Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πράξη το αίτημα των τοπικών κοινωνιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράξη το αίτημα των τοπικών κοινωνιών

«Βλέπουμε ποια είναι η έμπρακτη ωφέλεια της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στις συμφωνίες για το άνοιγμα συνοριακών σταθμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία στη λίμνη Πρέσπα και στους Προμάχους Πέλλας, που κυρώθηκαν χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού.

Καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. “Παρών” ψήφισε το ΚΚΕ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισε υπέρ του συνοριακού σταθμού στην Πρέσπα, αλλά “παρών” στον συνοριακό σταθμό στους Προμάχους.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση φέρνει προς κύρωση τις συμφωνίες λίγο πριν από τις εκλογές για να την «εγκλωβίσει», η Σ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών ήταν «άμεση απαίτηση των τοπικών κοινωνιών», ενώ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών ήταν εφικτό και χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενημέρωσε δε τους βουλευτές ότι σήμερα συνεδριάζει πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η επιτροπή για το ζήτημα των εμπορικών σημάτων κι ονομασιών.

«Με κρύα καρδιά» το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Γιώργος Καρράς από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραδέχτηκε ότι το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών «θα οδηγήσει σε μια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της βόρειας Ελλάδος» και σημείωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τις συμφωνίες «με κρύα την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεχόμεθα πως νομιμοποιείται η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Βλέπουμε αντιρρητικές, απορριπτικές ψήφους σε μια σύμβαση, μια συμφωνία η οποία αναβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις, διανοίγει διελεύσεις και έρχεται να ικανοποιήσει χρόνια αιτήματα του ελληνικού παραγωγικού πληθυσμού» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Γ. Αμανατίδης: «Αυτοεγκλωβισμός Ν.Δ.”

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι υπάρχει «αυτοεγκλωβισμός» της Ν.Δ. μεταξύ της θέσης του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη για καταψήφιση κάθε εφαρμοστικού νόμου της Συμφωνίας των Πρεσπών και της θέσης του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη πως το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και προκάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να απαντήσουν αν οι δύο αυτές συμφωνίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Γ. Κουμουτσάκος: Μην κυβερνάτε

Παράλληλα ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, καθώς... είναι σε «αποδρομή».

Η Σ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση «έχει και την ευθύνη και την ισχύ μέχρι την τελευταία στιγμή να νομοθετεί» και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην εννοείτε αν έχει ή δεν έχει δικαίωμα η χώρα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, ειδικά όταν έχει συνομιλήσει και τα έχει βρει με τους γείτονες, τους οποίους αφορά το θέμα».

«Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για ασκήσεις εντυπωσιασμού, και μάλιστα όταν η συγκυρία έχει τα χαρακτηριστικά της έντασης που έχει η παρούσα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης θα είναι αρνητική για τη χώρα, ενώ δεν έκρυψε τον φόβο του για ένταση με την Τουρκία θυμίζοντας ότι η γειτονική χώρα αντέδρασε έντονα όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε αναφερθεί στην πρόθεση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL