Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Ν.Δ. να εγκαταλείψει την πολιτική Μαυρογυαλούρου, που εξυπηρετεί εργολάβους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. να εγκαταλείψει την πολιτική Μαυρογυαλούρου, που εξυπηρετεί εργολάβους

«Η Ν.Δ. παρουσίασε έργα που είτε υλοποιούνται είτε δημοπρατούνται είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν” επιμένει ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης -στον απόηχο της παρουσίασης του "γαλάζιου" προγράμματος για τις υποδομές- και ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής πέταξε την μπάλα στην εξέδρα διαπιστώνοντας ότι... “κανένα έργο δεν ξεκίνησε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ”! Το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα έκλεισε ο Κωστής Χατζηδάκης υπολογίζοντας πως “από το ΕΣΠΑ θα έχουμε τα 4 δισ. ευρώ για έργα, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε με άλλες μεθόδους”. “Να εγκαταλείψουν την πολιτική του Μαυρογυαλούρου και την εξυπηρέτηση του μεγάλου κόστους των έργων και την εξυπηρέτηση των εργολάβων” καλεί τη Ν.Δ. ο Χρ. Σπίρτζης.

Κ. Χατζηδάκης, "ο σφάχτης" του σιδηροδρόμου

Ο Χρ. Σπίρτζης χαρακτήρισε (Νews 247) «εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη που έχουν εγκληματήσει πάνω στις υποδομές της χώρας» τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρώην γ.γ. Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο -που εξειδίκευσαν τα "γαλάζιο" σχέδιο- σημειώνοντας πως “ο σφάχτης” του σιδηρόδρομου είναι ο κ. Χατζηδάκης: Αφού έσπασε τον σιδηρόδρομο σε πέντε εταιρείες, τον άφησε με 16 δισεκατομμύρια και ανοιχτές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Ο Χρ. Σπίρτζης πρόσθεσε πως ο Κ. Χατζηδάκης “ώθησε προς πώληση την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άφησε με μετατάξεις μηχανοδηγών υποστελεχωμένα τον σιδηρόδρομο, τις αστικές συγκοινωνίες και το μετρό".

Αυξήσεις προέβλεπαν οι συμβάσεις Σουφλιά

Ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στα έργα που εξήγγειλε η Ν.Δ. και ενώ υλοποιούνται, ανέδειξε “την υποθαλάσσια της Σαλαμίνας, τον Ε65, τη γραμμή 4 του μετρό, τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος και το ΒΟΑΚ”. Ταυτόχρονα καταλόγισε “θράσος στη Ν.Δ. που μιλά για την αύξηση των διοδίων, καθώς αυτή προβλεπόταν στις αρχικές συμβάσεις Σουφλιά”. «Είναι τραγικό», πρόσθεσε ο Χρ. Σπίρτζης, «η παράταξη που οδήγησε τη χώρα να πληρώσει δισεκατομμύρια, όχι σε έργα, αλλά σε πανωπροίκια, αποζημιώσεις και καθυστερήσεις των έργων, να βγαίνει σήμερα και να μας κάνει μάθημα για τον σωστό σχεδιασμό των έργων».

Κ. Αχ. Καραμανλής: Σταμάτησαν τα πάντα!

Παρά τις λεπτομέρειες για τα έργα που ανέδειξε ο Χρ. Σπίρτζης, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής (Νews 247) περιορίστηκε να απαντήσει ότι η “απαξίωση των υποδομών έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην εποχή Βαρουφάκη σταμάτησαν τα πάντα”!

Ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. επανήλθε δε με επίσημη ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι «ο κ. Σπίρτζης είναι, όπως πάντα, εκτός τόπου και χρόνου. Για να συκοφαντήσει το εθνικό μας Σχέδιο για τις υποδομές, ισχυρίστηκε ότι ήδη υλοποιούνται έργα που βρίσκονται μόνο στα χαρτιά ή, ακόμα χειρότερα, μόνο στη φαντασία του”.

Απέφυγε ωστόσο να τεκμηριώσει τη θέση του σημειώνοντας σε μικροκομματικό τόνο ότι “οι συνεχείς περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις και οι μουσαμάδες στο μετρό της Θεσσαλονίκης απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανύπαρκτη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα έργα». Ο Κ. Καραμανλής, στο ίδιο ύφος, ισχυρίστηκε ότι “την παράσταση έκλεψε η κ. Δούρου, που μπέρδεψε έναν υφιστάμενο επαρχιακό δρόμο με την πρότασή μας για έναν νέο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τη Θήβα με την Ελευσίνα, ο οποίος θα δώσει ανάσα στην Αττική”.

Ρ. Δούρου: Υλοποιούμε με ίδιους πόρους ό,τι εξήγγειλαν

Η περιφερειάρχης Αττικής ωστόσο -με χθεσινή της ανακοίνωση- τονίζει πως “έργο που υλοποιεί σήμερα, με ίδιους πόρους, η Περιφέρεια Αττικής, εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ.! Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει απευθείας την Υλίκη με την Ελευσίνα”. Σημειώνει ότι “έχει προχωρήσει στη σύμβαση και την εκτέλεση του πρώτου τμήματος του έργου, από την αρχή ώς το 5ο χιλιόμετρο, προϋπολογισμού 24,5 εκατομμυρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, έχει δημοπρατηθεί και ολοκληρωθεί η μελέτη για το δεύτερο τμήμα (5ο χλμ. έως 18ο χλμ.) και αναμένεται η έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να εκτελεσθεί το έργο, συνολικού προϋπολογισμού άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ”. Η Περιφέρεια Αττικής καταλήγει ότι “επίκειται η δημοπράτηση της μελέτης και για το τμήμα του έργου, από το 18ο ώς το 43ο χιλιόμετρο - όπου είναι τα όρια της Περιφέρειας Αττικής”.

Ολοκληρώνεται η επέκταση στην Καλαμαριά

Επιπλέον, ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε “τον κ. Καραμανλή να τηλεφωνήσει στον κ. Σουφλιά και να του πει για ποιους λόγους δεν έβγαλε μαζί με τις άλλες παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων το Ελευσίνα  - Θήβα - Υλίκη που ήταν στον σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, μπας και ενημερώσει τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. για το ποια έργα μπορούν να υλοποιηθούν”.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών θύμισε στον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. ότι “το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης το παραλάβαμε πέντε χρόνια σταματημένο με υλοποίηση στο 30% και με αποζημιώσεις διεκδικούμενες, του εργολάβου, 1,150 δισ. ευρώ για το 30% του έργου, όταν όλο το έργο ήταν συμβασιοποιημένο με νέο τίμημα 900 εκατ. ευρώ”. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι “η επέκταση στην Καλαμαριά ολοκληρώνεται και τις επόμενες μέρες.” Συμπλήρωσε δε σκωπτικά πως “τα λέω αυτά για να συμπληρωθεί το εθνικό σχέδιο υποδομών της Ν.Δ.!».

Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΠΕΤΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

"Θέλουν να γίνει το σύνολο των επενδύσεων χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι;"

Το ερώτημα αν “θέλουν να γίνει το σύνολο των επενδύσεων στο λιμάνι χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι" απευθύνει προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης. «Δεν υπάρχουν 'προσκόμματα ιδεολογικών αποχρώσεων' στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά” επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης -απαντώντας σε σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη-, εξηγώντας πως “γι' αυτό άλλωστε εγκρίθηκαν όλες οι υποχρεωτικές επενδύσεις του master plan, υπό τον όρο ότι τηρούν τη νομιμότητα, έχουν δηλαδή τις προβλεπόμενες άδειες. Οι προαιρετικές επενδύσεις οι οποίες δεν εγκρίθηκαν δεν είχαν τις προβλεπόμενες άδειες από άλλες υπηρεσίες και όχι από το υπουργείο Ναυτιλίας”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαμήνυσε δε πως “σε κάθε περίπτωση πρόθεσή μας είναι να γίνουν επενδύσεις στο λιμάνι, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με γνώμονα την προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL