Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με αποφασιστικότητα για την επόμενη μάχη ακούγοντας την κοινωνία

Σήμα συστράτευσης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες

Σήμα ανασυγκρότησης και συστράτευσης στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές, όπου θα τεθούν καθαρά τα διλήμματα για το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας την επόμενη ημέρα, στέλνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Κοινός τόπος στις αναλύσεις του αποτελέσματος και στα αναγκαία συμπεράσματα είναι ότι, αν και το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον συγκροτεί τον έναν από τους δυο πρωταγωνιστικούς πολιτικούς πόλους εκφράζοντας την πλειονότητα των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Ρ. Σβίγκου: "Δυο διακριτοί πόλοι"

"Είναι μια μάχη την οποία δίνουμε για να την κερδίσουμε. Και θα τη δώσουμε με αποφασιστικότητα, θα τη δώσουμε ακούγοντας τον κόσμο μας και ακούγοντας την κοινωνία, και θα είναι μια μάχη την οποία θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας αυτό που εκπροσωπούμε, γνωρίζοντας ότι είμαστε ο κυρίαρχος σχηματισμός εντός του ευρύτερου προοδευτικού πόλου" ανέφερε σχετικά με τις εθνικές εκλογές μιλώντας στον Alpha η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

"Έχουν διαμορφωθεί δύο διακριτοί πόλοι στην ελληνική κοινωνία κι εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει ποιον θα εμπιστευτεί ώστε με ασφάλεια να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο" είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρ. Σβίγκου έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και υπογράμμισε την ανάγκη να αναλυθούν τα αποτελέσματα. "Βλέποντας το αποτέλεσμα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συνέβη τίποτα" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

"Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα δώσουμε τη μάχη των εθνικών εκλογών, όπου θα συγκρουστούν τα δύο πολιτικά σχέδια, τα οποία περιγράφτηκαν και στην περίοδο των ευρωεκλογών, αλλά τώρα θα γίνει πολύ πιο καθαρό το δίλημμα, γιατί είναι μια μάχη για τις εθνικές εκλογές κι όχι για τις ευρωεκλογές, όπου υπάρχει ενδεχομένως μια πιο χαλαρή ψήφος, άλλοι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν".

Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να δούμε γιατί ο κόσμος δεν ήρθε να ψηφίσει, αλλά και τι γίνεται με τη νεολαία, ενώ τόνισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα πρέπει να πάρει θέση "με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει", σχολιάζοντας ότι η Φ. Γεννηματά "πανηγυρίζει σαν να είναι νίκη του δικού της κόμματος".

Δ. Παπαδημούλης: "Δεν χάσαμε τον πόλεμο"

"Κάνουν λάθος όσοι βιάστηκαν να μας κηδέψουν" επισήμανε στον Real FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Όπως εκτίμησε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα μείνουν με έναν σημαντικό ρόλο στα πράγματα και τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημείωσε ότι η διαφορά είναι μεγάλη "κι επομένως ο στόχος της αντιστροφής του αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές είναι δύσκολος". "Χάσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε τον πόλεμο" σημείωσε εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές "ανασυντάσσοντας και αναδιοργανώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία θα είναι αισθητά καλύτερο από το αποτέλεσμα που πετύχαμε στις ευρωεκλογές".

"Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη λαϊκή ετυμηγορία ως σφουγγάρι, ως συγχωροχάρτι" υπογράμμισε τονίζοντας ότι "όλοι έχουμε το μερίδιο των ευθυνών μας και οι αριθμοί λένε ότι το κόμμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βαρύτατη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και τη μνημονιακή οδύνη".

Ν. Παππάς: "Ντιμπέιτ για να γνωρίσει ο λαός τι διακυβεύεται"

"Εμείς μπαίνουμε στη μάχη και μπαίνουμε για την εκλογική νίκη" επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ώστε ο λαός "να γνωρίσει σε λεπτομέρεια το τι ακριβώς διακυβεύεται". "Τα προγράμματα και των δύο παρατάξεων θα μπούνε στο τραπέζι και ο λαός μας, και κυρίως ο κόσμος ο οποίος που δεν θεωρούσε σημαντικό να μετακινηθεί για να πάει να ψηφίσει, θα είναι ενώπιον πάρα πολύ κρίσιμων επιλογών" είπε χαρακτηριστικά.

"Φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό για να πειστεί ο κόσμος που απείχε ότι είναι σημαντικό να προσέλθει στην κάλπη και να προστατεύσει τη σύνταξή του, το οκτάωρό του, το πενθήμερο εργασίας" συμπλήρωσε. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να πειστούν και αυτοί που έκαναν άλλες επιλογές στην κάλπη "να έρθουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής πορείας ανάκαμψης".

Π. Ρήγας: "Δεν λυγίζουμε στις δύσκολες στιγμές"

"Η επιλογή που είχε κάνει η Ν.Δ. και όλο το σύστημα που την περιβάλλει ήταν να εξαφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας μάλιστα για στρατηγική ήττα, άποψη που συμμερίστηκαν και δήθεν προοδευτικοί χώροι. Αυτό δεν έγινε πράξη. Ο στόχος τους 'να ξεμπερδέψουμε με αυτούς' δεν επιτεύχθηκε" τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Π. Ρήγας μίλησε για ένα μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. και μια αντίστοιχη οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Εμείς την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την αποδεχόμαστε και αυτό έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας" είπε και τόνισε: "Δεν λυγίζουμε στις δύσκολες στιγμές, αντίθετα κάνουμε γρήγορες επιλογές οι οποίες ανταποκρίνονται στα πραγματικά διακυβεύματα".

Κ. Ζαχαριάδης: "Να κάνουμε πιο καθαρό το δίλημμα"

"Την επόμενη περίοδο θα γυρίσουμε όλη τη χώρα, τις γειτονιές, τα χωριά και τις πόλεις, θα μιλήσουμε με τους ανθρώπους που μας ψήφισαν τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και χθες μας έστειλαν ένα μήνυμα" είπε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης. Όπως τόνισε, "οφείλουμε, με βάση τη χθεσινή απάντηση που δόθηκε, να κάνουμε το δίλημμα ακόμα πιο καθαρό, ακόμα πιο διαυγές. Γιατί το χθεσινό μπορεί να είναι μία τοποθέτηση απόσπασης, τιμωρίας, επιβράβευση". Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να απογυμνώσει το αντιπαραθετικό σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη.

Χρ. Μαντάς: "Να αναστρέψουμε το κλίμα"

"Στον πυκνό πολιτικό χρόνο του ενός μήνα έχουμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά προκειμένου να αναστρέψουμε το κλίμα" επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

"Το αν αυτό είναι εφικτό ή όχι θα το δείξει το τελικό αποτέλεσμα" εξήγησε. "Το μικρό χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές πρέπει να αξιοποιηθεί με εντατική και διεισδυτική δουλειά αναφορικά με ένα αποτέλεσμα που μας προβληματίζει" σημείωσε και εκτίμησε ότι κάνει λάθος όποιος θεωρεί ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν κατασταλάξει.

Ν. Φίλης: "Ζήτημα ύφους της εξουσίας"

Τρεις λόγους που οδήγησαν στο προχθεσινό αποτέλεσμα επισήμανε ο Ν. Φίλης. Πρώτον, δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι "σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία" και ο τρίτος "το ζήτημα του ύφους της εξουσίας". "Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μία απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση" σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο "Θέμα".

Φ. Κουβέλης: "Ηγεμονικός ο ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό πόλο"

"Το πολιτικό ζήτημα πλέον τίθεται καθαρά: Από τη μία η συντηρητική πολιτική και από την άλλη η προοδευτική πολιτική" τόνισε στην ΕΡΑ ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι "μιλάμε για δύο πόλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά -παρά το εκλογικό αποτέλεσμα- την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο".

Ν. Γραικός: "Μάχη για το δεύτερο γύρο"

"Δεν πρέπει το σοκ των ευρωεκλογών να μας κάνει να χάσουμε την πάλη της επόμενης Κυριακής" τόνισε στο Κόκκινο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν. Γραικός κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα για τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Νάσο Ηλιόπουλο στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και στα άλλα αυτοδιοικητικά μέτωπα. «Έχουμε μάθει να επισκευάζουμε πράγματα, να προχωράμε, να πηγαίνουμε καλύτερα. Δεν παραδινόμαστε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Αμανατίδης: "Πορεία προς τον λαό"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δει τι έφταιξε, να κάνει αυτοκριτική για τα όποια 'λάθη' του μέσα στην τετραετία, να τα πει στον λαό και να συνεχίσει να προτείνει το πολιτικό του σχέδιο 'υπέρ των πολλών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων σε μία πορεία προς τον λαό'" τόνισε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γ. Αμανατίδης.

Γ. Μπαλάφας: "Μάχη για να ανατρέψουμε τα αποτελέσματα"

"Στη μάχη πάμε για να ανατρέψουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Δεν βλέπω κάποιο θεμελιώδες σφάλμα στη συνολική μας πολιτική στρατηγική. Η ίδια η αντιπολίτευση, που χαρακτηρίζει 'καταστροφική' την πολιτική μας, ψήφισε τα μέτρα μας ως θετικά" σημείωσε στον "Αθήνα 984" ο βουλευτής Γ. Μπαλάφας.

"Τα αποτελέσματα χρειάζονται λίγη μελέτη παραπάνω για να ερμηνεύσουμε ορισμένα πράγματα. Θα έλεγε κάνεις ότι κάποια πράγματα που θεωρούσαμε ίσως δεδομένα και που με τον ορθό λόγο είχαμε δίκιο αποδείχθηκε ότι τελικά δεν ήταν έτσι. Για παράδειγμα δεν πέρασε όσο θετικά θέλαμε η τακτική που ακολουθήσαμε μετά την έξοδο από το Μνημόνιο από τον Σεπτέμβριο του 2018. Χρειάζεται να δούμε το επικοινωνιακό κενό και τους λόγους που πολλά από τα πράγματα που κάναμε δεν έφτασαν στον κόσμο" συμπλήρωσε.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πολυτεχνείο

Η σημερινή ημέρα ανήκει δικαιωματικά στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτής της εξέγερσης των νέων ανθρώπων που αμφισβήτησαν «τη βία ως στοιχείο εξαναγκασμού» και ύψωσαν τη φωνή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο