Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κ.Παπανάτσιου: Δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Παπανάτσιου: Δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού (Video)

«Χρειάζονται γενικευμένες μετατροπές μεγάλης κλίμακας, με διακομματική συναίνεση στα αυτονόητα» τονίζει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.

Η ίδια, ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας στην κοινοχρησία», τονίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της περιβαλλοντικής προστασίας».

https://www.youtube.com/embed/ZIJmTnpKxsQ

Επιπρόσθετα, η υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «επιχειρούνται σημαντικές τομές στη νομοθεσία που αφορά τον αιγιαλό με στόχο να χαραχτεί ένας ενιαίος και διαφανής τρόπος προστασίας του αιγιαλού με τη διασφάλιση της προστασίας και της χρήσης του».

Συγκεκριμένα η Κ.Παπανάτισου τόνισε ότι στον προηγούμενο νόμο δεν οριζόταν ελάχιστο πλάτος της παραλίας παρά μόνο το μέγιστο το οποίο ήταν στα 50 μ. με το νέο ν/σ η ίδια σημείωσε ότι το ελάχιστο μήκος της παραλίας ορίζεται ότι δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 30 μ. εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά το καθιστούν αναγκαίο. Το μέγιστο παραμένει ίδιο.

«Απαγορεύεται ρητά και για πρώτη φορά η κατασκευή κτισμάτων και γενικά η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό, την παραλία την όχθη την παρόχθια ζώνη, το υδάατινο στοιχείο τον πυθμένα  και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσα» τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι για πρώτη φορά ορίζεται ότι κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ΑμΕΑ σε τουλάχστον μία παραλία που βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων, προσθέτοντας στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία από το δρόμο ακόμα και όταν παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο. 

Η Κ.Παπανάτισου κάνοντας λόγο για «τομή στο νομικό καθεστώς» με το εν λόγω νομοσχέδιο δήλωσε ότι πλέον θα υπάρχει μία ενιαία και ολοκληρωμένη οικοσυστημική διαχείριση των τριών ασαφών εννοιών «αιγιαλός, παραλία και παλιός αιγιαλός».

«Αυστηροποιείται η διάταξη για την παραχώρηση κτιρίου που ήδη υπάρχει και ορίζεται ότι γίνεται μόνο έναντι ανταλλάγματος» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε τροποποιείται υπέρ της κοινοχρησίας αιγιαλού η απλή χρήση καθώς το υπάρχον πλαίσιο είχε πολλά προβλήματα λόγω ασαφειών.

«Στόχος να επεκταθεί η παραχώρηση της απλής χρήσης (ομπρέλες, ξαπλώστρες κτλπ) του αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και από τους δήμους», συμπλήρωσε η Κ.Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι το αντάλλαγμα θα καθορίζεται με αντικειμενικό τρόπο.

«Προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που λόγω της φύσης των έργων δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση του αιγιαλού», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι στα έργα αυτά «δεν περιλαμβάνονται έργα στον αιγιαλό για τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς», κάτι που όπως είπε η ίδια δεν περιλαμβάνονταν στον προηγούμενο νόμο.

Ολοκληρώνοντας η Κ.Παπανάτσιου σημείωσε ότι «όσα φέρνουμε στο ν/σ είναι μετά από απαίτηση των δήμων» υπογραμμίζοντας ότι παράνομες κατασκευές όπως «καταστήματα και κατοικίες θα κατεδαφιστούν. «Οι μόνες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να έχουν παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού είναι όσες κατασκευάστηκαν από το Δημόσιο ή τον ΕΟΤ όπως τα ιστορικά "Ξενία"» σημείωσε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL