Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο μόνος συνεπής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο μόνος συνεπής

Παρά το ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, παρά το ότι είπε ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση και παρά το ότι η Ν.Δ. ψήφισε την πρόταση Βούτση για τα επόμενα βήματα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να ασκηθεί στην άσφαιρη αντιπολίτευση. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκανε καμία εναλλακτική πρόταση αποδεχόμενος όλα όσα προτείνονται από τη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε ομολόγησε ότι είναι ένα θέμα με "νομική πολυπλοκότητα"...

Όμως αυτό που φαίνεται ότι ενδιέφερε τον Κ. Μητσοτάκη ήταν να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός έθεσε μέσα στο Βερολίνο το ζήτημα των γερμανικών οφειλών αναβιώνοντας πολιτικά ένα θέμα που οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ άφηναν να ξεχαστεί.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως, κατά τη συνάντησή του με την Αν. Μέρκελ τον Μάρτιο του 2015, είπε ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση, αλλά είναι διμερές θέμα που έχει για την Ελλάδα πρωτίστως ηθική, και όχι υλική, σημασία. "Ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι είναι ηθικό ζήτημα" υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης.

"Από το 2015 και μετά, παρά τα μεγάλα λόγια και την συστηματική επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίασε από την εθνική προσπάθεια. Το τελευταίο ενεργητικό ντοκουμέντο παραμένει η ρηματική διακοίνωση που παραδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014 (σ.σ. μόλις 5 ημέρες πριν από τις εκλογές). Προφανώς πρέπει να επικαιροποιηθεί, αλλά είναι η τελευταία που υπάρχει" ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εκτίμησε ότι "και στο θέμα αυτό είχαμε μία θεαματική κωλοτούμπα. Μέχρι και αντάρτικα από την μπάντα του στρατού μέσα στην αίθουσα του Παρνασσού θυμάμαι. Ο Αλ. Τσίπρας στο εσωτερικό πούλαγε λεονταρισμούς και άλλου είδους πατριωτισμούς, αλλά τι είχε να πει στην Αν. Μέρκελ;".

"Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις. Το ότι η συζήτηση λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2019, ενώ το πόρισμα έχει κατατεθεί από το 2016, δεν μας πείθει ότι δεν αποσκοπείτε να έχετε άλλα οφέλη" εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. που θεωρεί ότι το κόμμα του διαχρονικά "χειρίστηκε με επάρκεια" το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στον πατέρα του και στο τι έκανε την περίοδο της Κατοχής αλλά και στις επιθέσεις που δέχθηκε την περίοδο του 1989 για σχέσεις με τις κατοχικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL