Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μπ. Μενέντεζ προς Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: / Μπ. Μενέντεζ προς Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπ. Μενέντεζ προς Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: / Μπ. Μενέντεζ προς Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς

Οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτές τις εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η συνεργασία με την Αίγυπτο συζητήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μπομπ Μενέντεζ.

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής της μειοψηφίας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκαν στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τη σημασία της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και εξήρε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη συγχαίροντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίτευξη της. Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, ο Μπ. Μενέντεζ τόνισε στον Αλ. Τσίπρα ότι "η Ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς".

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τις προαναφερθείσες πηγές, ο γερουσιαστής έλαβε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τον ουσιαστικό του ρόλο στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτή την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL