Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Δώδεκα ακόμα υποψηφιότητες ενέκρινε η Κ.Ε. - Αλ. Τσίπρας: "Η Προοδευτική Συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας" / Η Λουτσιάνα Καστελίνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώδεκα ακόμα υποψηφιότητες ενέκρινε η Κ.Ε. - Αλ. Τσίπρας: "Η Προοδευτική Συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας" / Η Λουτσιάνα Καστελίνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονο "άρωμα" από τα κινήματα, τις συνεργασίες της Προοδευτικής Συμμαχίας και την κοινωνία φέρνουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τα δώδεκα ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες μετά την κλειστή συνεδρίαση του κόμματος. Μεταξύ των ονομάτων ξεχωρίζει αυτό της Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικού στελέχους της ιταλικής και της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την κινητοποίηση των οργανώσεων του κόμματος, της Νεολαίας, των στελεχών και των βουλευτών ζήτησε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου η ευρεία Προοδευτική Συμμαχία να πάρει "σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο Γαλάτσι οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες έδωσαν "ένα ηχηρό μήνυμα συμμετοχής, αποφασιστικότητας και νίκης".

"Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ο μεγάλος μαζικός χώρος συνάντησης των μελών μας με όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο όραμα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε μάλιστα τον στόχο για το επόμενο διάστημα. Εκτός από τη συγκρότηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έθεσε ως στόχο την προσπάθεια οργάνωσης επιτροπών στήριξης της Προοδευτικής Συμμαχίας "σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς".

Ειδικότερα η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε τις εξής υποψηφιότητες:

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού. Είχε ιδιαίτερη ενασχόληση με τον Ελληνισμό της Διασποράς και κυρίως με τον Ελληνισμό της τ. ΕΣΣΔ στη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού.

Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Σκηνοθέτις - θεατρολόγος, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, εκλεγμένη εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ένωση Σκηνοθετών Ευρώπης (FERA) και ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φορέα Artivism Drives Democracy για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή και επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, Aesthetic Activists: ParticipARTs.

Σωτήρης Βαλντέν, πανεπιστημιακός, μέλος της κίνησης «Γέφυρα». Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1996-2014), όπου ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας. Έχει διατελέσει γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1989-90) και σύμβουλος στο ίδιο υπουργείο (1982-85) και στο υπουργείο Εξωτερικών (2000-03). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου. Ιδρυτικό στέλεχος και μέλος των Κ.Ε. της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισμού. Βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΝ (1996-2000), δήμαρχος Χερσονήσου (2002-2009), ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (2009-2014), βουλευτής με το Ποτάμι (2015-Ιαν. 2019).

Θοδωρής Δουλουμπέκης, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Υπήρξε μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου και της Περιφερειακής Οργάνωσης Κρήτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από τις αρχές του 2019 ίδρυσε την πολιτική πρωτοβουλία Roseband (Σοσιαλιστική Κίνηση), η οποία συμμετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία.

Στέργιος Καλπάκης, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο 29χρονος εκπαιδευτικός συμμετέχει στη Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυσή της ως μέλος της Ν.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ. Ημαθίας. Τον Ιούνιο του 2015, στο 4ο Συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ., εκλέχθηκε μέλος της Κ.Ε.

Λουτσιάνα Καστελίνα. Πτυχιούχος Νομικής, δημοσιογράφος, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας από το 1947, διευθύντρια μέχρι το 1961 του εβδομαδιαίου περιοδικού της Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Νέων "Nuova Generazione" και μετέπειτα δημοσιογράφος της εφημερίδας "Paese Sera". Από το 1964, μέλος της Φεμινιστικής Επιτροπής του ΚΚΙ, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλίδων Γυναικών. Το 1969 ιδρύει το περιοδικό "Il Manifesto", το οποίο ασκεί κριτική στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτόν τον λόγο διαγράφεται από το ΚΚΙ. Αργότερα, το περιοδικό γίνεται εφημερίδα και μετά πολιτική οργάνωση (Pdup). Εξελέγη στην ιταλική Βουλή το 1976 και κατόπιν στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι το 1999. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Λαών. Είναι επίτιμη πρόεδρος της ARCI και μέλος του προεδρείου του κόμματος Ιταλική Αριστερά (Sinistra Italiana). Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο της Πίζας και έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία.

Έλενα Κουντουρά, υπουργός Πολιτισμού. Βουλευτής από το 2004, πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ, νίκες και διεθνείς διακρίσεις. Έχει λάβει σειρά βραβείων και διεθνών διακρίσεων για τη θητεία της στο υπουργείο Τουρισμού.

Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του Τομέα Δικαιωμάτων και του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος απο μαθητής, στη συνέχεια του ΚΚΕ Εσωτερικού και έπειτα της ΑΚΟΑ. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην "Εποχή".

Στέλλα Μπελιά, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, αλλά και συνδικαλίστρια στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από το 2003 είναι προϊσταμένη στο 9ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού.

Μαρία Τζαμπάζη, μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Έχει εργαστεί ως διαμεσολαβήτρια προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και ως διαμεσολαβήτρια του προγράμματος νομικής βοήθειας και νομικής συμβουλευτικής Justrom στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και ως εξωτερική συνεργάτης της Ειδικής Γραμματείας Ρομά.

Βλάσης Τσιόγκας, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος. Είναι επαγγελματίας αγρότης στο Κλημέντι Κορινθίας. Εκλεγμένο μέλος σε Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών - ΤΟΕΒ και αγροτικών συλλόγων, καθώς και μέλος διαφόρων κινήσεων αγροτών. Συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL