Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό από την Κ. Παπανάτσιου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό από την Κ. Παπανάτσιου

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προχώρησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε ενστάσεις των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, ο όρος «αδειοδότηση» θα αντικατασταθεί με τον όρο «παραχώρηση χρήσης» για κατασκευές σε αιγιαλούς χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση της άδειας.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει ποια είναι τα έργα που εξαιρούνται των νέων περιορισμών δόμησης στον αιγιαλό, δηλαδή ποια έργα εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας ή χαρακτηρίζονται έργα εθνικής σημασίας.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση τακτοποίησης ο,τιδήποτε δεν έχει άδεια περιβαλλοντική ή δεν τηρεί τις προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε η Κ. Παπανάτσιου απαντώντας στις ανησυχίες για ενθάρρυνση νέων αυθαίρετων κατασκευών λόγω των προβλέψεων του νέου νόμου. «Είναι ξεκάθαρο αυτό. Αν δεν είναι αδειοδοτημένος, αν δεν είναι νόμιμος, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε χρήση σε κανέναν» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε όλοι, αν μπορούν να έχουν την αδειοδότηση, να την πάρουν. Αν δεν μπορούν, ναι, μέσα σε έξι μήνες θα πάμε να τα γκρεμίσουμε».

«Αφαιρέσαμε από τις παραχωρήσεις τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς»

Η Κ. Παπανάτσιου υπενθύμισε ακόμα ότι «αφαιρέσαμε στις παραχωρήσεις που γίνονται του αιγιαλού για τη χρήση τους τουριστικούς και εμπορικούς σκοπούς, κάτι που γινόταν στο προηγούμενο διάστημα με τον προϋπάρχοντα νόμο». Παραδέχτηκε ότι η χάραξη του αιγιαλού είναι ένα μείζον ζήτημα που πρέπει να προχωρήσει θυμίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ως κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα φέρουμε την επαναχάραξη του αιγιαλού με τα σύγχρονα μέσα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αιγιαλού βρίσκεται σε νησιά, τα οποία έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως για βιολογικό καθαρισμό και μονάδες αφαλάτωσης.

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο από το WWF και τους τοπογράφους

Κατά την ακρόαση φορέων, το WWF εξέφρασε έντονες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, με τη Θεοδότα Νάντσου να επικρίνει τα άρθρα 34 κι 28, που «ανοίγουν μεγάλες και νέες σελίδες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων» και ιδιαίτερα την τακτοποίηση αυθαιρέτων επεκτάσεων στον αιγιαλό ακινήτων που νομίμως έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων. Πάντως, ο νομικός συντονιστής του WWF Γιώργος Χασιώτης αναγνώρισε ότι είναι θετικό το ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά μίνιμουμ έκτασης 30 μέτρων για την παραλία.

Ο εκπρόσωπος των τοπογράφων Μιχάλης Καλογιαννάκης επέκρινε κι αυτός τα δύο επίμαχα άρθρα κάνοντας λόγο για «περιβαλλοντικά εγκλήματα». Από τη μεριά της η εκπρόσωπος του ΣΕΒ Μαρίνα Σπυριδάκη σχολίασε ότι «αυτό που για τους άλλους γίνεται κατανοητό ως τακτοποίηση αυθαιρεσιών για τις επιχειρήσεις - μέλη μας ισοδυναμεί με την άρση μιας μακροχρόνιας νομικής αβεβαιότητας για την οποία ουδέποτε είχαμε ευθύνη», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και για την αλλαγή του καθεστώτος κυριότητας του παλαιού αιγιαλού, που πλέον γίνεται δημόσια κτήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL