Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Γ. Κατρούγκαλος: "Καμία σκιά στη νομιμότητα των συμβάσεων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: "Καμία σκιά στη νομιμότητα των συμβάσεων"

«Δεν υπάρχει καμία σκιά για τη νομιμότητα των συμβάσεων» τόνισε σχετικά με τον διαγωνισμό για τις βίζες του ΥΠΕΞ ο Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση των ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε τον Νίκο Κοτζιά ότι συντόνισε τις ενέργειες ώστε ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ απείλησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σήμερα, αν στηρίξετε Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανταπάντησε ότι «η δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς».

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι που έγιναν έδειξαν ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποκρύπτουν παρανομία» κι ότι «όλες οι συμβάσεις είναι νόμιμες». Δεσμεύτηκε όμως να εξετάσει τα νέα στοιχεία που κατέθεσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «βασική αρχή και κανόνας της κυβέρνησής μας είναι ότι για τα θέματα της νομιμότητας πρέπει να φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο» και θύμισε ότι πριν το 2015 οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών γίνονταν με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμό.

Θράσος Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος καταλόγισε «θράσος» σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς «κόμματα στα οποία οφείλουμε το σύστημα της διαπλοκής στη χώρα κάνουν λόγο για σκάνδαλα της Αριστεράς». Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε και στον Π. Καμμένο, επισημαίνοντάς του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν «πολιτική της κυβέρνησης και όχι του Ν. Κοτζιά», καθώς και ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν αποπέμφθηκε, αλλά παραιτήθηκε. «Η νομιμότητα και οι πράξεις του Ν. Κοτζιά δεν μπορούν να τεθούν σε αμφισβήτηση» τόνισε από τη μεριά του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Απείλησε με... φέιγ βολάν

Ο Π. Καμμένος κατέθεσε στη Βουλή e-mails που υποτίθεται ότι φανερώνουν συνεννοήσεις μεταξύ του προέδρου της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό και του διπλωμάτη που τελικά θα έμπαινε επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, ώστε η προκήρυξη να συνταχθεί με ευνοϊκούς για την εταιρεία όρους. Όσον αφορά τα e-mails, ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι αρχικά καταστράφηκαν, αλλά ανακτήθηκαν και κατέληξαν στα χέρια του, αφού «μου τα έδωσαν έγκριτοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών». Επίσης ζήτησε τα e-mails να μοιραστούν στους βουλευτές χωρίς έλεγχο, διαφορετικά θα τα έκανε... φέιγ βολάν!

«Με συμπαιγνία υπηρεσιακών παραγόντων και κάτω από την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, οργανώθηκε η προκήρυξη, οργανώθηκε ο διαγωνισμός και η κατακύρωσή του» υποστήριξε ο Π. Καμμένος, ισχυριζόμενος ότι «έχουμε οργανωμένη εγκληματική ενέργεια διότι δημιουργήθηκε παρένθετη εταιρεία, πήρε το έργο και στη συνέχεια το ανέθεσε στον προηγούμενο εργολάβο, ο οποίος είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό». Κατονόμασε ως μετόχους της παρένθετης εταιρείας τους πρώην πρέσβεις Δημήτρη Πλατή και Γιάννη Ζέπο, καθώς και τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην υπουργό Λευτέρη Οικονόμου.

Ν. Κοτζιάς: "Βρόμικη συζήτηση"

«Παρακολουθήσαμε μια βρόμικη συζήτηση στη Βουλή» επισήμανε σε δήλωσή του ο Ν. Κοτζιάς, εκτιμώντας μάλιστα ότι «ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον 'εθνικό συκοφάντη' τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στον ναό της δημοκρατίας». Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε όσα κατέθεσε στη Βουλή ο Π. Καμμένος «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής», παρατηρώντας ότι «αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες».

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο Π. Καμμένος επιδιώκει να κάνει προεκλογική καμπάνια «δια της δυσφήμισης» συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης», ενώ τον προκάλεσε να έρθει στο δικαστήριο και να «αφήσει τις κλάψες» για μη άρση της ασυλίας του.

Υποχρέωση της κυβέρνησης

"Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποχρέωση από την οποία δεν θα αποστούμε" απάντησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών. "Είδατε την τοποθέτησή μου στη συγκεκριμένη ερώτηση. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά" κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL