Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Αναστολή συμμετοχής για τον Βίκτορ Όρμπαν με την... άδειά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Αναστολή συμμετοχής για τον Βίκτορ Όρμπαν με την... άδειά του

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας της Ευρωδεξιάς, αποφάσισε και επίσημα χθες το “πάγωμα” της συμμετοχής του Fidesz στους κόλπους του. Το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΕΛΚ, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για θέσεις στα θεσμικά όργανα, έως ότου μια “επιτροπή σοφών”, υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ να κρίνει ότι πληροί και πάλι τα κριτήρια και σέβεται τις αρχές της ευρωδεξιάς οικογένειας.

Η πρόταση έγινε δεκτή με ψήφους 190 υπέρ και 3 κατά. Και με τη συμφωνία του Όρμπαν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση “προϊόν συμβιβασμού” και “σωστή”, που “διατηρεί την ενότητα του ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών”. Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Τον εν λόγω “συμβιβασμό” καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, Αριστερά) υποστηρίζοντας ότι το ΕΛΚ θα έπρεπε να λάβει μια καθαρή απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.

Την πρόταση για αυτή την προσωρινή “έξοδο” την είχε κάνει από προχθές η πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, με στόχο να καλύψει τα νώτα του επικεφαλής υποψηφίου του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και στελέχους του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ. Έτσι ούτε το Fidesz εκδιώκεται οριστικά -και συνεχίζει να μετράει τους ευρωβουλευτές του στη δύναμη της Ευρωδεξιάς- ούτε, όμως, παραμένει σαν να μην τρέχει τίποτε - κάτι που θα εξαγρίωνε τα μισά κόμματα - μέλη του ΕΛΚ. Μάλιστα, η Κραμπ Κάρενμπαουερ, σε μια προσπάθεια να μην κόψει τις γέφυρες με τον Όρμπαν, είχε επισημάνει ότι το Fidesz έκανε κάποια βήματα καλής θέλησης, “γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει νόημα να παραμείνουμε σε διάλογο”. Ωστόσο, συνέχισε, “τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά και δεν αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη του ΕΛΚ για μια μελλοντική αγαστή συνεργασία”.

Υπενθυμίζεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καμπάνια του Fidesz ενόψει ευρωεκλογών, με αφίσες στις οποίες εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Κομισιόν -και επιφανές στέλεχος της Ευρωδεξιάς- Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επιβουλεύεται το μέλλον της Ουγγαρίας σε συνεργασία με τον “μεγάλο εχθρό”, τον Ούγγρο δισεκατομμυριούχο και πατέρα όλων των κερδοσκόπων Τζορτζ Σόρος. Πώς το επιβουλευόταν, σύμφωνα με το Fidesz; “Πλημμυρίζοντας την Ουγγαρία με πρόσφυγες”. Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία δεν έχει πάρει ούτε έναν πρόσφυγα στο έδαφός της από το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL