Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μήνυμα ελπίδας η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα ελπίδας η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και εν συνεχεία, σε δεύτερο χρόνο, τις εθνικές κάλπες, οι ισπανικές εκλογές θα μπορούσαν να μοιάζουν με πρόβα τζενεράλε τουλάχιστον για τον πολύπαθο από την οικονομική κρίση ευρωπαϊκό Νότο, τηρουμένων των αναλογιών.

Τα αποτελέσματα στην Ισπανία αποτυπώνουν ως πρώτο ισχυρό εκλογικό παράδειγμα την εφαρμογή της στρατηγικής θέση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αναγκαιότητα της συγκρότησης Προοδευτικής Συμμαχίας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Αυτό, είτε ο Σάνσεθ ακολουθήσει συγκυβέρνηση με τους Podemos είτε κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεννόηση μαζί τους.

Ορισμένα από τα μηνύματα που εξάγονται είναι τόσο αυταπόδεικτα ώστε η επιδεικτική αγνόησή τους από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απλώς αυξάνει το επίπεδο στρουθοκαμηλισμού τους. Η εμφατική αποκρυστάλλωση των δύο πόλων: του προοδευτικού (PSOE, Podemos κ.ά.) και του συντηρητικού (PP, Vox, Ciudadanos). Η ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών ακριβώς λόγω της στρατηγικής επιλογής τους να απομακρυνθούν από τη Δεξιά και να στρίψουν αριστερά, στο οποίο συνέβαλε σημαντικά το Podemos. Η γιγαντιαία ήττα του αδελφού κόμματος της Ν.Δ., που έχασε το 60% των εδρών και το 50% των ψηφοφόρων του, και η συνεπακόλουθη πρώτη ηχηρή ήττα του εκλεκτού του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μαν. Βέμπερ. Ήττα - αποδοκιμασία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τιμωρία για τα σκάνδαλα της Δεξιάς. Η εξαιρετικά ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς του Vox, των νοσταλγών του Φράνκο, που επιβεβαιώνει τον πολιτικό κανόνα ότι όποτε η Δεξιά αναπροσαρμόζεται για να απευθυνθεί σε πιο ακραία ακροατήρια, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, οι πολίτες επιλέγουν απευθείας την original εκδοχή της Ακροδεξιάς. "Η νέα ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, με την ακροδεξιά ρητορική της, άνοιξε τον δρόμο στους φρανκιστές” επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άθροισμα προοδευτικής πλειοψηφίας

Κατόπιν αυτών, δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρέπει να βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη. Διότι, όπως σημείωσε, “η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας” και “Σοσιαλιστές και Podemos μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία”.

“Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν όσους αγωνίστηκαν εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος της λιτότητας”, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως ανοίγει ο δρόμος “για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία”. Διότι, όπως επισήμανε ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς, το άθροισμα των Σοσιαλιστών και της συμμαχίας Podemos και Ενωμένης Αριστεράς είναι κοντά στην πλειοψηφία, θα γίνει προγραμματική συζήτηση. Εκτίμησε πως έως τις 26 Μαΐου στην Ισπανία δεν θα δούμε καινούργιο κυβερνητικό σχήμα. Είπε ότι οι Podemos έχασαν ψήφους λόγω της αριστερής στροφής των Σοσιαλιστών, για την οποία ευθύνονται οι Podemos, και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στο αυτοδιοικητικό πεδίο και της επακόλουθης εσωκομματικής αστάθειας των τελευταίων μηνών. “Η Αριστερά έκανε ένα βήμα προς τα πίσω, ωστόσο πλέον είναι ένας παγιωμένος πόλος στην Ισπανία. Και ελπίζουμε να παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να υπάρξει ξανά μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία” είπε.

“Ακούει η κ. Γεννηματά;”

“Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει τον νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές” σημείωσε ο Ευκ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας την πρώτη μεγάλη αποτυχία της συμμαχίας Βέμπερ - Μητσοτάκη, για να τονίσει πως για να αναχαιτιστεί πανευρωπαϊκά η άνοδος της Ακροδεξιάς “οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δίνουν διέξοδο στους λαούς και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετούν την ατζέντα της. Ακούει η κ. Γεννηματά;”. “Η προοδευτική συμμαχία είναι μονόδρομος” συνόψισε το μήνυμα των ισπανικών εκλογών ο Δ. Παπαδημούλης. “Οι πολίτες απαιτούν μια προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί η Δεξιά” σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος.

Στρουθοκαμηλισμός ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με τον ίδιο τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) να έχει ξορκίσει την “πασοκοποίησή” του κόμματος, παραμένει απορίας άξιο τι εννοεί η Φ. Γεννηματά όταν πανηγυρίζει τη νίκη του ως “έμπνευση για όλους μας”, την ώρα που αφήνει να εννοηθεί ότι η μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι η πιθανότερη επιλογή της. “Οι Σοσιαλιστές ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκαν να συγκυβερνήσουν με το κεντροδεξιό κόμμα, πόσο μάλλον με το Λαϊκό Κόμμα”, “αυτό αποτελεί ασφαλώς ένα μήνυμα και για την Ελλάδα” είπε ο Ν. Φίλης.

Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και με δήθεν ειρωνικό τρόπο (“έτσι που πάει, θα δηλώσει την ικανοποίησή του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής” είπε ο Στ. Μαλέλης) προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο πανηγυρισμός για τη νίκη Σάντσεθ αποτελεί μια πρώτη επιβεβαίωση της κεντρικής εκλογικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου όμως, στην ελληνική περίπτωση, τον πρώτο ρόλο έχει η Αριστερά. Επιπλέον, ενώ η συνεργασία PSOE - Podemos υπήρξε και υπάρχει, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσδιορίζει τη νίκη Σάντσεθ και τα σοσιαλιστικά κόμματα ως τον κύριο αντίπαλο “απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και τον λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που υπέστησαν δεινή ήττα”. Όπως σχολίασε ο Στ. Κούλογλου “άμα βάλεις το κεφάλι στην άμμο, σαν στρουθοκάμηλος μπορείς να λες ό,τι θες”, θυμίζοντας ότι ο Σάντσεθ στηριζόταν και στους Podemos για να κυβερνήσει.

Η Ν.Δ. αγνοεί την ήττα Βέμπερ - Λαϊκού Κόμματος

Η δε Ν.Δ., όχι μόνο δεν προέβη σε καμία δημόσια αξιολόγηση της παταγώδους ήττας που υπέστη το ισπανικό PP, αλλά προσπαθεί κι εκείνη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με τον Άδ. Γεωργιάδη να μετέρχεται παιδαριωδών επιχειρημάτων περί πανηγυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ “για το ότι ο εκεί ΣΥΡΙΖΑ έχασε -7% που πήγε όλο στο εκεί ΠΑΣΟΚ. Και που η εκεί Χ.Α. πήρε 10% από την εκεί Ν.Δ.”.

Σχολιάζοντας τη Ν.Δ., ο Γ. Μπουρνούς εξέφρασε την έκπληξή του που δεν ασχολούνται με τον “εκλογικό εξευτελισμό” που υπέστη το πρώην κόμμα του Ραχόι με τα σκάνδαλα και την οικονομική καταστροφή και σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν έχουν ξεχάσει τι συνέβη κυρίως στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Σημείωσε πως το Vox, “κόμμα της λαϊκιστικής Δεξιάς, κάτι σαν το ΛΑΟΣ”, κέρδισε ψήφους από μεσαία στρώματα και πλούσιους και πως η ψήφος σε αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης και της κρίσης αξιοπιστίας λόγω σκανδάλων διαφθοράς. “Αυτό τον παράγοντα τον ξεχνούν στη Ν.Δ.” επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL