Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ανδρ. Ξανθός: Επαρχιωτικός και βαλκανικού τύπου ο νεοφιλελεθερισμός Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Επαρχιωτικός και βαλκανικού τύπου ο νεοφιλελεθερισμός Μητσοτάκη

Αφού η προσπάθεια «παθητικής ιδιωτικοποίησης» της Υγείας ανακόπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ επιδιώκουν, με τα χρήματα και τους λειτουργούς του κράτους, την ενεργητική ιδιωτικοποίηση, πρόκειται για ακραίο, επαρχιωτικό νεοφιλελευθερισμό βαλκανικού τύπου, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο, «εξήγησε» τις πρόσφατες θέσεις Μητσοτάκη για την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και την διοίκησή τους, λέγοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία μετάβαση «από την πολιτική που δειλά-δειλά οδηγούσε στην “παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας” αφήνοντας το Δημόσιο σε εγκατάλειψη για να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος ώστε να τον καλύψει ο ιδιωτικός τομέας τις ανάγκες, χωρίς ευθεία ιδιωτικοποίηση. Αυτή ήταν η γραμμή που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης. Έκλεισαν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, έκλεισαν κάποια τμήματα, απαξιώθηκαν νοσοκομεία, είχαν σταματήσει οι προσλήψεις, δεν αντικαθίστατο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, κτλ.».

Πλέον, η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της επιδιώκουν «την ενεργητική ιδιωτικοποίηση και μάλιστα κρατικοδίαιτη ιδιωτικοποίηση, με ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με το κρατικό χρήμα και μάλιστα κρατικούς λειτουργούς. Είναι πραγματικά προσβλητικό να λέγεται ότι αυτά είναι πετυχημένα μοντέλα, προσβάλλει την νοημοσύνη των ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική Υγείας στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτά είναι ακραίος και επαρχιωτικός νεοφιλελευθερισμός βαλκανικού τύπου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε εξάλλου ότι είναι «πολύ εντυπωσιακό, στην συνέντευξη Μητσοτάκη του λέει ο δημοσιογράφος “πάντως τα νοσοκομεία σήμερα πάσχουν κυρίως από έλλειψη χρηματοδότησης και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”. Και λέει ο κ. Μητσοτάκης: “νοσηλευτικού προσωπικού”, δηλαδή θεωρεί ότι δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών, αυτό που μας έρχεται από όλη την Ελλάδα, ειδικά την περιφέρεια, τις νησιωτικές περιοχές, τις δυσπρόσιτες…».

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛΛ υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει ενίσχυση του προσωπικού στην δημόσια Υγεία, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός «είναι για γέλια ... δεν μπορεί να σταθεί αυτό, πουθενά. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να συζητήσει με το προσωπικό του ΕΣΥ, που παντού, σε όλη την χώρα, αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία να στηριχθεί και να ενισχυθεί, στο μέτρο του δυνατού, προφανώς».

Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε πάνω από 8.500 μόνιμες προσλήψεις, που ή έχουν ολοκληρωθεί ή είναι στην τελική φάση (καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους γιατρούς περνάει πάνω από ένας χρόνος). Έχουμε επίσης και διάφορων τύπων συμβάσεις προσωπικού (μέσω ΟΑΕΔ, μέσω του Philos, κτλ.) … Το πιο σημαντικό, από εδώ και πέρα, αξιοποιώντας τον κανόνα του “ένα προς ένα” (σ.τ.σ. στην αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων) θα έχουμε πλάνο σε βάθος τετραετίας, όπου θα προσληφθούν 10.000 μόνιμοι γιατροί και λοιπό προσωπικό, με 2.500 φέτος (1.000 γιατροί και 1.500 νοσηλευτές και άλλο υγειονομικό προσωπικό). Οι θέσεις γιατρών προκηρύσσονται αυτές τις ημέρες, οι υπόλοιπες αμέσως μετά».

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Ξανθός περιέγραψε την συνολική πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την Υγεία, αναφερόμενος στο «πολιτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση μέσα στην κρίση, με προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας … γιατί είχε δημιουργηθεί τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας στην κοινωνία. Προέβλεπε επίσης ενδυνάμωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας που ήδη υλοποιείται με διαρκώς επιταχυνόμενο τρόπο και πολύ συγκεκριμένη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Κρίσιμη παράμετρος ήταν και η ηθικοποίηση και η θεσμική εξυγίανση του συστήματος Υγείας, με την αντιμετώπιση των εστιών ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης αρρώστων».

«Απέναντι σε αυτό το πολιτικό σχέδιο, η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης επαναφέρει ένα πολύ σκληρό, ωμό νεοφιλελεύθερο αφήγημα, που λέει ότι το κράτος δεν μπορεί να επιτελέσει αυτές τις λειτουργίες … θα τις δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα που “ξέρει τη δουλειά” … προφανώς με την λογική της κερδοφορίας. Θα του δώσουμε και υποδομές και εξοπλισμό και υπηρεσίες και την διοίκηση του συστήματος Υγείας. Πιο κυνική παρουσίαση και ακραία εκδοχή ενός νεοφιλελεύθερου σχεδίου για την Υγεία δεν έχει υπάρξει ποτέ στην χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL