Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ν. Παρασκευόπουλος: Θα παραγράφεται η δωροδοκία ή όχι;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παρασκευόπουλος: Θα παραγράφεται η δωροδοκία ή όχι;"

Με δεδομένο ότι η Βουλή θα ήρε την ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου, η συζήτηση στην Ολομέλεια ανέδειξε το ποιος θέλει πραγματικά να ελεγχθούν τα σκάνδαλα. Μάλιστα την ώρα που σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ απειλούσε για το μέλλον, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος έθεσε το ουσιαστικό δίλημμα: Πρέπει να παραγράφεται η δωροδοκία ή όχι;

Φ. Γεννηματά: Λάσπη

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε προσπαθώντας να πολιτικοποιήσει το αίτημα της Δικαιοσύνης για άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου. "Νομίζετε ότι θα σβήσετε μέσα στη λάσπη τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011" ήταν η εκτίμηση της Φώφης Γεννηματά.

"Είναι στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές μέσα στη λάσπη. Μέσα σε μια ατέρμονη σκανδαλολογία. Αφού, λοιπόν, απέτυχε η περίφημη 'απεύθυνση' του πρωθυπουργού και κατέρρευσαν με κρότο οι 'γέφυρες' με την Κεντροαριστερά και τη δημοκρατική παράταξη, επανέρχεται -ω του θαύματος- στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis", υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι αυτό το σκάνδαλο "έχει μια περίεργη ιδιότητα: να φεύγει και να επιστρέφει στην επικαιρότητα σε χρόνους εξαιρετικά 'βολικούς' για την κυβέρνηση".

Απειλεί ο Βενιζέλος

Ωμά απειλητικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είπε ότι οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί κατά πολιτικών προσώπων "θα εξεταστούν, τη στιγμή που πρέπει, από τη Βουλή", γιατί "ο καθένας πρέπει να έχει συνείδηση των πράξεών του, πρέπει να αντιληφθεί τι έχει κάνει, ώστε μετά την ήττα, όταν θα αναστοχαστεί αυτό που έχει συμβεί, να διέλθει από τη διεργασία που θα του επιτρέψει να συμβάλει και αυτός στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας".

Επίθεση στη Δικαιοσύνη

Μέσα σε χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παρασκευόπουλος επέμεινε στην ουσία της ερμηνευτικής δήλωσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να εισαχθεί στο άρθρο 86 του συντάγματος, με την οποία γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πράξεις που γίνονται "κατά την άσκηση" ή "επ’ ευκαιρία" των υπουργικών καθηκόντων.

"Θέλουν την ερμηνευτική δήλωση που λέει ότι η δωροδοκία θα κρίνεται όπως αυτή του κάθε πολίτη και δεν θα παραγράφεται ή δεν θέλουν την ερμηνευτική δήλωση και θέλουν να την αποφύγουν; Και αν θέλουν να την αποφύγουν, να μας εξηγήσουν πώς θα την αποφύγουν" τόνισε και πρόσθεσε ότι η δωροδοκία "δεν πρέπει να οδηγεί σε προνομιακή μεταχείριση".

Απάντηση Παρασκευόπουλου

Η βουλευτική ασυλία του Α. Λοβέρδου ήρθη με 213 ψήφους και 1 κατά, καθώς και ο ίδιος ο εμπλεκόμενος ζήτησε να αρθεί. Όμως το ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να πυροδοτήσει το κλίμα κάνοντας λόγο για σκευωρία, πλεκτάνη, συνωμοσία, εγκληματίες της συμφοράς, κακοποιούς που θα καθίσουν στο σκαμνί κ.λπ. "Ο λόγος περί σκευωρίας είναι λόγος κατά της Δικαιοσύνης" επεσήμανε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Ουσιαστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιτέθηκε στους δικαστές: "Υπάρχει οργανωμένη πλεκτάνη, σκευωρία, επειδή υπάρχει παραβίαση του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα και αλλοίωση βασικών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Έχετε καταστήσει πρώτο θύμα της πλεκτάνης αυτής τη Δικαιοσύνη και έχετε καταστήσει ομήρους ορισμένους, ελάχιστους, εισαγγελικούς λειτουργούς που έτυχε να αναμειχθούν λόγω καθηκόντων με την υπόθεση αυτή. Τους έχετε οδηγήσει στην ευθεία παραβίαση του συντάγματος".

"Ο λόγος περί σκευωρίας δεν αφορά μια εισαγγελέα, αφορά τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της. Διότι και η Εισαγγελία Διαφθοράς είναι μια δομή ολόκληρη, έχει πολλά στελέχη και στο σύνολό τους τα θίγει ο περί σκευωρίας λόγος" επεσήμανε ο Ν. Παρασκευόπουλος θυμίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν "δεν είχαμε άλλη περίπτωση γενικευμένης επίθεσης κατά της Δικαιοσύνης ότι σκευωρεί".

Κατά Δ. Παπαγγελόπουλου

Στο στόχαστρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. "Με ανευθυνότητα και αλαζονεία μιλάει για το 'μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα' χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμήρια. Έτσι, με το εισαγγελικό του δαιμόνιο και την προϋπηρεσία του στην ΕΥΠ. Ούτε η Πυθία να ήταν" είπε η Φ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για "καραμανλική συνιστώσα" εντός της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η... σινεφίλ αναφορά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ταινία "Ο μπακαλόγατος". "Πολλά σημαίνοντα και λαλίστατα στελέχη, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη μία μέρα βρυχώνται για την κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος και την άλλη κλαίνε πίσω από την ποδιά της ασυλίας τους. Το κάνατε όπως ο Ζήκος: 'Με κρατάς; Κράτα με, κράτα με'" είπε η Φ. Γεννηματά.

Κοινή γραμμή ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ν.Δ.

Υπογραμμίζεται ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. όχι μόνο άσκησαν κοινή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, αλλά είχαν και την ίδια επιχειρηματολογία. Η Φ. Γεννηματά μίλησε για υποκρισία. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς υπερκέρασε κάνοντας λόγο για "ανείπωτη υποκρισία της πλειοψηφίας"...

Επισημαίνεται ότι η Φ. Γεννηματά υιοθέτησε και την ατζέντα της Δεξιάς και του ομίλου Μαρινάκη ρωτώντας "αν είναι ο Π. Καμμένος συκοφάντης ή ο Ν. Κοτζιάς ενεπλάκη σε χρηματισμό για τις Πρέσπες"...

ΚΚΕ: Υπηρετούν τον καπιταλισμό

"Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, και ειδικά προεκλογικά, εκατέρωθεν. Τώρα άλλαξε απλώς ο ένας εταίρος στην παλιότερη θέση. Έχουμε άσους από το μανίκι που βγάζει είτε το εκάστοτε κυβερνητικό είτε το αντιπολιτευτικό για να κουκουλώσει και να πάμε σε εκλογές με αυτές τις αλληλοκατηγορίες και τις αθλιότητες που φτάνουν στα ύψη με αυτά που λέγονται και ακούγονται, εκατέρωθεν, για να κρυφτεί η πολιτική ουσία: η κοινή στρατηγική, η συμφωνία στη στρατηγική, η οποία στρατηγική λέγεται 'υπηρετώ τον καπιταλισμό', είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Ν.Δ." ισχυρίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL