Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Α. Ξανθός: Εισπράττουμε τα "ξεχασμένα" 241 εκατ. από τις φαρμακευτικές

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Την εισπραξιμότητα των "ξεχασμένων" 241 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές διασφάλισε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Με τη ρύθμιση ο ΕΟΠΥΥ θα καταλογίσει σε κάθε εταιρεία το οφειλόμενο ποσό και στη συνέχεια θα το συμψηφίσει στο πλαίσιο των 120 δόσεων της ρύθμισης με 120 δόσεις με τρέχουσες υποχρεώσεις.

"Με αυτό τον τρόπο κανονίζουμε και ρυθμίζουμε ότι αυτή η οφειλή δεν θα παραμείνει παραγεγραμμένη. Θα συμψηφιστεί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε όλοι ότι προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον" τόνισε ο Α. Ξανθός και πρόσθεσε: "Για διάφορους λόγους, έλλειψη αντανακλαστικών, ολιγωρία, αβελτηρία, έλλειψη πολιτικής βούλησης -θα το δούμε αυτό- την περίοδο της υποτιθέμενης ανάπτυξης και ευημερίας, την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν στο πικ, την περίοδο που δεν υπήρχαν ούτε δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα ούτε περιορισμοί, ούτε μέτρα λιτότητας, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρές επιχειρήσεις, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν κατέβαλλαν τα οφειλόμενα ποσά με βάση τις νομοθετικές προβλέψεις εκείνης της περιόδου. Αυτό είναι ένα σήμα ότι όντως ήταν διάτρητο το σύστημα εποπτείας και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος εκείνη την περίοδο. Αυτό, μαζί με πολλά άλλα φυσικά, συνέβαλε στον συνολικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στη χρεοκοπία της χώρας".

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυψε από έλεγχο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τα 241 εκατ. ήταν rebate, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση που έπρεπε οι φαρμακευτικές εταιρείες για την τριετία 2006, 2007 και 2008 να καταβάλλουν ως ένα ποσοστό 4% επί των εισπράξεων που είχαν από το ΙΚΑ, τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΑΔ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο