Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ν. Παρασκευόπουλος: Προς κατάθεση ο νέος ποινικός κώδικας - Θεμελιωμένη συνταγματικά η επιλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παρασκευόπουλος: Προς κατάθεση ο νέος ποινικός κώδικας - Θεμελιωμένη συνταγματικά η επιλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Video)

Η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είναι θεμελιωμένη συνταγματικά ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι η στάση της ΝΔ ήταν λάθος.https://www.youtube.com/embed/wRWtVZRyjek

«Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία που τηρήθηκε και προβλέπει τον χρόνο στον οποίο πρέπει να διεξαχθεί που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου που φεύγει η παλαιά ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Η διαδικασία όπως νομικά προχώρησε ήταν σωστή» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Έχω ακούσει να μπαίνουν διάφορα ζητήματα πολιτικής σκοπιμότητας και δεοντολογίας. Το πρώτο που έχω να πω, είναι ότι για ένα θέμα όπως αυτό που ρυθμίζεται στο Σύνταγμα, προέχει η νομιμότητα, η συνταγματικότητα. Η πολιτική νομιμοποιήση ή η δεοντολογία είναι ζητήματα που πρέπει να εκτιμώνται μέσα στο πλαίσιο το οποίο θέτει η νομιμότητα και όχι για την παράκαμψή της» υπογράμμισε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Όπως είπε, η τυπική νομιμότητα, η συμφωνία με το Σύνταγμα δεν αμφισβητήθηκε. «Σε θέματα δεοντολογίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η συναίνεση δεν τίθεται ως συναίνεση για να φύγουμε από το νόμιμο αλλά ως συναίνεση προκειμένου να επιλέξουμε τους καλύτερους με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει. Η ΝΔ δε θέλησε να δώσει τη συναίνεση που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι έκανε λάθος γιατί μη δίνοντας τη συναίνεση είναι σα να λέει “υπάρχουν δικαστές που είναι αρεστοί σας και δικαστές που είναι αρεστοί μας”. Αυτό δεν είναι καλό για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης η οποία πρέπει να είναι μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις».

Οδεύει προς κατάθεση ο νέος ποινικός κώδικας όπως ενημέρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζοντας ότι τόσο μεγάλα νομοθετήματα δεν μπορούν να συζητηθούν κατ' άρθρον διότι ψηφίζονται σε ένα άρθρο στο σύνολό του.

"Η νομοπαρασκευαστική δουλειά για τον Ποινικό Κώδικα γίνεται από το 2010" εξήγησε. Έχουν γίνει πολλές διεργασίες και αναμορφώσεις στις Επιτροπές και καταλήξαμε σε μία τελική πρόταση που κατήρτησε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες και δεν έχει κανένα κομματικό υπόβαθρο.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL