Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ανταλλαγή μηνυμάτων με το βλέμμα στις... πρώτες κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανταλλαγή μηνυμάτων με το βλέμμα στις... πρώτες κάλπες

Έμμεση αλλά σαφή πρόσκληση να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., εφόσον έρθει πρώτη και δεν διαθέτει αυτοδυναμία, απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Φ. Γεννηματά. Χαρακτήρισε κούφιο, παρωχημένο και ρετρό το “σύνθημα” της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για “κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης” και της υπενθύμισε ότι “είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Ν.Δ.”.

Συγκεκριμένα της είπε ότι “αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, και εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική”. Διότι, είπε, “το δεύτερο κόμμα, εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης”.

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άδραξε την ευκαιρία να ενισχύσει την αντιδεξιά ρητορική της, στο πλαίσιο του διμέτωπου κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ενόψει των εκλογών. Ωστόσο, όχι μόνο δεν απέκλεισε συνεργασία μαζί του, αλλά με τη φράση “Όχι πια άλλο δεξιά το τιμόνι στη χώρα, κ. Μητσοτάκη” του επανέλαβε ουσιαστικά τους όρους που θα επέτρεπαν αυτό να γίνει. Αυτό διότι η εν λόγω φράση εμπεριέχει τον βασικό εκλογικό στόχο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή ώστε να μπει σε προγραμματικό διάλογο με τα πρώτα κόμματα και να προκύψει η “ευρύτερη δυνατή συνεργασία”, η οποία -κατά το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- θα είναι “προοδευτική”, γιατί η συγκρότησή της θα σημαίνει ότι έχει γίνει αποδεκτό το “προοδευτικό πρόγραμμα” του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Έτσι, στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-09 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας” και στη διάλυση, που “επιμένει στην πολιτική που οδηγεί στην ασυδοσία της αγοράς και στην απαξίωση της εργασίας και στις περικοπές στο κοινωνικό κράτος”. Τον κατηγόρησε ότι “ανήκει στους βαθιά συντηρητικούς κύκλους της ευρωπαϊκής Δεξιάς” και “εκφράζει τις πιο παρωχημένες και ρετρό πολιτικές της παλαιάς Δεξιάς”, για να καταλήξει πάντως: “Όχι πια άλλο δεξιά το τιμόνι στη χώρα, κ. Μητσοτάκη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL