Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βαγ. Αποστόλου: Δόθηκε λύση στα χρόνια προβλήματα των δασωμένων αγρών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων του αγροτικού χώρου

«Δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του, αλλά έχει λύσει παθογένειες δεκαετιών τις οποίες τόνισα εξ αρχής, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών και είχα προτείνει λύσεις που με χαρά βλέπω σήμερα να υλοποιούνται»

Λύση στα προβλήματα των δασωμένων αγρών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων του αγροτικού χώρου έδωσε η μέχρι τώρα σύνταξη των δασικών χαρτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του, αλλά έχει λύσει παθογένειες δεκαετιών τις οποίες τόνισα εξ αρχής, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών και είχα προτείνει λύσεις που με χαρά βλέπω σήμερα να υλοποιούνται», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ευβοίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η διαδικασία αυτή έρχεται με καθυστέρηση μισού αιώνα, με αποκλειστική ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα» και «είναι επόμενο να εμφανίζονται προβλήματα».

Προσθέτει, επίσης, πως το πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο τις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, «προέκυψε από το χαρακτηρισμό των φρυγανωδών εκτάσεων ως δασικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αγροτικές, αλλά και να αμφισβητείται η κυριότητά τους».

Αναφερόμενος στη δυνατότητα χρήσης των αγρών που έχουν μετατραπεί σε δάση, αποκλειστικά για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, έως και 30 στρέμματα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει πως πριν από την τροπολογία για τους δασικούς χάρτες, «αν ήταν δασική έκταση είχε το δικαίωμα εκχέρσωσης και μετατροπής σε αγροτική έκταση, ενώ αν ήταν δάσος δινόταν στον πολίτη τίτλος ιδιωτικού δάσους που προφανώς δεν μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην του δάσους», ενώ με τη νέα ρύθμιση «για έκταση μέχρι 30 στρέμματα, ανεξάρτητα αν μέχρι σήμερα έχει τη μορφή του δάσους, αν πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, δηλαδή τίτλος 1946, και αγροτική μορφή το 1945, έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την έκταση σε αγροτική».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο