Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ν. Φίλης: Οι μεγάλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν μέρες 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Οι μεγάλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν μέρες 2015

Αυθεντικές, λαϊκές «δημοσκοπήσεις» χαρακτηρίζει τις μεγάλες συγκεντρώσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κλίμα αυθόρμητης συμμετοχής των πολιτών, που θυμίζει μέρες 2015.

«Πρόκειται για αυθεντικές, λαϊκές «δημοσκοπήσεις», που επιβεβαιώνουν ότι, στο βαθμό που η υπόθεση των εκλογών γίνει υπόθεση των πολιτών, τότε θα επιβεβαιωθεί το ρεύμα της ριζοσπαστικής αλλαγής που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με το δημοψήφισμα του Ιουλίου» τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα των Πατρών "Γνώμη".

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Φίλη, είμαστε δύο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και δεν βλέπω να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα. Σας προβληματίζει αυτό;

Η μάχη των ευρωεκλογών έχει ευρωπαϊκή αλλά και εθνική διάσταση, διότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, βγαίνοντας από την κρίση, επηρεάζονται καθοριστικά από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και ταυτόχρονα, οι πολίτες, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αισθάνονται απόμακρη και γραφειοκρατική την Ευρώπη, ενώ οι κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού συνιστούν απειλή για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών. Σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον, προστίθεται και η έξαρση της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, δηλαδή ο κίνδυνος παλινδρόμησης σε ακροδεξιά στερεότυπα, που όσο οδυνηρά έχει πληρώσει η Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει, λοιπόν, διπλή μάχη, για τις ανάγκες των πολλών στην Ελλάδα και την Ευρώπη ! Σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία εξαρχής προσπάθησε να προσδώσει χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» και καταφεύγει σε παραπολιτικές ή ακόμα και αντιπολιτικές μεθόδους, σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και fakenews. Είναι προφανές ότι το κλίμα αυτό δηλητηριάζει τη Δημοκρατία και αποπροσανατολίζει συχνά τους πολίτες.

Ποια Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρώπη, αν δεν αλλάξει, θα διαλυθεί! Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικολογικής ισορροπίας. Μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που στο επίκεντρό της θα είναι η εργασία και μάλιστα η αξιοπρεπής εργασία. Μια Ευρώπη που θα ακούει τις φωνές και τις αγωνίες των παιδιών μας για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Μια Ευρώπη έτοιμη να απαντήσει στις νέες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής κλπ., με δημοκρατική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας «ζούγκλας», όπου, όπως μας λέει και ο κ. Μητσοτάκης, θα ισχύει το «7ήμερο» και τα δημόσια αγαθά, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση, θα μετατρέπονται από υποχρέωση του κράτους σε φιλανθρωπία και θα εκχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αν σας ζητούσα να μου κάνετε μια πρόβλεψη για τις εκλογές, τι θα μου απαντούσατε;

Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθήσαμε  μεγάλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον πρωθυπουργό σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τέτοια συγκέντρωση, ζήσατε και εσείς στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα κλίμα αυθόρμητης συμμετοχής των πολιτών, που θυμίζει μέρες 2015. Πρόκειται για αυθεντικές, λαϊκές «δημοσκοπήσεις», που επιβεβαιώνουν ότι, στο βαθμό που η υπόθεση των εκλογών γίνει υπόθεση των πολιτών, τότε θα επιβεβαιωθεί το ρεύμα της ριζοσπαστικής αλλαγής που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια πρωτοβουλία παροχολογίας, επιδομάτων και ρυθμίσεων στα Ταμεία και στην Εφορία. Θέλω το σχόλιό σας.

Όσα μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν συνιστούν παροχές και μάλιστα προεκλογικής σκοπιμότητας. Η λεγόμενη 13η σύνταξη, οι φορολογικές μειώσεις, όπως λίγους μήνες πριν η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς επίσης τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στέγασης, οι 120 δόσεις, όλα αυτά και άλλα πολλά, που ήδη εφαρμόζονται, είναι μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει μέρος από τις μεγάλες θυσίες που υπέστη η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας εξαιτίας των Μνημονίων. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τα οποία αφενός αντιμετωπίζονται ορισμένες αδικίες των Μνημονίων και αφετέρου διευκολύνεται η αναγκαία ανάπτυξη της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι η ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος ευνοεί τη ζήτηση και την κατανάλωση, δηλαδή αναθερμαίνει την οικονομία, και δημιουργεί το θετικό περιβάλλον για τις αναγκαίες επενδύσεις. Διερωτώμαι, πάντως, γιατί η ΝΔ ψηφίζει τα μέτρα, τα οποία συκοφαντεί ως προεκλογικές παροχές ή ως καταστροφή για την οικονομία; Τόση υποκρισία;

Ποιο είναι το «μαγικό» ποσοστό που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Δεν κυνηγάμε «μαγικά» ποσοστά. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι, στις ευρωεκλογές θα επιβεβαιωθεί η πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοκαθεδρία του σε μια περίοδο συνολικής μετάβασης και αναδιαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, με ανάλογες αναφορές και στην Ευρώπη. Έχει ανταγωνιστικό σχέδιο προς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, εδώ και στην Ευρώπη, προκειμένου να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός. Παλαιότερα, η τομή Δεξιά – Αντιδεξιά καθόριζε τις εξελίξεις στη χώρα. Τώρα, η τομή έχει μετασχηματιστεί σε νεοφιλελευθερισμός- αντινεοφιλελευθερισμός, σε πατριωτισμό ενάντια στον εθνικισμό, σε δημοκρατία ενάντια στην ακροδεξιά, σε ενεργή λαϊκή συμμετοχή ενάντια στην απογοήτευση και την αδιαφορία, που ιδιαίτερα εξαπλώνεται στον χώρο της νεολαίας, εξαιτίας της ευθύνης των κυρίαρχων πολιτικών συστημάτων της μιντιοκρατίας και των κομμάτων του διεφθαρμένου παλαιοκομματισμού.

Χρόνια δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή». Ποιο το δίλημμα, αγαπητέ συνάδελφε… Δημοσιογράφος ή πολιτικός;

Αναμφίβολα πρόκειται για δυο διαφορετικές ιδιότητες, αν και συγγενικές, γιατί το επάγγελμα του δημοσιογράφου οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως και η δράση ενός πολιτικού. Άλλωστε, υπάρχει πάντοτε το κοινό έδαφος της δεοντολογίας, της δημοκρατικής δεοντολογίας, που σημαίνει σεβασμό στον πολίτη και εξυπηρέτηση δημοκρατικών αξιών, όπως είναι η ενημέρωση. Συνεπώς, ουσιαστικά υπάρχουν πολλές «γέφυρες» για να ξεπερνούμε διλήμματα, που είναι φυσικό να τίθενται σε μια περίοδο κατά την οποία απειλείται η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας αλλά και της πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL