Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μετά την εκλογική συρρίκνωση της ΧΑ: Συνθήκες ημιδιάλυσης, αλλά δεν τελειώσαμε ακόμη μαζί τους

Τα αίτια της εκλογικής συντριβής και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Η διαδρομή του Κυριάκου Βελόπουλου από τις τηλεπωλήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Μιλούν και γράφουν οι: Βασιλική Γεωργιάδου, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ψαρράς, Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Σακατζής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ, ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ, ΧΡΥΣΑ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

 

Την περασμένη Κυριακή η Χρυσή Αυγή δέχτηκε το πρώτο της εκλογικό πλήγμα από τότε που μπήκε στη Βουλή το 2012. Στην κάλπη τη στήριξαν 260.588 άνθρωποι λιγότεροι, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, από 9,40% σε 4,88%, και να περιοριστούν σε δύο από τρεις οι έδρες της στην Ευρωβουλή.

Η εξέλιξη δεν είναι ασύνδετη με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά η Χρυσή Αυγή τον τελευταίο καιρό, όπως μας υπογραμμίζουν άνθρωποι που παρακολουθούν επί χρόνια την πορεία της. Οι χαμηλές πτήσεις του ναζιστικού κόμματος στην ευρωκάλπη έρχονται να προστεθούν στην πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, στις οργανώσεις που κλείνουν σε όλη την Ελλάδα και στα διαλυμένα τάγματα εφόδου με εξαίρεση ένα στον Πειραιά.

Βασικός λόγος που η Χρυσή Αυγή έχει έρθει σε αυτή τη δυσχερή θέση είναι η δίκη που γίνεται εις βάρος της και φτάνει πλέον στην τελική της ευθεία. Αφενός «το αποτύπωμα της διαδικασίας έχει περάσει στην κοινωνία» σημειώνει ο Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. Αφετέρου η καθοριστική απόφαση για το μέλλον της Χρυσής Αυγής και την ηγεσία της αναμένεται να είναι καταδικαστική σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά. Η απονομιμοποίηση της οργάνωσης στην κοινωνία και στα δικαστήρια πρόκειται να τη διαλύσει. Τουλάχιστον όπως την ξέρουμε.

Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με την Ακροδεξιά και τους νεοναζιστές; Στο ερώτημά μας απαντά η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Γεωργιάδου, η οποία τονίζει πως ακόμη κι έτσι, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η Χρυσή Αυγή μπόρεσε και κινητοποίησε το 5% του σώματος των ψηφοφόρων να τη στηρίξει.

Συνεπώς απέχουμε ακόμη από την οριστική της εξάλειψη. Ακόμη όμως κι αν η Χρυσή Αυγή αφανιστεί, θα πρέπει μετά να βρεθεί η απάντηση για τα άλλα -ηπιότερα σε πρακτικές βέβαια- ακροδεξιά μορφώματα που θα εμφανιστούν και θρέφουν εξίσου στην κοινωνία τη μισαλλοδοξία, όπως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κομβικό ρόλο για ένα καλύτερο μέλλον μπορεί και πρέπει να έχει το σχολείο. Ο Δημήτρης Σακατζής, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ, μιλώντας για τον ρόλο του σχολείου και την προσέγγιση του μαθητή, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ακούς προσεκτικά και την πιο ακραία ιδέα. Ξέρεις ότι πίσω της βρίσκεται κάποιος ή κάτι άλλο. Την αποδέχεσαι. Προσπαθείς να κόψεις τα αγκάθια. Δείχνεις με τις πράξεις σου τι σημαίνει ανθρωπισμός. Αγκαλιάζεις τον μαθητή που λέει ότι είναι ‘ρατσιστής’, γιατί δεν γεννήθηκε, έγινε. Είναι και αυτός διαφορετικός. Εσύ είσαι αυτός που θα του δείξει. Δεν μένεις στο γιατί, δείχνεις το πώς! Αν το σχολείο δεν δίνει το πλαίσιο; Αν ο εκπαιδευτικός δεν δίνει το παράδειγμα; Τότε τι; Τότε ποιος;».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις