Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Όταν Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκαλούσαν την οργή των ατόμων με αναπηρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκαλούσαν την οργή των ατόμων με αναπηρία

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη μεταγραφή του από το Ποτάμι στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για τον διορισμό ανθρώπου με αναπηρία ως υποδιοικητή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αναπαράγοντας ένα άθλιο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και υποστηρίζοντας από τηλεοράσεως πως "με 92% αναπηρία σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του, δεν μπορεί να διοικήσει γιατί έχει 92% αναπηρία".

Οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είχαν προκαλέσει τότε την οργισμένη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, η οποία, με επιστολή της στον πρόεδρο της Ν.Δ., ζητούσε να ανακαλέσει τον βουλευτή του στην τάξη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Φωτήλας, "εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, επιτέθηκε και στα οφέλη που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο.

Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η αναπηρία". Πώς είχαν αντιδράσει τότε η Νέα Δημοκρτατία και ο φιλικός της Τύπος; Με σιωπή. Με απόλυτη και προσβλητική για τους ανάπηρους σιωπή.

Λίγους μήνες αργότερα, τη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών είχε προκαλέσει η αποστροφή του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς είχε ειρωνευτεί τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή χαρακτηρίζοντάς τον "αναρμόδιο για επιτόπια αυτοψία" σχετικά "με το ατύχημα που συνέβη πέρσι το φθινόπωρο στον Σαρωνικό", αφού είναι "τυφλός".

Και σε αυτήν την περίπτωση η καταδίκη του ρατσιστικού λόγου έμεινε στα αζήτητα καθώς ούτε το κόμμα του ούτε οι εκπρόσωποι του "μετώπου της λογικής" ύψωσαν το ανάστημά τους ώστε να υπερασπιστούν ένα άτομο με αναπηρία.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αμφισβήτησε με τη σειρά του τις ικανότητες όσων αναπήρων έχουν προσληφθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κοινωνικά, όπως είχε πει, κριτήρια, φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ανθρώπων που, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είχαν βρει δουλειά στον χώρο της δασοπυρόσβεσης και είχαν αποτύχει να καθαρίσουν δρόμους από ξερόχορτα.

Και όλα αυτά χωρίς κανέναν να ενοχλήσει η εκφορά ρατσιστικού λόγου από τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχει κρύψει ποτέ την αντίθεσή του, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αναπήρων υποστηρίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως "θέλουμε να φύγουμε από μια επιδοματική πολιτική στήριξης της αναπηρίας και να περάσουμε σε μια πραγματική πολιτική ίσων ευκαιριών", χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς θα προκύψουν οι περίφημες αυτές ευκαιρίες για την υποτιθέμενη ένταξη των αναπήρων στην αγορά εργασίας εάν καταργηθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όσον αφορά τον ιδιωτικό και τα κοινωνικά κριτήρια όσον αφορά τον δημόσιο τομέα.

Το αν τώρα αυτές τις θατσερικού τύπου λογικές τις ενστερνίζεται και ένας μεμονωμένος ανάπηρος υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, την απάντηση δίνουν χρόνια τώρα μαζικά στους δρόμους των διεκδικήσεων τα χιλιάδες μέλη του αναπηρικού κινήματος που δεν ενστερνίζονται τις θολές θεωρίες περί αριστείας και ευκαιριών σε ένα περιβάλλον εργασιακής απορρύθμισης και σκληρού κοινωνικού αυτοματισμού που δεν αντισταθμίζονται με ευχολόγια και κενές περιεχομένου υποσχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL