Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το ζήτημα των θετικών διακρίσεων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ζήτημα των θετικών διακρίσεων...

Όλα ξεκίνησαν από την ανάρτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου "δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει". Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σχολίασε ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση στο Νοσοκομείο Αττικόν επικαλούμενος, ως είχε δικαίωμα από το νόμο, την αναπηρία του και τα μόρια που προκύπτουν από αυτή.

"Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς ως επιμελητής Β' στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑμεΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες" έγραψε στο Facebook ο Π. Πολάκης, δημοσιεύοντας και το ΦΕΚ διορισμού του Στ. Κυμπουρόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2015.

Έως τότε η ανάρτηση του Στ. Κυμπουρόπουλου δεχόταν αρνητικές κριτικές, όμως σχεδόν αμέσως μόλις έκανε τη δική του ανάρτηση ο Π. Πολάκης ξεκίνησε ο ορυμαγδός των αντιδράσεων εναντίον του.

"Τα θεωρούν χάρες;"

Τελικά, ο Π. Πολάκης ανασκεύασε την ανάρτησή του, αλλά ήταν ήδη αργά. Στη δήλωσή του επισήμανε: "Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, νιώθω την ανάγκη να κάνω την εξής δήλωση. Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια συνειδητής στοχοποίησής μου από τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά και τη διαστρέβλωση των όσων έγραψα και επανέρχομαι στην πολιτική ουσία του ερωτήματος. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, αυτό το οποίο υπηρετούμε και αυτό που χτίζουμε, οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό δημιουργεί την κοινωνία των ίσων ευκαιριών. Άρα το ερώτημα το οποίο προκύπτει προς τη Ν.Δ. και προς τον Στ. Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα, όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα, οι ειδικές διαδικασίες για την πρόσληψη κι άλλες ανακουφιστικές διατάξεις, τα θεωρούν χάρες και θέλουν να τα καταργήσουν ή αν είναι η ουσία της κοινωνικής πολιτικής που υπηρετεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και συμβάλλει στην άρση των διακρίσεων και στην κοινωνία των ίσων ευκαιριών για τα Άτομα με Αναπηρία. Εγώ διατύπωσα μια πολιτική κριτική σε μια δήλωση η οποία έλεγε κάποια πράγματα. Από τη στιγμή που ορθώς ο Στ. Κυμπουρόπουλος κάνει και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο, το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν: αυτά τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων που δημιουργούν την κοινωνία των ίσων ευκαιριών αν τα θεωρούν χάρες που θέλουν να καταργήσουν ή όχι".

Φίλης, Μπαλάφας, Κούλογλου: Έκανε λάθος

Όμως στη Βουλή ακόμη και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ τον επέκριναν λίγο μετά το αίτημα της Ν.Δ. να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση. "Νομίζω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα και τις απόψεις των συναδέλφων" είπε ο Νίκος Φίλης και τόνισε: "Πιστεύω ότι ο Π. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το κυβερνητικό έργο του, που είναι σημαντικό, στον τομέα της Υγείας. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκπροσωπεί, επίσης, αλλά αδικεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγώνα των οικογενειών τους και των ίδιων των ΑμεΑ για μια κατά το δυνατόν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας. Πιστεύω ότι πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του".

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας είχε επισημάνει (στο ραδιόφωνο News 247): "Ατυχής η δήλωση, δεν νομίζω ότι εκφράζει τον Παύλο. Θα πρέπει να την πάρει πίσω". Και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έλεγε (στο ραδιόφωνο του Alpha) ότι ο διορισμός Κυμπουρόπουλου "ήταν σύμφωνα με τον νόμο, επομένως νομίζω ότι ήταν άστοχη η κίνηση του Π. Πολάκη, ήταν λάθος. Πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει". "Στην πραγματικότητα, διευκόλυνε τη Ν.Δ. να αλλάξει ατζέντα, ενώ είχαμε πολύ σοβαρά θέματα να συζητήσουμε. Εγώ προσωπικά πήρα τηλέφωνο τον Στ. Κυμπουρόπουλο και του είπα ότι εκφράζω την υποστήριξή μου στα αιτήματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κομμάτων. Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια δυσμενή μεταχείριση, πολύ χειρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτούς τους ανθρώπους, που υποφέρουν τόσο σε αυτή την αφιλόξενη πόλη" πρόσθεσε ο Στ. Κούλογου.

Φ. Γεννηματά: "Μόνο φασίστες..."

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης έγραψε στο Twitter ότι ο Π. Πολάκης "αποτελεί ντροπή για την Κρήτη". Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στα κοινωνικά δίκτυα τον αποκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, φασίστα: "Δεν περιμένουμε να αποπέμψει ο Αλ. Τσίπρας τον Π. Πολάκη. Το ξέρουμε ότι τον εκφράζει απόλυτα. Όμως τόσο δηλητήριο για έναν νέο άνθρωπο μόνο από φασίστες...", έγραψε.

Στ. Κυμπουρόπουλος: "Διορίστηκα νόμιμα"

Από την πλευρά του, ο Στ. Κυμπουρόπουλος εστίασε στο ότι ο διορισμός του ήταν νόμιμος και όχι στο ότι ζήτησε τη μοριοδότηση του ΑμεΑ που δικαιούνταν. "Έκανα χρήση του νόμου. Αξιολογήθηκα από μια επιτροπή του ΚΕΣΥ, εκτιμήθηκα, κρίθηκα από πενταμελή επιτροπή αν είμαι άξιος να πάρω αυτή τη θέση με τον τρόπο που εγώ γίνομαι λειτουργικός, με προσωπική βοηθό της οποίας ο μισθός καταβάλλεται από ίδια κεφάλαια" ανέφερε στο Θέμα FM.

"Η μικρή εικόνα λέει ότι διορίστηκα με μια νομοθεσία η οποία αναφέρει κάποιες παθήσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος να διοριστεί σε προσωποπαγή θέση ως γιατρός. Από 'κεί και πέρα υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα αναφέρει το πώς εγώ φτάνω στο νοσοκομείο, το πώς ντύνομαι το πρωί για να μπω στο αυτοκίνητο, για να φτάσω στο νοσοκομείο, το ποιος περιμένει στο αυτοκίνητο για να με πάρει από το νοσοκομείο. Όλα αυτά δεν θα γινόντουσαν γιατί δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Αν εγώ δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι, να φάω, να ντυθώ, να φτάσω στο νοσοκομείο, να είμαι αξιοπρεπής γιατρός απέναντι στους ασθενείς μου, μια διορισμένη θέση δεν φτάνει" τόνισε ο Στ. Κυμπουρόπουλος (στο ραδιόφωνο του Alpha) και σημείωσε ότι όσα είπε ο Π. Πολάκης "είναι η άποψη ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι ασκεί πολιτική. Δεν ασκεί πολιτική με αυτή τη θέση. Ασκεί μια θεώρηση του πώς αντιλαμβάνεται την αναπηρία σήμερα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL