Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / Ο Σάντσεθ τους εμπνέει, η πολιτική του όχι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / Ο Σάντσεθ τους εμπνέει, η πολιτική του όχι

Ως “ένεση αισιοδοξίας” προσπαθεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αξιοποιήσει τη νίκη του Ισπανού σοσιαλιστή Π. Σάντσεθ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμά του για να μεταφέρει ένα κλίμα δυνατότητας βελτίωσης των χαμηλών ποσοστών του.

Το παράδοξο για το κόμμα της Φ. Γεννηματά είναι ότι ενώ αναγνωρίζει την αριστερή στροφή του ισπανικού σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος και την απαγκίστρωσή του από τη Δεξιά ως τον λόγο της εκλογικής επιτυχίας του, θέλει να εμφανίζεται ότι ακριβώς το ίδιο έχει πράξει και εκείνο και ότι συνεπώς η εκλογική άνοδός του είναι ούτε λίγο ούτε πολύ μια λογική συνέχεια. “Έμπνευση για όλους μας” χαρακτήρισε τη νίκη του η Φ. Γεννηματά. “Οι Ευρωπαίοι πολίτες, σε διαφορετικές χώρες, δίνουν ένα νέο μήνυμα ενίσχυσης των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το είδαμε να συμβαίνει στη Φινλανδία, την Ισπανία, θα συμβεί στην Πορτογαλία και θα συμβεί και στην Ελλάδα, όπου το Κίνημα Αλλαγής θα είναι το βράδυ της 26ης Μαΐου η μεγάλη έκπληξη των εκλογών” δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Χρηστίδης.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ομνύει στην “αυτόνομη πορεία” του PSOE προσπαθώντας να εμφανίσει εαυτόν ότι ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση. “Η επιτυχία του Πέδρο Σάντσεθ έγκειται στη σοσιαλδημοκρατική, ριζοσπαστική ατζέντα που υιοθέτησε. Με κοινωνικό πρόσημο και με σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και ιδιαίτερα στην αυτόνομη πορεία που ακολούθησε, η οποία επιβραβεύθηκε από το εκλογικό σώμα. Αυτή είναι και θα είναι και η πορεία του Κινήματος Αλλαγής” είπε ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραβλέπει συνειδητά δύο κομβικές παραμέτρους: τόσο τη συνεννόηση και τη συνεργασία με τους Podemos, με την οποία στηρίχθηκε έως τώρα η διακυβέρνησή του και που παρομοίως ενδέχεται να συνεχιστεί, όσο και το γεγονός ότι η αυτόνομη πορεία μακριά από τη Δεξιά που επικαλείται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το PSOE είναι πρωτίστως στο επίπεδο των πολιτικών θέσεων αλλά και των πολιτικών που έμπρακτα στηρίζει και εξυπηρετεί κάθε κόμμα. Δηλαδή, όταν οι περισσότερες επιλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν ευθέως είτε έμμεσα την ατζέντα και τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν ακόμη και ο πολιτικός λόγος στα επίμαχα ζητήματα επικαιρότητας είναι ταυτόσημος με της Ν.Δ., όταν δεν αποκλείει τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. και παράλληλα προβλέπει νίκη της και επιζητά “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”, τότε η “αυτόνομη” εκλογική πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει καμία σχέση με την αυτόνομη πορεία του PSOE την οποία επικαλείται ως “μπούσουλα”.

Αντιθέτως, επειδή ακριβώς συνειδητά προσπερνά αυτές τις παραμέτρους, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να υποβαθμίσει την πολιτική ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ισπανικές εκλογές και συνεπώς να απαξιώσει τις αναλογίες της ελληνικής περίπτωσης με την ισπανική, δηλαδή τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, στο όραμα της Προοδευτικής Συμμαχίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχειρούν να εμφανίσουν ως μειονέκτημα τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos και να αποδώσουν στην ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια να υιοθετήσει τη νίκη του Ισπανού σοσιαλιστή.

Το μεγαλύτερο παράδοξο για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι την ώρα που προσπαθεί να εμφανίσει τη νίκη του σοσιαλιστή Σάντσεθ έναντι της Δεξιάς ως πρόκριμα δικής του εκλογικής “επιτυχίας”, συνεχίζει να σιγοντάρει τη Ν.Δ. στο εκάστοτε επικοινωνιακό παιχνίδι της, ενώ μάλιστα φαίνεται να αναζητά μέσα από τον δημόσιο διάλογο και τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοινό τόπο ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη.

"Τα βρίσκουν" για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου

Προ μηνών, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα καταργήσει τον Νόμο Κατρούγκαλο αν γίνει πρωθυπουργός και θα τον αντικαταστήσει με το περιβόητο “ασφαλιστικό Πινοσέτ”, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε παρέμβει δηλώνοντας ότι βασική προϋπόθεση για τις συνεργασίες είναι η κατάργηση του “ασφαλιστικού Κατρούγκαλου”.

"Μαζί" και για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Έτερο, βασικό ζήτημα που θέτει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως όρο συνεργασίας, είναι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και από τη θέση της κυβέρνησης, έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Μόλις την Πέμπτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι αυτό ήδη το έχει συζητήσει με τον Μ. Βέμπερ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών να τον αναδείξουν πρωθυπουργό μέσα στα νέα δεδομένα που εκείνος προεξοφλεί ότι θα υπάρξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την ίδια ημέρα, ο Μ. Χριστοδουλάκης εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωνε ότι “για την επόμενη ημέρα των εκλογών προτεραιότητα έχει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Αλ. Τσίπρα που κρατάνε δέσμια τη χώρα χωρίς προοπτική. Και πρώτα απ’ όλα ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%”.

“Γαλαζοπράσινα” επικοινωνιακά παιχνίδια με αφορολόγητο

Όμως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέλεξε να αβαντάρει ακόμη μια επικοινωνιακή προεκλογική κίνηση του προέδρου της Ν.Δ., αυτή για κατάθεση τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει. Έτσι, διά του γραμματέα του, το κόμμα της Φ. Γεννηματά πήρε θέση δίπλα στο επικοινωνιακό “πυροτέχνημα” Μητσοτάκη δηλώνοντας πως “είναι προφανές ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, όχι μόνο επειδή την καταθέσαμε πρώτοι, αλλά κυρίως επειδή είναι κοινωνικά δίκαιη και αναγκαία”. Βέβαια, στο άκουσμα της προαναγγελίας Μητσοτάκη η Χαρ. Τρικούπη “σήκωσε” μια κόντρα με τη Ν.Δ. υπενθυμίζοντάς της ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει καταθέσει τέτοια πρόταση από τις 7 Φεβρουαρίου και πως η Πειραιώς απλώς επαναφέρει τις δικές του προτάσεις. Ωστόσο, δεδομένου του επικοινωνιακού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη -αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί επ’ αυτού- το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έρχεται έτσι να υποβοηθήσει το προεκλογικό αντιπολιτευτικό παιχνίδι της Ν.Δ. για μία ακόμη φορά.

Αφού ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, θα έχει ενδιαφέρον εάν θα το έκανε και για μια αντίστοιχη κίνηση της κυβέρνησης και όχι της Ν.Δ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL