Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Πηγές της Κομισιόν / Πηγές της Κομισιόν: Τα θετικά μέτρα ίσως ανησυχήσουν κάποια κράτη-μέλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πηγές της Κομισιόν / Πηγές της Κομισιόν: Τα θετικά μέτρα ίσως ανησυχήσουν κάποια κράτη-μέλη

Τις αντιδράσεις κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενδέχεται να δεχθεί κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο, σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών, δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Όπως ανέφερε, υπάρχει αίσθημα “ανησυχίας” για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε πως δεν θα αποτελούσε “έκπληξη” εάν κάποια από τα εθνικά Κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την εν λόγω απόφαση το συνέδεαν με τις εξαγγελίες.

Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για αποδέσμευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα και επομένως η έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι το μόνο ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Όπως υπενθύμισε ο αξιωματούχος, τον Ιούνιο πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι “ο στόχος είναι στόχος”, ενώ επισήμανε ότι προς το παρόν η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει "σύγχυση" και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.

ΥΠΟΙΚ: Εντός δημοσιονομικού χώρου τα θετικά μέτρα

Πλήρως συμβατά με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, είναι για φέτος τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,14 δισ. ευρώ, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογεί τα μέτρα σε 1,271 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL