Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Μιχ. Σπουρδαλάκης: Η Δεξιά δεν βλέπει τι κρύβεται πίσω από τα περί πρωτιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιχ. Σπουρδαλάκης: Η Δεξιά δεν βλέπει τι κρύβεται πίσω από τα περί πρωτιάς

Την ώρα που τα δεξιά κόμματα μιλούν για πρωτιά χωρίς να βλέπουν ότι η Ακροδεξιά τους τρώει τις σάρκες, η Αριστερά έχει την τεράστια ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα, τις λογικές, τις αρχές και αξίες με τις οποίες αποφασίζονται οι πολιτικές και συγκροτείται η Δημοκρατία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Σπουρδαλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Τα κόμματα της Δεξιάς και κεντροδεξιάς που «κλείνουν το μάτι» στην ακροδεξιά και την ρητορική του κοινωνικού μίσους, «φαίνεται να αγνοούν τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, την συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως της Σοσιαλδημοκρατίας όταν προσκολλήθηκε στις λογικές του νεοφιλελευθερισμού, δεν βλέπουν τον εαυτό τους και την δική τους πολιτική επιρροή που συρρικνώνεται συνεχώς. Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας είναι εύκολο παράδειγμα, αλλά έχουμε ξεχάσει τις 9-10 μονάδες που έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ μέσα σε τέσσερα χρόνια, τι συνέβη στους Σουηδούς συντηρητικούς που έχουν πέσει κάτω από το 20%. Δεν βλέπουν αντίστοιχα τα μεγάλα ποσοστά της πολυποίκιλης Ακροδεξιάς, που τρώει τις σάρκες αυτών των κομμάτων και πρωτίστως της Δημοκρατίας, που μας αφορά όλους», είπε ο κ. Σπουρδαλάκης.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι τα φαινόμενα από την μόνιμη λιτότητα που έχει επιβληθεί εδώ  και δύο δεκαετίες στην Ευρώπη, να δούμε την πλήρη αδιαφορία για το δομικό δημοκρατικό έλλειμμα που αποξενώνει τους πολίτες από την πολιτική διαδικασία και έτσι επιλέγουν τις απλουστευτικές λύσεις της Ακροδεξιάς για την κοινωνική και πολιτική τους εκπροσώπηση. Να δούμε και τις πολυποίκιλες ανισότητες στις οποίες έχουν οδηγήσει αυτές οι πολιτικές, πάνω από 118 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, έχουμε φαινόμενο φτωχών εργαζόμενων σε αυτή την ήπειρο. Πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις πολιτικές, για να αντιμετωπίσουμε αυτό που δεν είναι πια φάντασμα, αλλά έχει παρουσία στην καθημερινότητά μας», τόνισε ο ίδιος.

Σημείωσε επίσης ότι «οι πολίτες προσπαθούν να προβληματιστούν, με βάση την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, για τα εσωτερικά προβλήματα, έτσι βλέπουν την Ευρώπη … η λεγόμενη “ευρωπαϊκή ατζέντα” έρχεται σε δεύτερη θέση, δεν έχουν καταλάβει οι Έλληνες πολίτες την στενή σχέση που έχουν τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την σύνδεση, αναδεικνύοντας τις 7 προτάσεις-κατευθύνσεις που αποτελούν μέρος της εκλογικής διακήρυξης. Να πούμε για την σημασία που έχει και για την καθημερινότητα στην χώρα μας η ενδυνάμωση του κοινωνικού πυλώνα για την προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την σημασία του να αυξηθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός της ΕΕ, να φύγουμε από την λιτότητα και να πάμε στις επενδύσεις, να αλλάξει το μοντέλο».

«Η κρίση που αντιμετωπίζουν και τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα κρύβεται πίσω από τα περί πρωτιάς, χωρίς να βλέπουν τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μίας τέτοιας πρωτιάς. Αυτό δίνει τεράστιες ευκαιρίες στην Αριστερά, αναδεικνύει το έλλειμμα ηγεμονίας, το έλλειμμα ανανέωσης της ηγεμονίας των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, είναι μία τεράστια ευκαιρία της Αριστεράς που υποχρεούται, αν θέλει να είναι δημιουργική, παρεμβαίνουσα, ανατρεπτική, τελικά έξυπνη, να παρέμβει σε αυτό το κενό, να αλλάξει την ατζέντα, τις λογικές, τις αρχές και αξίες με τις οποίες αποφασίζονται οι πολιτικές και συγκροτείται η Δημοκρατία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι τεράστια ευκαιρία και πρέπει να το επιδιώξουμε», κατέληξε ο κ. Σπουρδαλάκης, προβλέποντας παράλληλα ότι «τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ καλά, το λέω με ιδιαίτερη έμφαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL