Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γ. Τσίπρας: Αυτά που λέει η ΝΔ ευνοούν μόνο την μεγάλη φοροδιαφυγή, όχι την μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Τσίπρας: Αυτά που λέει η ΝΔ ευνοούν μόνο την μεγάλη φοροδιαφυγή, όχι την μεσαία τάξη

Ο συνδυασμός μειωμένου συντελεστή και μείωσης αφορολόγητου που επαγγέλλεται η ΝΔ ευνοεί μόνο τους πολύ μεγάλους που φοροδιαφεύγουν, όχι την μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ενώ η μονομέρεια της επιμονής στο «φτηνό μεροκάματο» προσιδιάζει σε ανατολικές χώρες της Ευρώπης και πιο πέρα, τόνισε ο Γιώργος Τσίπρας.

Με διαφορετικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, θα πηγαίναμε με διαφορετικό τρόπο στις εθνικές εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κόσμος βρίσκεται ήδη μπροστά σε διαφορετικά διλήμματα και θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα, είπε Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο πρώην διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Αττική.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/638441412&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

«Το πόσο διαφορετικά, μένει να το δούμε. Εμείς κυνηγάμε να διασφαλίσουμε την πρώτη θέση και το δικαιούμαστε με βάση όσα κάναμε τα τελευταία 4,5 χρόνια, παρά τις καθυστερήσεις, τα λάθη, τον θυμό ίσως που μπορεί να δημιουργήσαμε σε ορισμένο κόσμο για συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μπήκε, μετά από πολλά χρόνια πολύ βαθιάς τεράστιων προβλημάτων και περιπέτειας, σε ορισμένο δρόμο και πλαίσιο. Και σήμερα κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω. Αυτό είναι το πιο βασικό, ελπίζω θα κρίνει και τις εκλογές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει κατά τον ίδιο να αναδειχθούν οι δύο διαφορετικοί δρόμοι που ανοίγονται, «το μόνο που δεν ισχύει ειδικά σήμερα, είναι το “ίδιοι είναι”, είναι τελείως διαφορετικές πολιτικές αυτές που ανοίγονται μπροστά μας αν βάλει κανείς κάτω τα προγράμματα».

Θύμισε ότι το τελευταίο αρνητικό μέτρο που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν το 2017 (μάλιστα αρκετά ακυρώθηκαν στη συνέχεια, όπως η μείωση των συντάξεων). Από το 2017 μέχρι το 2019 και περισσότερο από τον Αύγουστο του 2018 με το τέλος των μνημονίων τα μέτρα που ψηφίστηκαν ήταν μόνο θετικά, είτε παροχών στους περισσότερο αδικημένους είτε φοροελαφρύνσεων. Αυτό είναι το πρώτο που τίθεται σε κίνδυνο, όπως σημείωσε.

«Εμείς -όχι γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι αλλά γιατί έχουμε τέτοιο πρόγραμμα- θέλουμε η ανάπτυξη να γυρνάει στην κοινωνία. Διασφαλίζουμε λοιπόν όρους ανάπτυξης και όρους για να το καρπώνεται η μεγάλη πλειοψηφία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ από την άλλη «υπάρχει μία πολιτική που είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει ξανά σε αρνητικά μέτρα, σε πολιτικές λιτότητας.

Αυτό δεν κατά τον ίδιο δεν προκύπτει από το «πρόγραμμα» της ΝΔ γιατί πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει. Είναι εξ ολοκλήρου κρυφή ατζέντα, πλην των φοροελαφρύνσεων, αλλά βγαίνει από τις κατά καιρούς δηλώσεις, όπως για την ΔΕΗ που υπάρχει σαφές πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης υπάρχει η σαφής επιλογή εδώ και δεκαετίες για δημόσια εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής, στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, κτλ, πέρα του ιδιωτικού τομέα. Εδώ, από την ΝΔ η πολιτική της προσιδιάζει περισσότερο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου έχουν ιδιωτικοποιηθεί σχεδόν τα πάντα, όπως υπογράμμισε.

Για την αγορά εργασίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι προφανές ότι στοχεύουν σε ελαστικοποίηση και απορρύθμιση, αυτά έκαναν μέχρι το 2014 και θα συνεχίσουν και τώρα, αλλά η μονομέρεια του να μένουμε συνέχεια στο φτηνότερο μεροκάματο, είναι πολιτική που δεν ασκείται σε πολλές από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες με ανταγωνιστικές οικονομίες.

Στο μέτωπο της φορολογίας τέλος, τόνισε ότι έχει αναγνωριστεί η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης τα χρόνια των μνημονίων, «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά ήδη από τον Αύγουστο του 2018 έχουν ξεκινήσει οι κινήσεις φοροελάφρυνσης. Σημείωσε παράλληλα ότι εάν εφαρμοστεί αυτό που επαγγέλλεται η ΝΔ (μειωμένος συντελεστής και μείωση αφορολόγητου) δεν βγαίνει κάτι καλύτερο για την μεσαία τάξη.

Αυτοί ήταν που τσάκισαν την μεσαία τάξη και σήμερα από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα ελαφρύνουν το περιβάλλον επιβίωσης και περαιτέρω ανάπτυξής της. Μπορεί για τους πολύ μεγάλους που φοροδιαφεύγουν, για την μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης δεν ισχύει ότι υπάρχει πρόγραμμα της ΝΔ καλύτερο για αυτούς», όπως είπε.

«Μόνο η δική μας πολιτική θα εξασφάλιζε πλαίσιο ασφάλειας και για την ανάπτυξη και για τις δυνατότητες σε ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL