Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ / Μάχη ενάντια στον φασισμό με ιστορική γνώση και καθημερινό αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ / Μάχη ενάντια στον φασισμό με ιστορική γνώση και καθημερινό αγώνα

Σε έναν χώρο που οι τοίχοι του στάζουν Ιστορία, μέσα εκεί που βασανίζονταν για ώρες και ημέρες ατελείωτες οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χούντα, με τραγικότερη μορφή όλων τον χτυπημένο μέχρι παράλυσης Σπύρο Μουστακλή, στο πρώην κτήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, που είναι πια ένα άντρο μνήμης και όχι ντροπής, ξετυλίχθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης το κουβάρι της σημερινής Ακροδεξιάς.

Βλέποντας την αυξανόμενη απήχηση των ξενοφοβικών δυνάμεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974) πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα "Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπροστά στην απειλή της Ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού". Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μανταίος τόνισε ότι οι αντιστασιακοί δεν θέλουν να μένουν αμέτοχοι στις εξελίξεις, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έχουν βιώσει στο κορμί τους τι θα πει φασισμός. "Παλεύουμε μέσα στην κοινωνία όχι μόνο μέσω της μνήμης, αλλά και της καθημερινής πάλης" σημείωσε.

Ομιλητές ήταν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ζήτημα: η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς. Συντονιστής ήταν ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, νυν αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, που τόνισε στην αρχή ότι η εκδήλωση είναι εξόχως σημαντική, καθώς γίνεται ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων και πρόκειται να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον νέο πολιτικό χάρτη εντός και εκτός συνόρων.

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η "Αυγή", τόσο για να καλύψει το ρεπορτάζ όσο και για συμμετάσχει στην κουβέντα. Εκ μέρους της εφημερίδας τοποθετήθηκε ο αρχισυντάκτης Πέτρος Κατσάκος.

Οι τρεις ομιλητές ανέλαβαν να ακτινογραφήσουν τις καταβολές της Ακροδεξιάς και τη διαδρομή της, τις αρχές που υπηρετεί και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί διαχρονικά. Ταυτόχρονα, κατέρριψαν την υπεραπλουστευτική και πιο "δημοφιλή" εξήγηση για την άνοδό της, που τη συνδέει με την εμφάνιση και την όξυνση της κρίσης.

Τη διαφορετική και εμπεριστατωμένη ανάλυση πάνω στους λόγους που έφεραν την Ακροδεξιά από το πολιτικό περιθώριο στο προσκήνιο παρακολούθησαν δίνοντας το "παρών" αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τάσος Κουράκης, Μάκης Μπαλαούρας και Κώστας Ζαχαριάδης.

Παρών ήταν και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που ενάγεται από τους συγγενείς του Αθανάσιου Χρυσοχόου γιατί τάχθηκε υπέρ της αποκαθήλωσης του ονόματος του κατοχικού φρούραρχου από δρόμο της Θεσσαλονίκης, που ονομάστηκε έτσι μετά από παρέμβαση της χούντας το 1971.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι), οι οποίοι τοποθετήθηκαν μετά το τέλος των ομιλιών.

"Βρίσκονταν στο πολιτικό περιθώριο, αλλά είχαν δύναμη"

"Η Άκρα Δεξιά δεν εμφανίζεται μόνο στην οικονομική κρίση. Δεν είναι μόνο ένα αιτιακό φαινόμενο. Όσοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη αυτού του χώρου στη Μεταπολίτευση νομίζω δεν εξεπλάγησαν με την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και με αυτό που ονομάστηκε ‘μετεωρική άνοδος' από το λιγότερο του 0,5% στα σημερινά ποσοστά" σημείωσε αρχικά η Βασιλική Γεωργιάδου, σε μια ομιλία κατά την οποία αναφέρθηκε στις ιστορικές παραδόσεις της ελληνικής Άκρας Δεξιάς από τη χούντα στη Μεταπολίτευση. Σύμφωνα με την αν. Καθηγήτρια, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η σημερινή άνοδος της Ακροδεξιάς, που αποτυπώνεται και κοινοβουλευτικά δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία".

"Από τη δεκαετία του 1960 και σίγουρα πιο πριν", ανέφερε στη συνέχεια, "δημιουργήθηκαν ισχυρά ιδεολογικά, οργανωτικά και ταυτοτικά ερείσματα για την είσοδο της Ακροδεξιάς στην ελληνική πολιτική".

Παρατήρησε ότι ναι μεν "μετά το 1974 η πολιτική σκηνή της Ακροδεξιάς φαινόταν ισχνή και ασήμαντη", όμως "πίσω από μια εκλογική ασημαντότητα κρυβόταν μια συγκροτημένη ιδεολογία". "Βασικά στοιχεία ήταν ο αλυτρωτισμός, ο εθνικισμός, ο ναζισμός για ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός, ο εθνικοσοβινισμός κ.ά.". "Υπήρχαν επίσης συγκροτημένα οργανωτικά μοτίβα: η αρχή του αρχηγού, η μιλίτσια, ένας στρατιωτικός τύπος οργάνωσης, τα τάγματα εφόδου, παράλληλες οργανωτικές δομές" πρόσθεσε.

"Δεν τα λάνσαρε η Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του '80 που εμφανίζεται" υπογράμμισε η Β. Γεωργιάδου. "Η Χρυσή Αυγή έως ένα σημείο μιμήθηκε, οικειοποιήθηκε ό,τι είχαν διδαχτεί οι άνθρωποί της".

Από το 1974 έως το 1994, σύμφωνα με μελέτη φοιτήτριάς της έχουν καταγραφεί "πάνω από εκατό νέα κόμματα με ακροδεξιό προφίλ, αυτά δηλαδή που κατέθεσαν δήλωση στον Άρειο Πάγο". Ταυτόχρονα με την "πυκνή κομματογένεση" υπάρχει αντίστοιχα πυκνή δραστηριότητα σε "εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία".

"Μπορούμε να βρούμε ένα νήμα που συνδέει τον χώρο αυτό από την ΕΔΕ του Γαρουφαλά, την ΕΠΕΝ, το ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή μέχρι τα σημερινά μικροσκοπικά μορφώματα που δεν ξέρουμε ακόμη τι εξέλιξη θα έχουν. Την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, την Εθνική Ενότητα, τη Δύναμη Ελληνισμού".

"Η Ακροδεξιά διέθετε από δεκαετίες εσωτερική δυναμική παρότι βρισκόταν στο πολιτικό περιθώριο. Δεν θα κατανοήσουμε την Άκρα Δεξιά αν την αντιμετωπίσουμε ως ένα φαινόμενο μιας αντιμνημονιακής συγκυρίας. Να σκύψουμε στις καταγωγικές μήτρες της. Μετά θα μπορούν οι ερμηνείες μας να βγαίνουν λιγότερο αβίαστα".

"Δεν γίνεται να τους αντιμετωπίζουμε με όρους ψήφου διαμαρτυρίας"

"Έχουμε κανονικοποίηση του κακού" επισήμανε ο Κώστας Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με την Ακροδεξιά, ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουμε "να την αντιμετωπίζουμε ακόμη με όρους ψήφου διαμαρτυρίας". Αντίθετα, αυτό που προκύπτει μέσα από τη διολίσθηση δεξιών κυβερνήσεων και κομμάτων προς ακραίες θέσεις, είναι ότι "η Ακροδεξιά επηρεάζει την ατζέντα και συνδιαμορφώνει πολιτικές".

Ο στόχος των ακροδεξιών δυνάμεων σύμφωνα με τον Κ. Παπαϊωάννου είναι "να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να γίνουν σαν ένα χαλίκι στους μηχανισμούς της Ε.Ε., να υπονομεύσουν τις ιδρυτικές της αρχές και να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα". Σε επίπεδο ταυτότητας, "κάνουν επίκληση στον ισλαμικό κίνδυνο, καταγγέλλουν το φιλελεύθερο πρόταγμα στην οικονομία, αλλά κάνουν μια πάρα πολύ ισχυρή επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες. Στην αλλαγή του συντάγματος που έκανε η Ουγγαρία κατοχυρώνεται εμβληματικός ρόλος στην οικογένεια, υπάρχει απαγόρευση των αμβλώσεων και του γάμου ομοφυλοφίλων".

Την ίδια ώρα, το πρώην δεξί χέρι του Τραμπ, ο Στίβεν Μπάνον, διενεργεί εκστρατείες fake news στην Ευρώπη και φτιάχνει ευρωπαϊκή ακαδημία Ακροδεξιάς. "Έχει δημιουργήσει ένα κίνημα για την ένωση των ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων με έδρα στις Βρυξέλλες. Για την προώθησή του αξιοποιεί τις επαφές που έχει με τον Νάιτζελ Φαρατζ στη Βρετανία, τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία. Ο Μπάνον πιστεύει ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία ανατροπής του μεταπολεμικού σκηνικού στην Ευρώπη και μάλλον έχει δίκιο. Παράλληλα, φτιάχνει ένα προπύργιο στην Ευρώπη, σε ένα τεράστιο μοναστήρι στην Ιταλία, όπου έχει υπογράψει σύμβαση εικοσαετίας, δείγμα του μακροπρόθεσμου σχεδίου του, και θέλει να εκπαιδεύει 200-300 ανθρώπους ως διαμορφωτές κοινής γνώμης σε διάφορες χώρες".

Καταλήγοντας, ανέφερε πως δεν είναι από εκείνους "που πιστεύουν ότι είναι προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη". Θα πρέπει όμως στη μάχη εναντίον της Ακροδεξιάς να είναι όλοι μαζί. "Τους χρειαζόμαστε όλους. Αριστερούς, οικολόγους, συντηρητικούς, φιλελεύθερους, τους πάντες. Σε αυτή τη μάχη συμμαχείς και με τον διάβολο".

"Ναζιστές βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα θαμπωμένοι από τη Χ.Α."

"Καλοδιατηρημένο σκελετό που κρυβόταν στην εθνική ντουλάπα επί δεκαετίες" χαρακτήρισε την Ακροδεξιά ο Δημήτρης Ψαρράς, που τόνισε κι εκείνος ότι δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Συνεπώς, να μην την αντιμετωπίζουμε ως "εξωιστορικό δημιούργημα φούσκα ή πλάσμα της κρίσης".

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί επίσης έκπληξη το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο παρουσιάστηκε ως "μεμονωμένο φαινόμενο" από πολλά μίντια, τα οποία εστίασαν "στο ψυχολογικό πορτρέτο. Ο μακελάρης δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα κίνητρά του και πάνω σε ποια ιδεολογική βάση λειτούργησε, όντας ένας ακόμη" τόνισε ο Δ. Ψαρράς.

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη ούτε το πέρασμα του δράστη από την Ελλάδα, "που δεν ήταν μια τουριστική επίσκεψη". Αντίθετα, θύμισε την περίπτωση ενός άλλου ναζί που είχε περάσει από την Ελλάδα και ήθελε να μεταφέρει στη χώρα του την πολιτική γραμμή της Χ.Α. "Διάφοροι ναζιστές βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα θαμπωμένοι από την επιτυχία της Χ.Α." επισήμανε ο δημοσιογράφος.

Απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε, "για ποιον λόγο γίνεται διεθνώς μόδα η Χρυσή Αυγή και το είδος βίας που ασκεί", υπογράμμισε ότι "αντίθετα από άλλες οργανώσεις, δεν στοχοποιεί γνωστά άτομα, αλλά ιδιότητες ατόμων, κάποιους που η δολοφονία τους θα στείλει μήνυμα τρομοκράτησης προς ολόκληρες ομάδες ανθρώπων".

Τόσο στη Χρυσή Αυγή όσο και στον μακελάρη εντοπίζεται η "έννοια των αντιποίνων". Το σκεπτικό είναι: "Οφείλουμε να απαντήσουμε στον εχθρό προξενώντας σημαντικές βλάβες, μα τα αντίποινά μας δεν θα είναι ψιλές πράξεις κάτω από την ώθηση της οργής. Δεν πρόκειται δηλαδή για βία που έχει να κάνει με αυθόρμητες πράξεις αυτοάμυνας, όπως επιχειρούν να μας πείσουν στη δίκη. Αλλά για πράξεις μετά από σκέψη και οργάνωση. Είναι σχεδιασμένες αντιδράσεις εναντίον αυτού που αντιλαμβάνονται ως εχθρικό πληθυσμό".

Η Χρυσή Αυγή "βρίσκει και τα κάνει" βέβαια, τόνισε ο δημοσιογράφος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σε εκκλησία, εκεί που υπάρχει τιμητική πλακέτα για τα θύματα του Διστόμου από τη ναζιστική θηριωδία το '44, υπάρχει δίπλα μια δεύτερη για τα θύματα των εαομοκομμουνιστών…

Η παρέμβαση της "Α"

Στην παρέμβασή του, ο Πέτρος Κατσάκος αναφέρθηκε εκ μέρους της "Αυγής" στον τρόπο που χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη οι φασίστες, οι οποίοι έχουν στήσει μια φάμπρικα διώξεων και μηνύουν οποιονδήποτε τους ενοχλεί. "Δεν είναι τόσο τα χρήματα που ζητούν στις αποζημιώσεις για τη δήθεν συκοφάντησή τους, όσο ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση που θέλουν να προκαλέσουν σε όσους παίρνουν μέρος στη διαμάχη με την Ακροδεξιά" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε πως για να κατανοήσουμε καλύτερα τη Χρυσή Αυγή και φαινόμενα εκδίωξης προσφυγόπουλων από τα σχολεία, θα πρέπει να κοιτάξουμε τον περίγυρό της. "Στο σύνθημα ‘αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή', υπάρχει κόσμος που δεν δέχεται τη χρυσή αυγή, όμως δέχεται τα άλλα δύο, καθώς στηρίζει την ταυτότητά του στην καταγωγή".

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να βλέπουμε και την άλλη όψη, καθώς, εκτός της ακροδεξιάς απειλής, "υπάρχουν και οι 240.000 αντιφασίστες του Βερολίνου". Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα από την πλευρά της, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να τιμωρούνται οι φασίστες με χαμηλότερες ποινές με βάση τον νέο νομικό κώδικα που προωθείται.

Τέλος, ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους μίλησε για τις τεράστιες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν και κατ' επέκταση τον κίνδυνο περαιτέρω εκφασισμού των κοινωνιών μας αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις. "Είτε αλλάζουμε οικονομία για να ζούμε καλά είτε το πρόταγμα Όρμπαν που λέει 'να πάνε να πνιγούν οι πρόσφυγες', θα ακούγεται ρεαλιστικό σε όλο και περισσότερους...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL