Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Δεν κρύβεται το αντικοινωνικό πρόγραμμα της Ν.Δ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν κρύβεται το αντικοινωνικό πρόγραμμα της Ν.Δ...

Σε μπούμερανγκ μετατρέπεται η επιλογή της Ν.Δ. να καταθέσει πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά την πασχαλινή ανάπαυλα. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα μετατρέψει τη συζήτηση “σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση για να συζητήσουμε τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα” ρυμουλκεί τη Ν.Δ. σε μια εφ όλης της ύλης προγραμματική αντιπαράθεση λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία του με πολιτικούς συντάκτες που κάλυψαν την επίσκεψη του Μάνφρεντ Βέμπερ στη Νεμέα, ισχυρίστηκε ότι δεν θα προχωρούσε στην πρόταση μομφής εάν ο Αλέξης Τσίπρας απέπεμπε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ωστόσο, λίγοι πείστηκαν από αυτή την επισήμανση. Η Ν.Δ. αναζητεί επειγόντως έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μετά τον σάλο που προκάλεσε η ευθεία στοχοποίηση των κοινωνικών επιδομάτων εκ μέρους του προέδρου και προβεβλημένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Θα πάμε στις ευρωεκλογές με σημαία μας τον κ. Κυμπουρόπουλο κι αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο μας, καθώς συμβολίζει το ποιο κόμμα έχει κοινωνικό πρόσημο και ποιο όχι» διαμήνυαν προχθές "γαλάζιες πηγές. Μόλις χθες η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «έχουν περάσει τρεις μέρες και ο κ. Πολάκης δεν έχει αισθανθεί καν την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη για την αήθη επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει απόλυτα και συνειδητά, παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των στελεχών του κόμματός του». Σημείωσε δε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Είναι η αντανάκλαση του πολιτικού του ήθους». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη προχθές και ο Κ. Μητσοτάκης από τον Ασπρόπυργο.

Αλλεργία... στο μέρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να εξειδικεύσει την κοινωνική ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποδείξει ότι “η Ν.Δ. είναι το κόμμα των πολλών”.

Ήδη ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης έχει διαμηνύσει ότι “δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε να παράξουμε πλούτο και θέσεις εργασίας», ενώ η Σοφία Ζαχαράκη τις προηγούμενες ημέρες έδινε έμφαση “στην απαραίτητη κοινωνική πολιτική στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη" -χωρίς να απαντά- αν μια πιθανή κυβέρνηση Ν.Δ. θα διατηρήσει το κοινωνικό μέρισμα. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Δέρβος και ο Μάκης Βορίδης ενοχοποίησαν τα επιδόματα για την... ανεργία και την απώλεια των δεξιοτήτων των ανέργων.

Ήττα στο γήπεδό της

Μεγάλο πλήγμα ωστόσο στο αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και των μίντια που στηρίζουν τη Ν.Δ.) αναμένεται να αποτελέσει η αξιοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για την προώθηση φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά το Πάσχα. Η "γαλάζια" αμηχανία αποτυπώθηκε στην εκτίμηση του Νότη Μηταράκη (Alpha 9,89) ότι "ο κ. Τσίπρας πιθανόν να δοκιμάσει να μπει στη δικιά μας ατζέντα. Αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ που ο κ. Τσίπρας ξέρει πώς θα το διαχειριστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, βαδίζει στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με σημαία τη φράση ότι “χρειάζεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν η οικονομία και η μεσαία τάξη”. Συν τοις άλλοις, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι “δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ” τορπιλίζει την καταστροφολογική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει υπενθυμίσει με νόημα ότι “ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί στη ΔΕΘ για περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων, περικοπές τις οποίες η Ν.Δ. είχε ενσωματώσει στο πρόγραμμά της»...

Δεν πέρασε δε παρατήρητο το γεγονός ότι χθες ο Ν. Μηταράκης είπε πως θεωρεί “διπλωματική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη να δεχτεί ο Βέμπερ την ανάγκη να ξανασυζητήσουμε το θέμα των πλεονασμάτων”, παρά τη σιωπή του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν για το επίμαχο ζήτημα!

"Η σημερινή Ν.Δ. είναι ένα υβρίδιο Ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού"

"Το εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό κήρυγμα Γεωργιάδη εκφράζει τον κ. Μητσοτάκη που τον επέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου"

“Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ένα ακροδεξιό τρολ της Ν.Δ., είναι ο αντιπρόεδρος της. Το εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό κήρυγμα του εκφράζει τον κ. Μητσοτάκη που τον επέλεξε σε αυτή τη θέση” σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το “ακροδεξιό παραλήρημα του Άδ. Γεωργιάδη που μιλά για "μείζων στόχο να πέσουν οι κομμουνιστές που ξεπούλησαν την Ελλάδα". Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι “η σημερινή Ν.Δ. των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη είναι ένα υβρίδιο Ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

Υπενθυμίζεται πως προχθές ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε αναφέρει σε μισαλλόδοξους τόνους ότι «όταν έχεις κομμουνιστές στην εξουσία, οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα και την ιδεολογία τους για να κρατήσουν την καρέκλα, κάνουν όσα κάνουν, το να συζητάμε αν ο Μητσοτάκης είναι λίγο πιο κεντρώος ή ο Γεωργιάδης λίγο πιο δεξιός είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε. Μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές»...

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. είχε εκφράσει την επιθυμία “να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι' αυτά που κάνει αλλά και γι' αυτά που πιστεύει” κι ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο Μ. Βορίδης είχε καλέσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. “να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL