Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Τόσκας: Η ΝΔ προτάσσει το θέμα των Εξαρχείων γιατί σχεδιάζει να φέρει αντικοινωνικά μέτρα που συνδυάζονται με καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Τόσκας: Η ΝΔ προτάσσει το θέμα των Εξαρχείων γιατί σχεδιάζει να φέρει αντικοινωνικά μέτρα που συνδυάζονται με καταστολή

«Επειδή η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να φέρει αντικοινωνικά μέτρα και αυτά συνδυάζονται πάντα με καταστολή, θέλει να προετοιμάσει και το περιβάλλον», δήλωσε ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, με επίκεντρο τις πολιτικές αντιμετώπισης των φαινομένων βίας στην περιοχή των Εξαρχείων.

«Ο κ. Μητοστάκης είχε πει ότι σε 24 ώρες θα καθαρίσει τα Εξάρχεια -η έννοια εκκαθάριση έχει πολλές άσχημες ερμηνείες- μετά είπε σε έναν μήνα. Τώρα λέει ότι τα Εξάρχεια δεν είναι πρόβλημα που έχει σχέση μόνο με την καταστολή -τώρα το κατάλαβε αυτό- και ότι χρειάζονται συνδυασμένες ενέργειες. Πράγματι η επίλυση των προβλημάτων των Εξαρχείων δεν απαιτεί μόνο καταστολή, που μας διαφήμιζε τέσσερα χρόνια η ΝΔ, αλλά προφανώς το θέμα των Εξαρχείων το προτάσσει η Νέα Δημοκρατία, τόσα χρόνια, το έχει βάλει πρώτο στην προτεραιότητα της αντιπολίτευσης και για να κρύψει τα προβλήματα, που αυτή μας κληροδότησε, τα προβλήματα σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Δυτική Αθήνα, περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως ο Δενδροπόταμος [...] Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας έχουν γίνει πολλά βήματα και έχει μειωθεί η μεγάλη εγκληματικότητα, το ξέρει όλος ο κόσμος, αλλά παρ' όλα αυτά η ΝΔ συνεχίζει να φωνάζει για μια περιοχή, που στο κάτω κάτω αυτή μας κληροδόμησε», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ανταπόκριση που υπήρξε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Φάνηκε πολύ σύντομα ότι αυτό το κάλεσμα και αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν μια δυναμική που φέρνουν τον κόσμο κοντά στον εντοπισμό των πραγματικών προβλημάτων και της πραγματικής διαχωριστικής γραμμής αυτή τη στιγμή, την οποία αρχίζει και καταλαβαίνει όλος ο κόσμος, ακόμη και αυτοί που είχαν παραπλανηθεί από τα ΜΜΕ που ελέγχει η αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης». «Αυτή τη στιγμή», συνέχισε, «βλέπουμε να συνειδητοποιείται όλο και περισσότερος κόσμος, που καταλαβαίνει ότι το παραμύθι της ΝΔ περί ευκαιριών είναι απλά το προκάλυμμα μιας μεγάλης πολιτική απάτης, η οποία κρύβει μέτρα τύπου Πινοσέτ και τύπου Θάτσερ».

Ερωτηθείς για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου σημείωσε ότι στη ΝΔ «έχουν σταματήσει να προτάσσουν προγραμματικές θέσεις ή όταν τολμούν να πουν πέφτουν από τη μία γκάφα στην άλλη --το ίδιο και η κ. Γεννηματά», καθώς «το κύριο σύνθημά τους είναι εδώ και τέσσερα χρόνια "να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ" και όταν τολμούν να πουν κάτι προγραμματικό, λένε ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επαναφορά του 1 προς 5 στο Δημόσιο, δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολόγητου, δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας, θέλουν να κοπεί το επίδομα των Χριστουγέννων, δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις, το ίδιο και η κ. Γεννηματά, η οποία έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο θέμα της συνεργασίας με τη ΝΔ, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει πίσω από τάχαμου ουδετερότητες».

Αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα ψηφοδέλτιο νίκης και δυναμικής, που απεικονίζει και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο μας από σοβαρούς ανθρώπους της αντίστασης, της διανόησης, αλλά ακόμη και καλλιτέχνες, όχι απλά επειδή έχουν απήχηση στο "γυαλί" ή στον κόσμο που τους παρακολουθεί, αλλά επειδή έχουν και πολιτική δραστηριότητα». «Είναι ένα ψηφοδέλτιο δυναμικής, αγώνα, πάλης, γιατί το αν θα υπάρξει νίκη ή όχι έχει σχέση με το ότι η πάλη δίνεται στην καθημερινότητα και ότι η πάλη θα δοθεί. Πάλη σημαίνει και ήττες και λάθη, ό,τι σημαίνει ένας αγώνας. Είναι ένα ψηφοδέλτιο αγώνα κι εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι και νίκης», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την εκκίνηση -σήμερα- της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές από το Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ο κ. Τόσκας είπε: «Έρχεται ο άνθρωπος που μας έβριζε, που μίλαγε για τους τεμπέληδες του Νότου, που όχι απλά χειροκροτούσε τις όποιες προσπάθειες έκανε ο κ. Σόιμπλε για να μας πετάξει έξω από την Ευρώπη, αλλά ήταν και πρωτοπορία σε αυτές τις προσπάθειες. Είναι όχι απλά ένας κεντροδεξιός, είναι καθαρά της Δεξιάς, όχι της φιλελεύθερης Δεξιάς, αλλά του νεοφιλελευθερισμού, της απομόνωσης και ένας άνθρωπος που βλέπει φράκτες μέσα στην Ευρώπη και μέτρα που μάλλον διώχνουν τη μια χώρα παρά προσεγγίζουν η μια την άλλη. Βλέπω κινδύνους για όλη την Ευρώπη αν επικρατήσει ο κ.Βέμπερ, βλέπω κινδύνους που έχουν σχέση με πολλά "-exit", τύπου "brexit" και άλλα και κινδύνους που θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε «αστείο αυτό που λέγεται από την πλευρά της ΝΔ ότι ενόψει νίκης της αλλάζει το κλίμα στην οικονομία».

«Έχει αλλάξει από τον Αύγουστο και την περίοδο που βγήκαμε από τα μνημόνια -με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί κανένα κλίμα να αλλάξει στην οικονομία αν δεν δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον στον περίγυρο, στο παγκόσμιο διεθνές περιβάλλον. Ένα διεθνές περιβάλλον -τα μεγάλα βήματα που γίνονται από την Κίνα, που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός αυτές τις μέρες, σε όλη την Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, με τη Συμφωνία των Πρεσπών- είναι παράγων αλλαγής και του κλίματος. Από την άλλη πλευρά ένα περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη που συμμαχεί με τον Βέμπερ, τον Όρμπαν και τον Κουρτς -δηλαδή ένα περιβάλλον διάσπασης της Ευρώπης, πισωγυρίσματος στα ευρωπαϊκά θέματα- θα μας πάει πίσω και στα οικονομικά θέματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL