Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
"Συνέργειες υπό όρους" και "αυξημένη πλειοψηφία"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συνέργειες υπό όρους" και "αυξημένη πλειοψηφία"...

Σε μια συνεδρίαση της Κ.Ε. με στόχο να θερμάνει τα στελέχη στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η Φ. Γεννηματά για πρώτη φορά τόσο έντονα έδειξε ότι θεωρεί δεδομένη την αυτοδυναμία της Ν.Δ., σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε για πρώτη φορά με τόσο ευθύ τρόπο έδειξε να τοποθετεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις τάξεις της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως αφενός περιέγραψε μια “υπεύθυνη αντιπολίτευση”, που θα εκφράζει τις διαφωνίες της αλλά θα εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα και την “πολιτική ομαλότητα”, και αφετέρου διατηρεί ένα παράθυρο ανοικτό στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να... συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα εφόσον οι προβλέψεις της πέσουν έξω και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν λάβει αυτοδυναμία.

Άλλωστε, ενώ έθεσε η ίδια το ερώτημα τι θα πράξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε αυτή την περίπτωση, έδωσε την απάντηση ότι “η χώρα θα κυβερνηθεί στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας, την οποία κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προεξοφλήσει. Ο λαός είναι ο κυρίαρχος να αποφασίσει και όχι τα προεκλογικά σενάρια και οι δημοσκοπήσεις”. Παρότι δηλαδή δείχνει ότι έχει επιλέξει την αντιπολίτευση, ακόμα δεν μπορεί να διευκρινίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, εν αντιθέσει με ό,τι έκανε από τη βραδιά των ευρωεκλογών και μετά, η Φ. Γεννηματά επέλεξε να κριτικάρει και τη Ν.Δ. και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για “αχαλίνωτη Δεξιά που θα σαρώσει κατακτήσεις” και για “ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ” που, αν αναδειχθεί σε ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο “με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα”, “η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες, η χώρα θα καεί”.

Έτσι, ζήτησε στήριξη ώστε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποτελέσει εγγύηση για “υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνέργειες υπό όρους και προϋποθέσεις και αυξημένη πλειοψηφία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο”. Όπως είπε, θα επιδείξει “εθνική συνεννόηση” “σε κρίσιμα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην επαναδιαπραγμάτευση των αρνητικών όψεων της απαράδεκτης συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους μας”. Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα όπου είναι έτοιμο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να στηρίξει τη Ν.Δ. είναι η εκλογή του ΠτΔ.

Η Φ. Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι “εμείς είμαστε δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα” και ότι "ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και όσο περνάει από το χέρι μας θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα”.

Εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι ο Π. Χρηστίδης καταλαμβάνει την τρίτη θέση του Επικρατείας και παραμένει εκπρόσωπος Τύπου.

Σε γραμμή Στουρνάρα

Ερωτηθείς για τη δήλωση Καμίνη περί τέταρτου Μνημονίου, ο Χρ. Πρωτόπαπας (ρ/σ News 247) απάντησε ότι “η κατάσταση στην οικονομία απειλεί τη χώρα”. Ρίχνοντας και μια “στο πέταλο”, κριτίκαρε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα έπρεπε να είχε απαντήσει στο αίτημα επιχειρηματία της Κω να σταματήσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας.

Υπέρ Βενιζέλου, κατά Γεννηματά

Την ώρα που η Φ. Γεννηματά απαντούσε εμμέσως πλην σαφώς στην κατηγορία του Ευ. Βενιζέλου ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα γίνει “ουρά” του ΣΥΡΙΖΑ, 25 στελέχη από τη Χίο και τον χώρο της Αυτοδιοίκησης διαφώνησαν με δημόσιο κείμενο με την απόφαση της προέδρου του κόμματος χαρακτηρίζοντας “αυταρχικό - αλαζονικό τον τρόπο της” και “πλήγμα για το κόμμα” την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου. Ανέφεραν ότι στηρίζουν την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όχι όμως και την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL