Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σκληρό παιχνίδι πίεσης προς την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρό παιχνίδι πίεσης προς την Τουρκία

Πρόκειται για την απαρχή μιας ριζικής αλλαγής συσχετισμών στην Ανατολική Μεσόγειο ή για ένα παζάρι νέου τύπου -σκληρού, όπως αρέσει τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις; Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί - και κυρίως πρόωρο. Ωστόσο, στη μακρά στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας δεν υπήρξε προηγούμενο το αμερικανικό Κογκρέσο να ενδιαφερθεί για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το επισήμανε, άλλωστε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, χθες, τονίζοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμη και για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου”.

Ο υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο που προωθούν κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δήλωσε δε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι στη θετική κατεύθυνση και “αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, προσθέτοντας ότι “με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος”.

Ο παράγοντας Ερντογάν

Το αν πραγματικά θα αλλάξει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να χάνει οριστικά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο νοτιοανατολικό “υπογάστριο” του ΝΑΤΟ, όπως συνηθίζαμε να λέμε επί δεκαετίες, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν. Υπάρχουν ακόμη πολλοί αναλυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει στο παρά πέντε τη στροφή, θα βρει μια κομψή λύση για τους ρωσικούς S400, χωρίς να υποχωρήσει από τη -συμπεφωνημένη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν- αγορά, αλλά επιστρέφοντας στις αγκάλες των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού του των Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, χθες, δείχνουν ότι η Άγκυρα σκληραίνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον: “Εάν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν τα F35, θα ψάξουμε αλλού για αεροσκάφη” είπε, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έλεγε ότι “η Ρωσία επιθυμεί να διευρύνει τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία της” με την Τουρκία. Η λέξη Sukhoi δεν ακούστηκε, αλλά οι Ρώσοι πράγματι έχουν να προτείνουν εναλλακτική λύση στην Άγκυρα, εάν αυτή θελήσει να κόψει οριστικά τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν, πάλι, δεν παραλείπει κάθε τρεις και λίγο να υπενθυμίζει ότι θεωρεί πως οι Αμερικανοί είναι πίσω από το πραξικόπημα -έστω κι αν δεν το λέει ξεκάθαρα- κι ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσει αμέτοχος τη μοιρασιά των ιματίων της Συρίας. “Θα πατάξουμε την τρομοκρατία” επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Αυτά που χωρίζουν ΗΠΑ και Τουρκία σ’ αυτή τη φάση είναι πολλά -και τα προβάλλουν και οι δύο πλευρές με όλο και πιο σκληρή ρητορική. Εξίσου σκληρή ήταν και η ρητορική της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία- κι όχι μόνο, κανείς δεν έχει ξεχάσει την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας πριν από ελάχιστα χρόνια- αλλά προς στιγμήν έχει αντικατασταθεί από φιλοφρονήσεις και συμμαχία. Άρα, όλα είναι ρευστά - κι ο Ερντογάν απρόβλεπτος, όπως άλλωστε και ο Τραμπ.

Επιπλέον ρευστό είναι το τοπίο με το φυσικό αέριο και το συνολικό ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή. Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια πιέζουν τους συμμάχους τους να απεξαρτηθούν εν μέρει από το ρωσικό αέριο -κι έχουν δικό τους LNG να πουλήσουν- ενώ δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν “απροστάτευτη” την αμερικανική Exxon που κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο “για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019”, που κατέθεσαν προχθές οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο -ο πρώτος Δημοκρατικός, ο δεύτερος Ρεπουμπλικανός, και οι δύο με επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ- είναι εντυπωσιακό και “μυρίζει” αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

* Το νομοσχέδιο αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

* Προβλέπει ότι, μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF).

* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET).

* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει τη σταθερότητα και θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

* Τονίζει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Σούδα.

* Κάνει αναφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή και στο πώς αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και στην ενίσχυση του ρόλου της στην περιοχή.

* Εγκρίνει την ίδρυση αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

* Εμποδίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S400.

* Ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL