Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σε βέρτιγκο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Κινήσεις εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος με το βλέμμα στραμμένο στην 8η Ιουλίου * Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Ε.Σ. μετά την επίδειξη "πυγμής" ότι "αυτό ήταν μόνο η αρχή" / Η Φ. Γεννηματά υπηρετεί το... βενιζελικό "οριστικό τέλος" του ΣΥΡΙΖΑ, χρίζοντας αυτοδύναμη τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε βέρτιγκο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Κινήσεις εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος με το βλέμμα στραμμένο στην 8η Ιουλίου * Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Ε.Σ. μετά την επίδειξη "πυγμής" ότι "αυτό ήταν μόνο η αρχή" / Η Φ. Γεννηματά υπηρετεί το... βενιζελικό "οριστικό τέλος" του ΣΥΡΙΖΑ, χρίζοντας αυτοδύναμη τη Ν.Δ.

Όλα για όλα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την αναπάντεχη καρατόμηση του Ευ. Βενιζέλου, τα παίζει η Φ. Γεννηματά στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, αλλά κυρίως με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Έχοντας ήδη προαναγγείλει συνέδριο ΠΑΣΟΚ για τον επόμενο Δεκέμβριο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο ώστε να μην μπορεί να δεχτεί αμφισβήτηση μετά τις 7 Ιουλίου, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε προειδοποιήσεις προκειμένου να ανακόψει "πυρά" και επικρίσεις βουλευτών και στελεχών εναντίον της για την απόφαση που εξώθησε τον Ευ. Βενιζέλο εκτός κόμματος.

Ενόψει της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής που την Κυριακή θα επικυρώσει τις πολιτικές αποφάσεις μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, φρόντισε να δηλώσει ότι "αυτό ήταν μόνον η αρχή". Προειδοποίησε επιπλέον ότι όποιος δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα προεκλογικά, "θα κριθεί αυστηρά". Ωστόσο, ήδη στον απόηχο του "πολέμου" με τον Ευ. Βενιζέλου, οι εσωτερικές αναταράξεις είναι μεγάλες.

Προειδοποιήσεις προς Σημίτη - Ανδρουλάκη

Στο ίδιο πλαίσιο, η Φ. Γεννηματά μίλησε με σκληρό τόνο και για τις αντιδράσεις του Κ. Σημίτη, ο οποίος μετέδιδε το κλίμα ότι είναι "κεραυνοβολημένος και θυμωμένος", και του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έσπευσε πρώτος να την επικρίνει για "εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές", και ζήτησε σεβασμό στα "πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της ιστορίας της παράταξης" ως προϋπόθεση της ενότητας. "Σέβομαι τον Κώστα Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα όσα ανυπόστατα του έχουν προσάψει, αλλά ο κ. Σημίτης, αυτή τη στιγμή, δεν είναι πρόεδρος του κόμματος" και "ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας ευρωβουλευτής και οφείλει να κάνει το καθήκον του από τη δική του θέση ευθύνης" είπε η Φ. Γεννηματά.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, που δεν κρύβει ότι είναι αποφασισμένος να παρεμβαίνει επικρίνοντας τις αποφάσεις της Φ. Γεννηματά όποτε το κρίνει, επανήλθε απαντώντας: "Δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέξει τα πρόσωπα, δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζω τη γνήσια αγωνία μου για το παρόν και το μέλλον της παράταξης".

Η ρητορική της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αμέσως μετά την εξέλιξη με τον τέως πρόεδρο του κόμματος, ήρθε να επιβεβαιώσει ακαριαία ότι ο εμπνευστής της τακτικής της "στρατηγικής ήττας" του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκδιώχθηκε από το κόμμα, όχι όμως και η τακτική του. Παρ' όλα αυτά, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι έστειλε "ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς είμαστε εδώ, έχουμε ανοίξει την πόρτα, τους περιμένουμε. Εμείς εκφράζουμε τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα", ενώ προσπαθεί να πείσει ότι, στο ίδιο πλαίσιο, η τοποθέτηση του Γ. Καμίνη ως επικεφαλής του Επικρατείας δεν ήταν "άλλοθι" για να οδηγηθεί ο Ευ. Βενιζέλος στο περιθώριο, αλλά συμβολική κίνηση για να απευθυνθεί στο προοδευτικό κοινό.

Αυτοδύναμη Ν.Δ., οριστική ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Η Φ. Γεννηματά δείχνει να εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη και ότι δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί μαζί της για να αποφευχθεί ακυβερνησία, όμως εάν δεν είναι αυτοδύναμη δηλώνει έτοιμη να το πράξει επικαλούμενη τη λαϊκή εντολή, δηλαδή εάν ο λαός δώσει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. την τρίτη εντολή. Έτσι, πιο έντονα από ποτέ, η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκατέλειψε ακόμα και το "άλλοθι" των "ίσων αποστάσεων", αφού δεν έκανε καν αναφορά στη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη, και τόνισε: "Στόχος μας είναι να ηττηθεί οριστικά στις εθνικές εκλογές η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ".

Με αυτόν τον τρόπο απαντήθηκε και η κατηγορία που της απηύθυνε ο Ευ. Βενιζέλος, που στη συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου την είχε κατηγορήσει ότι με την απόφασή της να μην τον θέσει επικεφαλής στο Επικρατείας και οδηγώντας τον έτσι στην έξοδο λειτουργεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και ως "ουρά" του. Αντίστροφα, η Φ. Γεννηματά τον κατηγόρησε ότι με την απουσία του από την εκλογική μάχη που δίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι εκείνος που εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου -ο οποίος προειδοποίησε τη Φ. Γεννηματά ότι η κίνησή της θα έχει συνέπειες- θα στοιχίσει εκλογικά στην παράταξη, αφού ψηφοφόροι της θα κατευθυνθούν προς τη Ν.Δ. Άλλωστε ήδη ξεκίνησαν αποχωρήσεις υποψηφιοτήτων από τα ψηφοδέλτια, στελεχών που στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και επικρίσεις

Παράλληλα, με την κίνηση υψηλού ρίσκου που πήρε -προκειμένου να απευθυνθεί σε προοδευτικούς ψηφοφόρους διακινδυνεύοντας να χάσει σημαντικό μέρος του 7,7% που έλαβε στην ευρωκάλπη, από την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου και του πολιτικού σήματος που αυτό στέλνει προς τη βάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- έχει ήδη δημιουργήσει εσωτερικές αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Μετά τον Κ. Σημίτη και τον Ν. Ανδρουλάκη, ο "πόλεμος" Γεννηματά - Βενιζέλου έχει διαχυθεί στις τάξεις της Κ.Ο. Ο Ανδ. Λοβέρδος έχει επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο δήλωσε πως "δεν τελείωσε ο Βενιζέλος! Έχει προοπτική, πολιτική και θεσμική". Για κίνηση σε "ακατάλληλο χρόνο" μίλησε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο Λ. Γρηγοράκος, σχολιάζοντας πως δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι "η επιλογή Καμίνη σηματοδοτεί το άνοιγμα σε δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους". Είπε ότι στις 7 Ιουλίου θα κριθεί και η Φ. Γεννηματά καθώς "αναλαμβάνει και την ευθύνη μιας κίνησης υψηλού πολιτικού ρίσκου". Παράλληλα, εξέφρασε (ρ/σ Θέμα) τη βεβαιότητά του ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα οδηγηθεί σε "πλήρη αποδιοργάνωση και αποσύνθεση" αν δεν βρεθεί λύση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. είπε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, αν υπάρξει πρόβλημα.

Απόσυρση Λιντζέρη

Ο Δ. Λιντζέρης, που απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη Β' Πειραιά λόγω της αποχώρησης Βενιζέλου, είπε (ρ/σ Alpha) πως "το να προκαλείς ακρωτηριασμό και εσωστρέφεια εξοβελίζοντας ένα κορυφαίο σου στέλεχος, παραμονή εκλογών, αυτό και μόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανέβουν άλλα κόμματα". Μίλησε για μεθοδευμένη κίνηση, που "σηματοδοτεί μια τάση στροφής του ΠΑΣΟΚ προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ". Ανέφερε ότι έφυγε απ' το ψηφοδέλτιο αλλά παραμένει στο κόμμα, δεν κατεβαίνει στις εκλογές και δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα.

Κάλεσμα Κρεμαστινού

Ενωτικός αλλά με σαφή στήριξη προς τη Φ. Γεννηματά εμφανίζεται ο Δ. Κρεμαστινός. Δικαιολογεί (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) την απόφαση της Φ. Γεννηματά επικαλούμενος το αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη της να τοποθετηθεί πρόσωπα με βάση το ποιος εξυπηρετεί καλύτερο το σκεπτικό που έχει στο μυαλό της. Αφετέρου είπε ότι θα κριθεί για την επιτυχία του ψηφοδελτίου, όμως "δεν μπορεί να κρίνεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από το ίδιο του το κόμμα". Χαρακτήρισε αναμφισβήτητη την προσφορά του Ευ. Βενιζέλου και προέτρεψε όχι μόνο εκείνον, αλλά και τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου "όλοι μαζί να κάνουν μια έκκληση ενότητας την προεκλογική περίοδο, να μην διασπαστούν στελέχη, να πάνε συντεταγμένα στις εκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL