισε ότι “η Αθήνα παραμένει πόλη δημοκρατική και ελεύθερη” και ότι “δεν υπάρχει χώρος στη ρητορική μίσους και σε πρακτικές μισαλλοδοξίας”. “Οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής” υπογράμμισε από την πλευρά της η “Ανοιχτή Πόλη”, στηρίζοντας την εισήγηση του δημάρχου.

Σύμφωνα με την ευρύτατης αποδοχής απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ορίστηκε ότι το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πλατεία Συντάγματος, της Ν.Δ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, του Κινήματος Αλλαγής στον πεζόδρομο Κοραή και Πανεπιστημίου στην έξοδο του μετρό, του ΚΚΕ στην συμβολή των οδών Ερμού και Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, της Ένωσης Κεντρώων στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης, της Λαϊκής Ενότητας στον πεζόδρομο Γρηγορίου Ε' στη συμβολή με την Πανεπιστημίου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πανεπιστημίου έμπροσθεν της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου στην πλατεία Αυδή, της “Δημιουργίας Ξανά” στον πεζόδρομο Βουκουρεστίου στη συμβολή με την Πανεπιστημίου, των Οικολόγων Ελλάδας και Κίνημα ΕΛΛΑΔΑ στη συμβολή Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη, της Πλεύσης Ελευθερίας στην Πανεπιστημίου και Σίνα και του ΜέΡΑ25 στην Αιόλου, στη συμβολή Χρυσοσπηλιωτίσσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL