Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Προσκλητήριο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους προοδευτικούς πολίτες πίσω... στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους προοδευτικούς πολίτες πίσω... στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όμως, παρά το επιχείρημα που παρουσιάζει η Φ. Γεννηματά για να αιτιολογήσει την ικανοποίησή της για τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως συνέπεια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα του κυβερνώντος κόμματος όχι μόνο δεν επέφερε “στρατηγική νίκη” του φορέα, όπως θέλουν να προσδοκούν η ίδια και ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά έφερε τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος. Συνεπώς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζεται να πανηγυρίζει για τη νίκη της Ν.Δ.

Διότι, μαζί με το γεγονός ότι το κόμμα της Φ. Γεννηματά δεν έχασε δυνάμεις, αλλά τις αύξησε κατάτι στις ευρωεκλογές -μένει να φανεί το ποσοστό στις εθνικές-, η στρατηγική της προσαρμόζεται εντονότερα πλέον στο επιχείρημα του ρόλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως “εγγυητή” της σταθερότητας. Συγκεκριμένα σε δήλωσή της ανέφερε ότι “προτεραιότητα για μας και σταθερός οδηγός στην πορεία μας είναι να βγει οριστικά από την κρίση η χώρα” και πως “αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με συντηρητικές πολιτικές είτε από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δεξιάς είτε από κυβέρνηση της Δεξιάς με βολικά συμπληρώματα. Εμείς δεν θα συνεργήσουμε στη συνέχιση του αδιεξόδου. Η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή για να πάει μπροστά".

Για πρώτη φορά τόσο καθαρά η Φ. Γεννηματά είπε αυτό που εδώ και έναν χρόνο υπονοεί. Ότι θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. εφόσον αυτή δεν λάβει αυτοδυναμία. Όπως είπε η πρόεδρος του φορέα, συγκυβέρνηση μπορεί να γίνει μόνο με προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θα είναι “προοδευτικό”.

Μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο εύκολα μπορεί να επιτευχθεί τέτοια “προοδευτική” προγραμματική συμφωνία μεταξύ τους, δεδομένου ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντάσσεται απόλυτα με τη θέση της Ν.Δ. για κατάργηση της απλής αναλογικής, κατάργηση άλλων ψηφισμένων διατάξεων της συνταγματικής αναθεώρησης, τάσσεται υπέρ του τριφασικού ασφαλιστικού ζητώντας κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και είναι υπέρ της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και η “επισήμανση” που έσπευσε να κάνει ο Ευ. Βενιζέλος περί της αδυναμίας της παρούσας κυβέρνησης να ορίσει τους ανώτατους δικαστικούς λόγω των πολιτικών εξελίξεων, χαιρετίζοντας συνεπώς το γεγονός ότι θα το κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Όλος αυτός ο “προοδευτικός” κοινός τόπος μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μπορούσε να επισφραγιστεί υπό το “άλλοθι” της συμφωνίας μεταξύ τους ότι η νέα κυβέρνηση θα “επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων”...

Η Φ. Γεννηματά “διάβασε” το αποτέλεσμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως ενίσχυση και δυναμική παρουσία και επιμένει να ζητά ισχυρή εντολή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και “να εγγυηθούμε προοδευτικές λύσεις”, “να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά, το κοινωνικό κράτος, τις ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

“Να σταθούμε ανάχωμα στη Δεξιά” είπε. Δηλαδή να ενισχυθεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. και να την κάνει... να ξεχάσει την επταήμερη εργασία, την κατάργηση του οκταώρου, την επιφαινόμενη πρόθεσή της για κατάργηση των 120 δόσεων (σ.σ.: δεν σχολίασε καν τις σχετικές δηλώσεις Βρούτση), όλο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της και τις απόψεις που επιβάλλουν στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη οι Αντ. Σαμαράς, Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης.

Έτσι απέρριψε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να αναλογιστεί ότι η στάση της να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και να “αγνοεί” τη Ν.Δ. ευνοεί μόνο τη Δεξιά και (προσπερνώντας παράλληλα το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει “χαμένη” την ψήφο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και συνέχισε το αφήγημα ότι δήθεν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως “απελευθέρωση των προοδευτικών πολιτών”.

“Να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο κόμμα της καρδιάς τους” είπε. Ανέφερε ότι “ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε, φεύγει...”, “δυστυχώς έγινε ο μέγας χορηγός της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη και τώρα επιστρατεύει το τελευταίο παραμύθι. Ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να ανακοπεί η Δεξιά”.

Αμηχανία για Τίμερμανς

Με αμήχανο τρόπο σχολίασε τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν αναφέροντας ότι "κάθε φορά που στριμώχνεται τρέχει πίσω από τους Σοσιαλιστές".

Π. Χρηστίδης: Ζήτημα ηγεσίας στον... ΣΥΡΙΖΑ

Τη συλλογιστική αυτή “εκτόξευσε” ο Π. Χρηστίδης δηλώνοντας (ρ/σ News 247) ότι "δεν μικραίνει αυτή η διαφορά μέσα σε ένα μήνα. Το ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό” και πως στις 8 Ιουλίου θα υπάρχει ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα συγκληθούν η Κ.Ο. και το Π.Σ. για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι μπορεί στα ψηφοδέλτια να υπάρχουν και πρόσωπα του κόμματος που δεν εκλέχθηκαν δήμαρχοι ή ευρωβουλευτές “φωτογραφίζοντας” ενδεχομένως τους Ν. Παπανδρέου και Γ. Καμίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL