Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ιω. Κοντούλη: Να μην πληρώσουν οι αδύνατοι την μετάβαση στην “πράσινη” οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιω. Κοντούλη: Να μην πληρώσουν οι αδύνατοι την μετάβαση στην “πράσινη” οικονομία

Η αλλαγή στην παραγωγή και την κατανάλωση έχει ένα κόστος, ο καπιταλισμός έκανε ακόμη και τους ρύπους χρηματιστήριο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι την αλλαγή μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης δεν θα χρεωθούν πάλι τα αδύνατα στρώματα, τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ιωάννα Κοντούλη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές για την Ευρώπη, όπου η υιοθεσία απόλυτα νεοφιλελεύθερων πολιτικών τα τελευταία χρόνια «σχεδίασε» τον οδικό χάρτη της κατεδάφισής της, με το δόγμα της ελεύθερης αγοράς πρώτα και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας αργότερα, είπε η κ. Κοντούλη. Ήταν μία κακή σπορά, αλλά ακόμη δεν έχουν παραδεχθεί -και αυτό ανησυχεί- την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής αυτής. Και είναι προκλητικό να μιλάμε για λαϊκισμό για τις δυνάμεις που την αντιπαλεύονται. Υπογράμμισε επίσης την έξαρση των εθνικισμών, σε μία γερασμένη Ευρώπη που λειτουργεί απόλυτα φοβικά. Καλώς ή κακώς, συνέχισε, δεν υπάρχει άλλος σχηματισμός μέσα από τον οποίο μπορούμε να παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Εάν χάσουμε και την Ευρώπη, βλέπω να έρχονται οι εθνικιστικές πολιτικές και το μαύρο σύννεφο του φασισμού. Πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ.

Τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις διεθνώς, παραδέχθηκε η κ. Κοντούλη. Σημείωσε ωστόσο ότι παρότι στην ΕΕ υιοθετήθηκαν στο παρελθόν σχετικές ορολογίες, δεν έγινε τίποτε, το βλέπουμε εκ του αποτελέσματος. Σε επίπεδο διακηρύξεων και Οδηγιών δεν υστέρησε κάπου η ΕΕ, η εφαρμογή όμως είναι άλλο, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται πράξη.

Η αλλαγή στην παραγωγή και την κατανάλωση έχει ένα κόστος και μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος. Ο καπιταλισμός μπορεί και ενσωματώνει τα πάντα, ακόμη και οι ρύποι έγιναν χρηματιστήριο, προσπαθούν να ξεζουμίσουν τον πλανήτη, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Το «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» πρέπει να γίνει «άνθρωποι και περιβάλλον πάνω από τα κέρδη», πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να διασφαλίσουμε ότι την αλλαγή δεν θα χρεωθούν πάλι τα αδύνατα στρώματα.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις ισπανικές εκλογές, η ίδια υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έστειλε η Ισπανία είναι ελπιδοφόρο και είναι πολύ αστείο ότι βγαίνει το ΚΙΝΑΛΛ και λέει ότι η Ισπανία δείχνει τον δρόμο, όταν το ΠΑΣΟΚ εδώ έχει ακολουθήσει τελείως διαφορετικό δρόμο. Τα αποτελέσματα στην Ισπανία δείχνουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η Σοσιαλδημοκρατία εάν δεν «πασοκοποιείτο». Αντίθετα, υιοθέτησαν μία ατζέντα αριστερή, όπως είπε.

Στην Ελλάδα κατά την ίδια ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον πόλο της ανατροπής αυτών των πολιτικών λιτότητας και μεσούσης της κρίσης και των μνημονίων προσπάθησε να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, υποστήριξης του κοινωνικού κράτους. Είναι ένα δείγμα γραφής, εν μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη να θεωρεί «δαπάνες» και «έξοδα» τις κοινωνικές επενδύσεις. Είναι άκρως αναπτυξιακές. Όπως οι αμυντικές δαπάνες εξαιρούνται, θα έπρεπε να εξαιρούνται και οι κοινωνικές δαπάνες. Η προπαγάνδα ότι είναι λαϊκιστικό οτιδήποτε αντίθετο σε αυτά που έχουν σαρώσει την κοινωνία είναι τραγική, προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/613608567&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL