Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
ΓΑΛΛΙΑ / Σκληρή δοκιμασία για τον Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΑΛΛΙΑ / Σκληρή δοκιμασία για τον Μακρόν...

“Ο εθνικισμός είναι παιδί των φιλελεύθερων πολιτικών. Ο περιορισμός αυτών των εκλογών σε μια ψευδοαναμέτρηση δύο πλευρών, μεταξύ φασιστών και φιλελευθέρων, έχει έναν κοινό στόχο - να περιθωριοποιήσει την Αριστερά. Αυτό που προτείνουμε είναι η ανάδειξη στο προσκήνιο μιας καθαρής και επιθετικής Αριστεράς”.

Λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΓ Ιάν Μπροσά έδωσε με οξυδέρκεια τη διάσταση των εκλογών αυτών για τη Γαλλία και όχι μόνο. Η αναφορά του στην ψευδοσύγκρουση μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της ακροδεξιάς Λεπέν περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο έγινε αυτή η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος Μακρόν, ενώ από τη μία επιχείρησε να αρθρώσει έναν νέο προγραμματικό λόγο για το μέλλον της Ευρώπης, από την άλλη, για μικροκομματικούς λόγους, επέλεξε, στο εσωτερικό, να πολώσει την κατάσταση επικεντρώνοντας την κριτική του στο πρόσωπο της Λεπέν καθιστώντας την ουσιαστικά συνομιλητή του. Ο στόχος του ήταν σαφής: η επανάληψη του διδύμου των προεδρικών εκλογών του 2017 που τον έφεραν στην εξουσία.

Ωστόσο το γεγονός λειτούργησε καταλυτικά υπέρ της Λεπέν, που μη έχοντας τα μειονεκτήματα εικόνας του πατέρα της έχει καταφέρει να πετύχει καλύτερη διείσδυση στη γαλλική κοινωνία, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως ορατός ο κίνδυνος η γαλλική Ακροδεξιά να αποσπάσει πρωτιά σε αυτές τις εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή λειτούργησε και η κάκιστη επιλογή, για επικεφαλής του ψηφοδελτίου, της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, που άθροιζε γκάφες, λάθος δηλώσεις και πλήρη αδυναμία να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Μακρόν.

Η “Αναγέννηση”, όπως είναι ο τίτλος του ευρωψηφοδέλτίου του Μακρόν, παρέμεινε μόνο στα χαρτιά. Ήταν τέτοια η αδυναμία της Λουαζό, ώστε κατά την τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση το κυβερνητικό ευρωψηφοδέλτιο το εκπροσώπησε ο έμπειρος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού και όχι η Λουαζό...

Και ούτε είναι τυχαίο το ότι σχεδόν το σύνολο του πολιτικοκοινωνικού φάσματος από τη Δεξιά έως τα “Κίτρινα Γιλέκα” καλούν να καταψηφιστεί ο Μακρόν, όχι τόσο για τις ευρωπαϊκές του θέσεις, αλλά για την άκρως νεοφιλελεύθερη εσωτερική του ατζέντα...

Άκρως δυσοίωνα διαγράφονται λοιπόν τα πράγματα την επαύριο των ευρωεκλογών για τον Μακρόν, που θα βγει αποδυναμωμένος σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Και αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε την πρότασή της περί “ευρωπαϊκής έδρας” στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - που συνεπάγεται απώλεια της έδρας που κατέχει η Γαλλία-, κάτι που δεν αποδέχεται κανένα κόμμα στη χώρα. Θέμα κύρους γαρ... Ούτως ή άλλως, οι σχέσεις του Γάλλου Προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι καλές. Η μεν Μέρκελ έχει κάνει λόγο για “συγκρούσεις” με τον Μακρόν, ο δε Γάλλος Πρόεδρος τις υποβάθμισε σε απλές “συγκυριακές διαφωνίες”.

Το ίδιο θολό παραμένει και το τοπίο της Ευρωβουλής, όπου δεν είναι σαφές σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν υπό την Λουαζό. Ο Μακρόν τόνισε ότι σκέφτεται μια συμμαχία με τους “Σοσιαλδημοκράτες, ένα μέρος των Χριστιανοδημοκρατών και τους Οικολόγους”... Το μόνο βέβαιο είναι ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου 2019 δεν θα θυμίζει σε τίποτε εκείνο της νίκης του Μακρόν στις προεδρικές πριν από δύο χρόνια. Ο περίπατος του Μακρόν τελείωσε στο μουσείο του Λούβρου το 2017...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL