Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Αλέξης Τσίπρας: Η οικονομία θα παράξει και νέα θετικά μέτρα εντός του 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας: Η οικονομία θα παράξει και νέα θετικά μέτρα εντός του 2019

Η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση της οικονομίας θα φέρει νέα θετικά μέτρα εντός του 2019, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα, έκανε την αντιδιαστολή των θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις Μητσοτάκη, που έχουν κάνει "να σας ‘φοβάται το μάτι’ των πολιτών".

"Με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο Κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες στις συνεντεύξεις του, διατυπώνοντας τις προγραμματικές σας θέσεις και το πρόγραμμά του για την επταήμερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για την κατάργηση των επιδομάτων, έχει αρχίσει να σας ‘φοβάται το μάτι’ όχι το δικό μας, αλλά των πολλών" είπε χαρακτηριστικά.

Αύξηση της 13ης σύνταξης

"Είμαι βέβαιος -το καταγράφω ως μια πρόβλεψη και εδώ θα είμαστε όλοι τέλος του χρόνου να το διαπιστώσουμε- ότι τα μέτρα αυτά, μετά την εξάμηνη εφαρμογή τους, στο τέλος του 2019 θα αποφέρουν ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας, ακόμα θετικότερες ειδήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο, το περιθώριο δηλαδή το οποίο θα διαφανεί στο τέλος του 2019, ακόμα θετικότερες ειδήσεις και προοπτικές για ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου, διότι η οικονομία μας μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο και θέλουμε αυτός ο ενάρετος κύκλος να είναι διαρκής" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση και της 13ης σύνταξης: "Η δέσμευσή μας είναι ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας τόσο θα μας δίνεται και η δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό".

Η Ν.Δ. διαφωνεί με τα θετικά μέτρα

Βεβαίως, ο Αλ. Τσίπρας, διαπιστώνοντας "μια αμηχανία, μια ισχνή συμμετοχή" της Ν.Δ., δεν παρέλειψε να επισημάνει την "αμηχανία" της, καθώς ψηφίζει τα μέτρα παρότι δεν τα πιστεύει. "Χαίρομαι ιδιαίτερα που, παρά τις αντιφάσεις, και η αντιπολίτευση ψηφίζει ένα προς ένα αυτά τα μέτρα πίνοντας το πικρό ποτήρι. Σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είσαστε σ’ αυτά τα έδρανα, ώστε, παρά τις διαφωνίες σας, να ψηφίζετε μέτρα ελάφρυνσης των πολλών που θα φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε κλείνοντας μέσα σε θερμά χειροκροτήματα την ομιλία του.

"Τη μία μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό, την άλλη μας λέτε ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές και λαϊκισμό. Δίνουμε μισές παροχές και μισό λαϊκισμό. Θα θέλατε ολόκληρο. Τη μία μας λέτε -έτσι άκουσα τουλάχιστον δια του αντιπροέδρου σας προχθές- ότι σε καμία περίπτωση δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της μόνιμης αυτής 13ης σύνταξης που εμείς ψηφίζουμε, αν εσείς τυχόν εκλεγείτε, την άλλη έρχεστε εδώ και την ψηφίζετε στη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι κιόλας ότι θα έπρεπε να είναι παραπάνω" είπε ο πρωθυπουργός. "Πάλι καλά που δεν είναι ίδια η αντίδραση της Ν.Δ. με αυτήν που είχε το 2016" σχολίασε, θυμίζοντας ότι τότε η Ν.Δ. έλεγε ότι "βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας, βάζουμε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, δεν θα κλείσουν αξιολογήσεις, θα ξαναμπούμε στον κίνδυνο της συζήτησης για το αν χωράμε στην ευρωζώνη. Βεβαίως, τότε ο Β. Σόιμπλε ανέλαβε να κάνει το έργο, αφού στρώσατε το χαλί με την κινδυνολογία. Σήμερα έσπευσε ο Μ. Βέμπερ να κάνει το ίδιο. Ευτυχώς, δεν ακολουθήσατε".

Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τη διαφωνία της Ν.Δ. με τα θετικά μέτρα. "Ξέρω ότι διαφωνείτε. Ξέρω ότι θα θέλατε ο δημοσιονομικός χώρος, αυτός που με κόπους και με ιδρώτα, αλλά και με τη νοικοκυρεμένη διαχείριση που έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτά τα χρόνια, να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο ως επί το πλείστον και από δωράκια στην ολιγαρχία. Όμως, δυστυχώς για εσάς, θα δοθεί -και όσο είμαστε εμείς εδώ θα δίνεται- εξ ολοκλήρου για να καλύπτονται κάποιες από τις ανάγκες των πολλών. Αυτή είναι η μεγάλη προγραμματική διαφορά την οποία έχουμε" υπογράμμισε.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

"Εμείς έχουμε σχέδιο, έχουμε έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο "όραμα για την Ελλάδα των πολλών". Ξεκαθάρισε ακόμη ότι "τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό και κυρίως το επαναλαμβάνω για όσους μιλούν για κόλπα και προεκλογικές παροχές: τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών είναι μόνιμα μέτρα, γιατί η ελληνική οικονομία μας δίνει σήμερα αυτήν τη δυνατότητα".

"Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών για τους Έλληνες πολίτες, έχει ξημερώσει μια νέα εποχή, που δίνει μια προοπτική δικαίωσης σε δύσκολες θυσίες για τον ελληνικό λαό" ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα θετικά μέτρα έχουν και "φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα", γιατί βοηθούν την αύξηση της κατανάλωσης, ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και θα έχουν "πολύ σημαντική και θετική επίπτωση" στην πραγματική οικονομία.

Ν. Δένδιας: “Κολοβά τα μέτρα”

"Η αλλαγή που θα υπάρξει θα είναι σε αυτά τα έδρανα" απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας δείχνοντας τις υπουργικές θέσεις. "Εμείς θα καθόμαστε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα πάντοτε σε αυτά τα έδρανα, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές θα καθόμαστε και σε αυτά τα έδρανα εκεί. Εκεί θα είναι οι αλλαγές στην αίθουσα" είπε.

Ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι τα θετικά μέτρα είναι "κολοβά" και δεν είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ρωτώντας: "Έχετε δει ποτέ προσχεδιασμένα μέτρα τα οποία να ανακοινώνονται άρον-άρον με έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό και να εμφανίζονται στη Βουλή εν μέρει με ένα νομοθέτημα, αυτό για τις 120 δόσεις, και εν μέρει με τροπολογίες οι οποίες έρχονται φύρδην μίγδην η μία μετά την άλλη;"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL