Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Στις εκλογές κρίνεται η ζωή μας με δύο αντιπαραθετικά προγράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις εκλογές κρίνεται η ζωή μας με δύο αντιπαραθετικά προγράμματα

Ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η ακύρωση της προγραμματισμένης μείωσης του αφορολόγητου, ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν "παρών" και Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Χρυσή Αυγή απείχαν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι «διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα» και τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές «αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Βάζοντας το δίλημμα των εκλογών, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν έχουμε εδώ δύο προγράμματα, πάνω - κάτω ίδια. Έχουμε δύο αντιπαραθετικά προγράμματα, με σαφή ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο».

Ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε το μήνυμα» των ευρωεκλογών και «θεωρεί ότι μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα». Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και σημείωσε ότι «Ένα πράγμα με νοιάζει. Να μην είμαστε εδώ μετά από έναν χρόνο και να έχουμε έναν κόσμο που του έχουν πάρει πίσω τα επιδόματα, που του έχουν αυξήσει τους φόρους, που του έχουν τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις, που του έχουν κόψει τις συλλογικές συμβάσεις, που η ζωή του θα είναι χειρότερη σε όλα τα επίπεδα».

Φοροελαφρύνσεις για τις ελίτ από τη Ν.Δ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν πλέον εικασίες για το πρόγραμμα της Ν.Δ. και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και στις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για τις αυξήσεις στην ενέργεια και την επαναφορά του 1 προς 5 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι σταδιακά η Ν.Δ. έχει ξεκινήσει τη στρατηγική του «παραλάβαμε καμένη γη» με αποτέλεσμα, σε ενδεχόμενη νίκη της, οι φοροελαφρύνσεις να περιοριστούν «στους συνήθεις ύποπτους, τις ελίτ».

Κριτική σε ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΚΚΕ

Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε το ΚΚΕ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την τακτική ίσων αποστάσεων που κρατούν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι από την εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ. «ο δικός σας και δικός μας κόσμος θα υποφέρει». Μάλιστα, προέτρεψε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να πιέσουν το κόμμα να αλλάξει στάση ή να μην το ψηφίσουν. Όσον αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σχολίασε ότι, παρά την αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, η γραμμή του παραμένει γραμμή του κόμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου δείχνει την ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ και για τα μεσαία στρώματα, ενώ «το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλεσμα των ανθρώπων που είναι 'πράσινοι', που είναι σοσιαλδημοκράτες, που είναι κομμουνιστές, που είναι αριστεροί, να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν είναι παρόμοιο».

Τα αντίμετρα εφαρμόζονται ήδη

Ο Ευ. Τσακαλώτος απέρριψε την κριτική ότι μαζί με την ακύρωση του αφορολόγητου ακυρώνονται και αντίμετρα, παρατηρώντας ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί αντίμετρα και το 2018 και το 2019, ενώ έχουν προγραμματιστεί αντίμετρα και για το 2020 ύψους 1% του ΑΕΠ και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί η ανισότητα κι άλλοι σημαντικοί δείκτες, όπως η παιδική φτώχεια.

Αν. Ξανθός: "Στην Υγεία η Ν.Δ. δημιουργεί αποκλεισμούς"

«Υλοποιούμε ένα προοδευτικό, αριστερό πολιτικό σχέδιο, που έχει στόχο να μειώσει, να εξαλείψει τις ανισότητες» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, καθώς η τροπολογία για το αφορολόγητο εντάχθηκε σε νομοσχέδιο για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις δομές Υγείας. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία «είναι ένα σχέδιο που δίνει χώρο στην ιδιωτική κερδοσκοπία και μάλιστα στην κρατικοδίαιτη ιδιωτική κερδοσκοπία, ένα σχέδιο που διευρύνει τις ανισότητες, δημιουργεί αποκλεισμούς», προσθέτοντας ότι «αυτό διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές».

Βάζοντας κι αυτός από τη μεριά του το δίλημμα των εκλογών, αναρωτήθηκε: «Θα συνεχιστεί η πολιτική της εγγυημένης κάλυψης των ανασφάλιστων ανθρώπων ναι ή όχι; Θα συνεχιστεί η πολιτική αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα». «Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ή αν θα πισωγυρίσει εκχωρώντας κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Χρ. Μαντάς: "Έχουν πρόγραμμα με σφραγίδα ΔΝΤ"

«Κρύβονται γιατί έχουν ένα άλλο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα με σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς σχολιάζοντας την απουσία της Ν.Δ. και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ο Χρ. Μαντάς έθεσε κι αυτός το διακύβευμα των εκλογών μιλώντας για «αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν ένα δημόσιο κοινωνικό σύστημα Υγείας και στις δυνάμεις που κάνουν από τώρα ήδη τα deals για να εκχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα, και ιδιαίτερα στις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, 'φιλέτα' του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πρόστιμο για παρακώλυση διανομής του Τύπου

Παράλληλα, ψηφίστηκε τροπολογία που επιβάλλει πρόστιμο 5.000 ώς 50.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους σε όποιον με πρόθεση παρακωλύει τη διανομή και πώληση του Τύπου. Η τροπολογία αφορά τυπογραφεία και πρακτορεία διανομής Τύπου. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επισήμανε ότι τα ζητήματα διανομής του Τύπου είναι γνωστά, παρατηρώντας ότι «υπάρχει ένα μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου και δημοσιεύματα πάρα πολύ σοβαρά περί μονομερούς αλλαγής της εμπορικής πολιτικής του πρακτορείου απέναντι στα διανεμόμενα έντυπα προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης».

Ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε σε σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία «πιθανολογεί ότι έχουμε πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης του μονοπωλίου πρακτικά απέναντι στα άλλα διανεμόμενα έντυπα και δίνει εντολή για «πάγωμα» της αλλαγής της εμπορικής πολιτικής. Ο Ν. Παππάς σχολίασε ότι «αυτός που διανέμει τον Τύπο έχει και δικά του έντυπα και στα δικά του έντυπα συμπεριφέρεται με τρόπο προνομιακό», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει εδώ ένα νομικό κενό πάρα πολύ σοβαρό».

Στα βαρέα οι καθαρίστριες των σχολείων

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ενσωματώθηκαν και δύο σημαντικές τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας. Με τη μία τροπολογία προβλέπεται η ενσωμάτωση των καθαριστριών των σχολείων στα βαρέα και ανθυγιεινά ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησής τους. Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας τόνισε ότι «ήταν ένα πάγιο αίτημα των καθαριστριών, των ανθρώπων που δουλεύουν στα δημόσια σχολεία. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει».

Επιδότηση για δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

Ακόμα, με άλλη τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα με Υπουργική Απόφαση να επιδοτηθούν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας οι δόσεις δανείων οι δικαιούχοι των οποίων έχουν λάβει επιδότηση επιτοκίου επειδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθετε ο πρώην ΟΕΚ. «Αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους προς τις τράπεζες με κίνδυνο την απώλεια της κατοικίας τους» υπογράμμισε ο Κ. Μπάρκας, υπολογίζοντας τους ωφελούμενους στα 40.000 νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL