Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση Σαμαρά αφήνει ανοιχτό δρόμο σε σχέδια αποσταθεροποίησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση Σαμαρά αφήνει ανοιχτό δρόμο σε σχέδια αποσταθεροποίησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στο πρόσωπο πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για τη στάση του τις τελευταίες ημέρες, και τονίζει ότι «αυτή η στάση του κ. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό τον δρόμο σε σχέδια αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού που ενορχηστρώνονται από ακροδεξιά πολιτικό- οικονομικά κέντρα».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανεπίσημο σημείωμά του, καλεί τον ελληνικό λαό «σε δημοκρατική εγρήγορση, ώστε τέτοια σχέδια αποσταθεροποίησης να πέσουν στο κενό».

Σύμφωνα με την ανάλυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Πέρα από την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων, τονίζει, χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών πολιτών για να απομονωθεί και να ξεριζωθεί ο νεοναζισμός.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κ. Λαζαρίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είδαμε τον κ. Λαζαρίδη, δεξί χέρι του κ. Σαμαρά, να επαναφέρει επιθετικά την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, η οποία, ταυτίζοντας θύτες και θύματα, νομιμοποιεί εκ των πραγμάτων τους νεοναζί. Είδαμε, επίσης, προστίθεται, το δεξί χέρι του κ. Σαμαρά να θέτει την αξιωματική αντιπολίτευση εκτός του συνταγματικού τόξου.

Παρόλο που καλέσαμε τον κ. Σαμαρά να αποκηρύξει αυτές τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις, ο ίδιος δεν το έπραξε, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αντ' αυτού, επέλεξε τη σιωπή και την τακτική αναδίπλωση, προκειμένου να κατευνάσει τις συναφείς αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και για να διασκεδάσει τον διασυρμό της Ελλάδας διεθνώς εξαιτίας της ανόδου του νεοναζισμού και της ανοχής του από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επίσης, σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Βορίδη, επισημαίνοντας ότι εκ των πραγμάτων επανέρχεται το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντισυνταγματική δύναμη και αν ο κ. Σαμαράς «εξακολουθεί να υιοθετεί την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων».

Όσο παραμένουν αναπάντητα τα παραπάνω ερωτήματα οι εκκλήσεις για απομόνωση της Χρυσής Αυγής στερούνται περιεχομένου, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η ισχυροποίηση της Χρυσή Αυγής δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς την καταστροφή που έχει επιφέρει το Μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία. Μόνο μια κοινωνία σε κατάσταση σοκ κι έσχατης εξαθλίωσης, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς και με πλήρη απώλεια προσανατολισμού, θα μπορούσε να καταστήσει τους νεοναζί κοινοβουλευτικό κόμμα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Επομένως, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και το αναγκαίο μέτωπο απέναντι στον νεοναζισμό προϋποθέτουν τόσο την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όσο και την άρση των αιτιών και των πολιτικών που γεννούν την κοινωνική εξαθλίωση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά της, να αποκτήσει και πάλι ελπίδα. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL