Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Π.Σκουρλέτης: Νέα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σκουρλέτης: Νέα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (Video)

«Με βάση την τάση στην κοινωνία και την πυκνότητα του πολιτικού χρόνου θεωρώ ότι πηγαίνουμε σε ένα πραγματικό ντέρμπι», τονίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Open tv, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση η κοινωνική πολιτική εφαρμόζεται στη βάση μιας πραγματικής και σταθερής οικονομικής πολιτικής.

https://www.youtube.com/embed/FhYfKPjwtRI

«Τα μέτρα ελάφρυνσης δόθηκαν διότι βγήκαμε από τα προγράμματα τον περασμένο Αύγουστο. Αυτά δεν είναι παροχές» σημείωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση για τα περί προεκλογικών παροχών σημείωσε ότι «δείχνουν την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας τους».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και της οικονομίας», σημείωσε ο Π.Σκουρλέτης αναφορικά με το πότε θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές και στο κατά πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει μάλιστα ότι «από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα προκύψει νέα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και επιβράβευση των πολιτικών της».

https://www.youtube.com/embed/3agZMQCmz4g

«Θέλετε να μετατρέψετε την Υγεία σε εμπόρευμα», τόνισε απευθυνόμενος στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ.Κύρτσο, ο Π.Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι «2,5 εκατ. ανασφάλιστοι είναι καλοδεχούμενοι στο ΕΣΥ επί τον ημερών μας».

Πιο αναλυτικά σημεία από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσκοπικά ευρήματα

«Πρέπει να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις πριν φτάσουμε να κρίνουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι κάλπες και έχουμε αρκετές μέρες. Καλώς ή κακώς τα διλήμματα μορφοποιούνται τις τελευταίες μέρες. Ουσιαστικά βλέπετε ότι ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετά πυκνός τις τελευταίες ημέρες. Οι μετατοπίσεις είναι έντονες, οι συζητήσεις πλέον οδηγούν σε αποκρυσταλλώματα, ο κόσμος τώρα αποφασίζει. Και αν ισχύει αυτό που λένε οι δημοσκόποι, ότι αυτή την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, εφτακόσιες χιλιάδες με ένα εκατομμύριο θα αποφασίσουν, με βάση την τάση αλλά και την πυκνότητα του πολιτικού χρόνου, νομίζω ότι το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί. Άρα, θεωρώ ρεαλιστικό κάποιος να ισχυριστεί ότι πηγαίνουμε σε ένα πραγματικό ντέρμπι».

Σημασία έχει η αντιπαράθεση επί των προγραμμάτων

«Νομίζω ότι καταρχάς αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτό που εντοπίζει η δημοσκόπηση ως πόλωση. Διότι αν αυτή είναι μια ψεύτικη πόλωση, μια τεχνητή πόλωση, τότε προφανώς και καλά κάνει να αφήνει αδιάφορους τους πολίτες. Εάν πρόκειται όμως για μια πραγματική αντιπαράθεση, επί της ουσίας, τότε νομίζω ότι έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αυτές οι διαφορετικές τοποθετήσεις αφορούν τα προγράμματα που θα εφαρμόσει η μία ή η άλλη κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει τι υποστηρίζει ο καθένας. Και το θετικό των τελευταίων ημερών είναι ότι πράγματι ξεφύγαμε από μια αντιπαράθεση της “κλειδαρότρυπας” σε δευτερεύοντα ζητήματα και έχουμε έρθει σήμερα και συζητάμε: είναι οι 120 δόσεις ένα θετικό μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Είναι η μείωση του ΦΠΑ κάτι το οποίο το περίμεναν όλοι; Είναι η 13η σύνταξη; Είναι η επιδότηση ενοικίων; Για να αναφερθώ και σε αυτά που εντάσσονται στα προηγούμενα μέτρα τα οποία είχαν ψηφιστεί. Στο ερώτημα, τώρα, εάν είναι αυτά μια προεκλογική παροχή. Αξίζει κάποιος να ευτελίζει μια πολιτική η οποία είναι στοχευμένη και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση δίνεται στη βάση μιας σταθεροποιημένης οικονομίας και κάποιων πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων; Διότι αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο σήμερα. Αυτά τα μέτρα δεν βγήκαν από το “καπέλο” λίγο πριν την κάλπη. Αυτά τα μέτρα εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Αυτά τα μέτρα έγινε δυνατό να ψηφιστούν, να δρομολογηθούν - και έπονται  κάποια άλλα από τη στιγμή που θα το επιτρέψει η οικονομία -  διότι βγήκαμε από τα προγράμματα. Διότι σήμερα μια σειρά δείκτες έχουν ανατρέψει αυτή την μαύρη εικόνα που εισπράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είτε αυτό αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, είτε αφορά την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Σήμερα ανακοινώθηκε το νέο ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας στο τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε. Ο  υποκατώτατος καταργήθηκε. Όλα αυτά δεν είναι παροχές και, ειλικρινά οποίος τα αντιμετωπίζει έτσι εκτίθεται ο ίδιος. Γιατί εκτίθεται; Διότι δείχνει τελικά την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας ή εν πάση περιπτώσει, τη ματιά με την οποία αντιμετωπίζει αυτά τα πράγματα. Δηλαδή ποια; Την ενίσχυση των πολλών, την ενίσχυση των πιο αδύναμων. Άρα, θεωρώ ότι καλώς επηρεάζουν αυτά και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της μεταστροφής. Γι’ αυτό μίλησα πριν για πυκνότητα χρόνου». 

Για την επίδραση των Ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους

«Αν και δεν ψηφίζουμε Κυβέρνηση, αναμφίβολα το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης θα επηρεάσει τα μάλα το πολιτικό περιβάλλον, θα στείλει μηνύματα και θα μπορούσα, αν μου επιτρέπει ο κύριος Κύρτσος να δανειστώ μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι το πρώτο ημίχρονο για τις εθνικές εκλογές. Και με αυτή την έννοια είναι καλό που έστω τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία αντιπαράθεση επί πραγματικών ζητημάτων. […] Άρα, νομίζω ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για εξάντληση της τετραετίας είναι προς όφελος και της οικονομίας και του ελληνικού λαού. Και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς η επιβράβευση αυτής της αντίληψης και της προσέγγισης των ζητημάτων. Ούτως ή άλλως, νομίζω ότι μέσα από την κάλπη της επόμενης Κυριακής θα προκύψει μία νέα εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, στο έργο της, στα μέτρα της, σε αυτά που πρεσβεύει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL