Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οι κοινωνικές ομάδες που υφίστανται τις διακρίσεις να εκφραστούν εντός της ΕΕΔΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οι κοινωνικές ομάδες που υφίστανται τις διακρίσεις να εκφραστούν εντός της ΕΕΔΑ

«Τα δικαιώματα δεν μπορούν να υπερίπτανται της πραγματικής κοινωνίας, των κοινωνικών εκείνων ομάδων οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με τη διεύρυνση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διεύρυνση που προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ Γιώργου Σταυρόπουλου. Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την ανάγκη «επιτέλους οι κοινωνικές εκείνες ομάδες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν εντός της ΕΕΔΑ». Ο Γ. Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι μέσω της διεύρυνσης η κυβέρνησης επιχειρεί να καταστήσει «δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή» την ΕΕΔΑ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι και διαβούλευση και ενημέρωση υπήρξε για το ζήτημα της διεύρυνσης της σύνθεσης της ΕΕΔΑ, αλλά ο Γ. Σταυρόπουλος «απαίτησε να συμπληρώνει η ίδια η Επιτροπή τα μέλη της», αν και κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται από τις αρχές των Παρισίων και, πολύ περισσότερο, δεν προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΔΑ». Ο Δ. Τζανακόπουλος δέχτηκε με ικανοποίηση τη διεθνοποίηση του ζητήματος με επιστολή που έστειλε η ENNHRI, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον πρωθυπουργό εκφράζοντας τις ανησυχίες της.

«Νομίζω ότι η ενημέρωση που έχει η ENNHRI είναι μονομερής» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος παρατηρώντας ότι με τη διεθνοποίηση του ζητήματος θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς «για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την προεδρία της ΕΕΔΑ η συγκεκριμένη ηγεσία».

Υπενθύμιση για Μπαλτάκο - Λοβέρδο

Όσον αφορά την κριτική της Ν.Δ., ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε δηκτικά ότι «όταν ο κ. Μπαλτάκος απειλούσε ότι θα καταργήσει την ΕΕΔΑ δεν είχε την ίδια ευαισθησία να την υπερασπιστεί, τώρα της προέκυψε της Ν.Δ. η ευαισθησία». Σε σχέση και με την κριτική που άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται κριτική για απαξίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την πρώην κυβέρνηση και από το πολιτικό προσωπικό εκείνο που διαπόμπευε οροθετικές γυναίκες στα ΜΜΕ».

Παραίτηση του Γ. Σταυρόπουλου

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γ. Σταυρόπουλος ισχυρίστηκε ότι η ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ «υφίσταται καίριο πλήγμα». Ο Γ. Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να αδρανοποιήσει την ΕΕΔΑ, γι’ αυτό και «προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη» πέντε μελών από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ κι επιπλέον δύο μελών από την κοινότητα των Ρομά «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας». Ο Γ. Σταυρόπουλος επικαλέστηκε ακόμα την έλλειψη ισχυρής χρηματοδότησης και μόνιμου προσωπικού για να στηρίξει την κριτική του προς την κυβέρνηση για αδιαφορία έναντι της ΕΕΔΑ.

Εκπροσώπηση και άλλων ομάδων ζητάει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έμιλι Λόγκαν χαιρέτισε τη διεύρυνση του οργάνου λήψης αποφάσεων της ΕΕΔΑ με εκπροσώπους Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ, πρόσθεσε όμως ότι, «ωστόσο, ανησυχούμε πως μπορεί να παραβλεφθεί μια ευρύτερη εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, εξαιτίας της έλλειψης διαβούλευσης». Η Έμ. Λόγκαν συνέστησε «οι προτάσεις να υποβληθούν σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εκπροσώπηση πρόσθετων (μειονοτικών) ομάδων».

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Είχε λήξει η θητεία του

Παράλληλα, υπονοούμενα για τη χρονική συγκυρία της παραίτησης του Γ. Σταυρόπουλου άφησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν το ζήτημα τέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής από την αντιπολίτευση. «Έτσι και αλλιώς θα παραιτείτο, είχε λήξει η θητεία του» σχολίασε χαρακτηριστικά η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL